Case memoriale pe care trebuie neaparat sa le vizitezi vara aceasta!

Daca nu aveti un plan pentru weekend-ul viitor sau, si mai bine, sunteti in vacanta, nu evitati sa bifati pe lista obiectivelor ”de vazut” si cateva din casele memoriale ce au apartinut unor scriitori, artisti sau oameni de stat care si-au pus amprenta peste istoria noastra. Odata ce le treceti pragul veti descoperi un univers aparte, farmecul vremurilor de odinioara si macar o farama din personalitatea celor care au locuit aici. Unele sunt conace somptuoase, altele case traditionale romanesti care incanta prin simplitatea lor.

Casa memoriala Nicolae Labis

La doar 20 de kilometri de Falticeni, intr-un colt de lume cu peisaje de vis, la Malini, o casa cu prispa vopsita in culoarea cerului spune o poveste aparte. Unul dintre cei mai importanti poeti romani, considerat de multi adevaratul urmas al lui Mihai Eminescu a trait aici, in casa construita de parintii sai, ambii invatatori. Nicolae Labis a disparut tragic, la doar 21 de ani, in urma unui accident de tramvai petrecut in circumstante neclare care au nascut numeroase controverse. A lasat in urma sa doua volume de poezie – „Primele iubiri” si „Lupta cu inertia” – de referinta pentru literatura romana. In 1975 casa din judetul Suceava, in care poetul a locuit ani buni, a fost transformata in muzeu, cele cinci incaperi pastrand o parte din obiectele ce au apartinut lui Nicolae Labis. La loc de cinste au fost asezate, cu migala, cartile, rechizitele, caietele, piese vestimentare si un clopotel. Nu lipsesc nici fotografiile si documentele care amintesc de viata scriitorului al carui poem, „Moartea caprioarei”, l-a facut celebru pentru mai multe generatii de adolescenti. Anual aici sunt decernate premiile castigatorilor in cadrul concursului de poezie „Nicolae Labis” de la Suceava.

12

Casa memoriala George Cosbuc

Intr-o zona de o frumusete neasemuita, la doar o aruncatura de bat de orasul Nasaud, o casa taraneasca, vopsita in alb, cu acoperis din sindrila, impresioneaza prin maiestria cu care a fost construita in urma cu mai bine de 150 de ani. Tinda, obloanele de la ferestre, lemnul lucrat de mana completeaza de minune aerul traditional ce insufleteste locul. Aici s-a nascut marele George Cosbuc, in localitatea care in urma cu un veac si jumatate se numea Hordou, si care, intre timp, a preluat numele poetului. Casa pastreaza intact mobilierul din lemn vopsit in negru, leaganul, pupitrul si scaunul de scolar, pelerina, trusa de voiaj, manuscrise, dar si editii ale operei sale. Cladirea actualului muzeu a fost construita dupa 1840 de tatal poetului, preotul Sebastian Cosbuc. Este monument istoric si a fost restaurata in anul 1954.

11

Casa memoriala Anton Pann

O adevarata comoara arhitecturala, casa memoriala Anton Pann are in spate o istorie zbuciumata. A fost construita la jumatatea secolului al XVIII-lea, fiind in fapt o cula valceana cu foisor si pivnita. Initial, a apartinut unor negustori bulgari, acestia fiind cei care i-au inchiriat-o lui Anton Pann. In perioada comunista, casa a fost mutata cu opt metri in cadrul unui proiect de reamenajare a orasului Ramnicu Valcea. Revenind insa la perioada in care a fost locuita de Anton Pann, intre 1826 şi 1828, cladirea pastreaza o adevarata colectie de elemente de mobilier specifice epocii. La loc de cinste sunt divanul, masa, scaunele, mobilierul pictat in stil transilvan, dar si foarte multe carti. Chiar daca nu mai pastreaza lucrurile folosite de cel care este compozitorul imnului national al Romaniei, „Desteapta-te romane!”, expozitia incearca sa puncteze peregrinarile pe meleagurile valcene.

1

Casa memoriala Nicolae Grigorescu

Adapostind o colectie impresionanta de tablouri, casa din Campina in care a trait pictorul Nicolae Grigorescu imprima, inca inainte de a-i trece pragul, un aer intim si cald, amintind de foisoarele caselor taranesti. O surpriza sunt obiectele aduse in 1873 de artist tocmai de la Istanbul. Covoare orientale, arme turcesti, masute, cutii, papucei si chiar o narghilea sunt asezate in coltul exotic. In prima incapere de la parter, locul unde altadata pictorul isi invita oaspetii de seama, se afla azi una din variantele de mari dimensiuni ale „Carului cu boi”. Cea mai importanta camera a casei este insa atelierul artistului. O incapere bine luminata, unde, pe un sevalet, o pictura neterminata, „La izvor”, inca asteapta ultima tusa a pictorului. Reconstituirea casei, construita initial de catre Nicolae Grigorescu, s-a desfasurat intre 1954 – 1955, iar muzeul memorial (parter si etaj) a fost pus la dispozitia publicului in 1957.

1

Casa memoriala Vasile Pogor

Un conac in adevaratul sens al cuvantului este casa memoriala Vasile Pogor din Iasi. Construita la mijlocul secolului al XIX-lea, cladirea este una foarte eleganta, cu o arhitectura somptuoasa si un bogat istoric legat de viata culturala a urbei. A fost locul de intalnire preferat de intelectualitatea moldava, sediul societatii „Junimea” si al revistei „Convorbiri literare”. Conacul a fost construit in 1850 de Vasile Pogor si sotia sa, Zoe. In 1972 cladirea devine muzeu adapostind in prezent o biblioteca in care sunt expuse manuscrise, fotografii originale, tablouri din secolul al XIX-lea si tapiserii. Printre obiectele de pret ce pot fi admirate la casa memoriala Vasile Pogor se numara ceasul de aur al lui Eminescu, cu monograma, inelul de aur cu piatra de rubin, o piesa de mobilier de la Mihail Kogalniceanu, un set de calatorie si corespondenta al lui Costache Negri, tabloul „Cap de dac“ al lui G. Asachi si pianul lui Duiliu Zamfirescu. Tot atat de valoroase sunt si „Gramatica” de I. Vacarescu, „Critice” de Titu Maiorescu, precum si un „Almanah de invatatura si petrecere“ de Mihail Kogalniceanu.

1

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply