În cei 17 ani de activitate în domeniul construcţiilor în ţările nordice, Mircea Călinescu a descoperit toate tainele acestei meserii, dar, mai presus de toate a învăţat că pentru a avea rezultate concrete, lucrurile trebuie făcute cu seriozitate şi profesionalism. A revenit în ţară cu dorinţa de a promova principiile arhitecturii scandinave, punând acelaşi preţ pe calitate, design şi pe funcţionalitatea spaţiului. Şi-a deschis propria firmă, Nordic Villa şi a construit deja o primă casă prototip, reşedinţă care defineşte întru totul spiritul scandinav. „Vorbim, în primul rând, despre o construcţie eficientă din punct de vedere energetic. Facturile sunt din ce în ce mai mari, aşa că este normal să iei în calcul şi acest aspect. În mod normal, pe timp de iarnă, cheltuielile pentru întreţinerea locuinţei nu ar trebui să depăşească suma de 200 de lei, cu o temperatură în interior de 23 de grade Celsius”, explică Mircea Călinescu.
Casa este construită din BCA Ytong, un material poros care le permite pereţilor să respire şi care garantează o excelentă izolare termică. Grosimea zidurilor ajunge la 40 de cm, iar fundaţia casei a fost turnată cu beton din staţie, sub îndrumarea unei echipe de structurişti din Timişoara. „În România, cărămida este cel mai răspândit material de construcţie. Cred că se regăseşte într-o proporţie de 95% la clădirile nou construite. În ţările scandinave, procentul este, undeva, la 5%. Un mare avantaj al Ytong-ului este acela că asigură izolarea termică şi nu mai este nevoie să adaugi altceva. Personal, nu sunt de acord cu folosirea polistirenului. În Suedia, de exemplu, acest material a fost interzis încă din 2004, întrucât este foarte inflamabil”, adaugă Mircea Călinescu.
Casa este prevăzută cu un sistem de ventilaţie cu recuperare de căldură, ceea ce înseamnă îmbunătăţirea substanţială a calităţii mediului interior. Încălzirea se face prin pardoseală, iar ce e mai interesant este faptul că temperatura poate fi adaptată în funcţie de încăperile locuinţei. Vila Malmö a fost gândită pentru o familie cu copii, aşa că accentul s-a pus, în primul rând, pe confort. Sistemul de iluminat este unul cu leduri, asigurând un consum redus de energie. Cu ajutorul luminilor ambientale s-a dorit crearea unei atmosfere calde şi relaxante, cam cum vedem în filmele americane vechi. „Sunt leduri care merg toată noaptea, pentru că nu e în regulă să orbecăi prin întuneric ca să te deplasezi în diverse zone ale casei. Consumul este neglijabil, în jur de 2, 3 W”, spune Mircea Călinescu. Şi pentru că vorbim de o locuinţă foarte modernă, nu a fost ignorată partea de tehnologie. Casa poate fi controlată de la distanţă, de pe tabletă sau smartphone graţie unui echipament de automatizare, adus din import.
Încăperile sunt spaţioase şi inundate de lumină naturală, asemenea cochetelor locuinţe din ţinuturile scandinave. Casa are o suprafaţă utilă de 155 de mp şi este alcătuită din living, bucătărie, trei dormitoare, două băi şi o baie de serviciu.
În living, uşile armonice dau către terasa din lemn, permiţând o deschidere de patru metri, o soluţie elegantă care face legătura între interior şi exterior.
Pentru doamne, un mare avantaj este includerea spălătoriei, o cameră de, atenţie, 9 mp, dotată cu toate cele trebuincioase unei gospodării: maşină de spălat şi de uscat rufe, chiuvetă, plus o mulţime de rafturi pentru detergenţi şi mărunţişuri care nu dorim să fie expuse la vedere.
Finisajele sunt impecabile şi au fost alese cu mare atenţie pentru că, spune Mircea Călinescu, „sunt primele lucruri pe care le vezi când intri într-o locuinţă”. Conceptul de design aparţine chiar firmei Nordic Villa şi integrează o mulţime de elemente lucrate manual. De exemplu, peretele din sufragerie, placat cu lemn şi cu panouri de decor modulare.
Vila Malmö este scoasă la vânzare „la cheie”, bucătăria şi baia fiind complet dotate şi utilate.
Multe obiecte folosite în amenajare au fost cumpărate din afară. Fiind vorba de o casă prototip, s-a dorit un standard ridicat al calităţii, fără să se ţină neapărat cont de costuri.
Exteriorul este unul modern şi elegant, cu linii minimaliste, demonstrând că, de multe ori, frumuseţea stă în simplitate. Preţul este de 198.000 de euro, casa fiind construită într-una din cele mai scumpe localităţi din România, comuna Dumbrăviţa, judeţul Timiş. „Cu siguranţă, nu toate casele pe care le vom construi de acum încolo vor întruni aceste standarde. Preţul scade în funcţie de preferinţele clienţilor, de calitatea finisajelor sau de materialele folosite. Cu casa Malmö am vrut să le arătăm clienţilor noştri ce putem face. Oferim garanţie pe o perioadă de zece ani de zile şi nu doar pentru structura casei, ci pentru întregul proiect, de la instalaţii sanitare, ferestre, chiar şi zugrăveală. Dacă ne-am asumat acest angajament, înseamnă că avem certitudinea că am folosit doar lucruri de calitate”, spune Mircea Călinescu.
Pe pagina de Facebook a firmei Nordic Villa, poţi vedea mai multe imagini cu vila Malmö, în diversele etape ale execuţiei, dar şi alte locuinţe în stil scandinav, proiectate în 3D. Sunt explicate, pe înţelesul tuturor, avantajele tehnologiilor şi a materialelor de construcţie folosite. Poţi găsi, de asemenea, o mulţime de idei de amenajare în stil nordic.
Și pe site-ul nordicvilla.ro poți găsi o mulțime de informații interesante despre arhitectura scandinavă și despre proiectele Nordic Villa. Pe Mircea Călinescu îl poți contacta la numărul de telefon 0763 777 899 sau pe adresa de e-mail post@nordicvilla.ro.
Mie mi-a plăcut mult casa prototip, Vila Malmö. Prețul nu este accesibil oricui, însă eu zic că merită investiția, mai ales dacă te gândești că vorbim despre o locuință eficientă din punct de vedere energetic. Un alt avantaj, deloc de neglijat, este garanția integrală a casei pe o perioadă de zece ani.
Aveți mai jos și un videoclip de prezentare!
2 Comments
Nimic nordic aici, doar niște amenajări de prin 2008. Spații mari, goale și reci.
Elena, eu zic că ține de gusturi. Mie mi-a plăcut mult. Mi se pare o casă aerisită și confortabilă.