Gradini de vis, “made in Rusia”

Desi amenajarea gradinii poate parea o sarcina la indemana oricui, te asigur ca experienta unui specialist isi va spune cuvantul, mai ales daca vorbim despre un spatiu de mari dimensiuni. Stabilirea stilului, delimitarea spatiilor, alegerea plantelor, in functie de zona, sol sau anotimp, dar si a materialelor pentru alei sau rocarie, toate vor capata coerenta, cu ajutorul unui pesiagist bun.

Gradina, zona de granite intre casa si mediul inconjurator

Cand vine vorba de transformarea spatiului exterior, una dintre cele mai cunoscute firme din domeniu este MOX, companie de peisagistica, fondata in 2008, la Sankt Petersburg. Proiectele MOX au aparut in numeroase publicatii de specialitate si au castigat foarte multe premii la nivel international. Pe langa talent, perseverenta si profesionalism, cheia succesului pare sa fie si atentia acordata detaliilor. “Gradina este zona de granita dintre o locuinta si mediul inconjurator. Trebuie sa reprezinte un echilibru intre confortul casei si salbaticia naturii. O gradina reusita este, de fapt, personificarea naturala a vietii si experientelor proprietarului”, explica tinerii ahitecti. Am ales pentru tine cateva dintre cele mai frumoase proiecte ale echipei MOX, punand accentul doar pe gradini private. Mi-e greu sa spun care mi-a placut mai mult. Te las pe tine sa realizezi un clasament.

Eleganta si simplitate

Impletirea motivelor naturale cu liniile simple, dar elegante ale casei au dat nastere unei gradini de vis. Spatiul a fost impartit in trei sectoare: zona din fata casei, lateralele si o mica padure de conifere, in spate. Arhitectii de la MOX au realizat chiar si un iaz, la cererea proprietarilor. Podeaua terasei a fost confectionata din pin de Angara, un lemn deosebit de rezistent si cu o culoare placuta. Trecerea dintre prima zona si a doua se face printr-o scara din granit, cu forma neobisnuita, inspirata din arhitectura casei.

mox 1mox 2Fasiile largi de gazon alterneaza cu palcuri de plante mature si cu elemente specifice mediului inconjurator. Paduricea din spatele gradinii a fost inspirata de vegetatia din nordul Europei. Ai putea sa juri ca este o particica suta la suta naturala, insa mesetecenii, pinii de munte, ienuperii, frasinii si cedrii au fost plantati, cu multa dibacie, de echipa de arhitecti.

mox 4mox 5 Mobilierul exterior respecta liniile moderne ale casei, iar nuantele vesele se potrivesc de minune cu vegetatia din gradina.

mox 3

mox 6Alice in Tara Minunilor

“Aici am avut de-a face cu un client atipic. Ambitios, excentric, talentat”, povesteste unul dintre peisagistii de la MOX. “Si-a dorit o gradina care sa ii surprinda acest spirit ludic . Atunci ne-a venit ideea sa transpunem in realitate un crampei din lumea magica a Lewis Carroll, descrisa in nuvela «Alice in Tara Minunilor»”, adauga arhitectul.

mox 1mox 5Proiectul s-a dovedit o reala provocare, iar rezultatul spectaculos se datoreaza comunicarii excelente dintre proprietar si echipa de peisagisti. Gradina este un labirint fermecator, cu arcade acoperite de vegetatie, fantani decorative, porti din lemn ferecate cu lacate ruginite. Exista chiar si un chiosc rotund, in stil clasic, dar si un joc de sah, de gradina.

mox 2

mox 3mox 4mox 6mox 7Paradisul verde

In acest caz, avem de-a face cu o gradina destul de tanara, insa chiar si asa, proiectul celor de la MOX este o adevarata incantare. La inceput, arhitectii nu prea stiau cum sa abordeze spatiul respectiv. Terenul era unul plat, iar posibilitatile de amenajare pareau limitate. In plus, cerintele clientilor nu prea lasau loc de tagada: cele trei case aflate in aceeasi curte trebuiau cumva legate intre ele. Se dorea, totodata, un spa, un iaz, un teren de tenis, loc de joaca pentru copii, bucatarie de vara, livada si plante care sa se adapteze tuturor anotimpurilor.

mox 1mox 2mox 3mox 5“Marele noroc a fost ca proprietarii si-au facut temeinic temele. Au studiat despre toata flora specifica zonei si au stiut exact sa ne ceara. Bineinteles, ca au fost aspecte asupra carora au insistat in mod deosebit, insa am reusit sa gasim o cale de compromis. Rezultatul ne-a depasit asteptarile. Gradina se va dezvolta si mai mult in anii viitori. Plantele sunt inca tinere. Suntem insa foarte mandri de rezultat”, spune unul dintre peisagisti.

mox 6

Sera pentru legume, in stil victorian

Iazul are o suprafata de peste un hectar si o adancime de 3 metri. Fundul este acoperit cu nisip fin, malurile sunt abrupte, iar irisii siberieni isi potrivesc straiele colorate in lucirile apei.

mox 4

mox 7mox 8Foto: mox.ru

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply