Poate nu la fel de celebru precum alte locuri din Italia, dar cu siguranta tot atat de fermecator, micutul Alberobello si-a capatat faima in intreaga lume datorita casutelor trulli, niste locuinte ciudate, cu acoperis ascutit, construite din calcar. Neobisnuitele cladiri, desprinse parca dintr-o lume a strumfilor, au fost incluse in patrimoniul mondial UNESCO in anul 1996.
Casutele trulli sunt construite dupa tehnici preistorice, care s-au pastrat din generatie in generatie si care sunt folosite si astazi in sudul Italiei. Interesant este ca la ridicarea acestor cladiri nu s-a folosit mortar, ciment, chirpici sau alt material care sa lege bolovanii din calcar. Peretii sunt foarte grosi, pastrand caldura in sezonul rece si mentinand o temperatura destul de scazuta in timpul verii. Desi nu par, cladirile sunt destul de spatioase si confortabile. Fiecare camera are acoperis propriu, asa ca daca un trullo are mai multe incaperi, atunci vor exista tot atatea acoperisuri conice. Invelitoarea este alcatuita din doua straturi: cel interior, construit din blocuri de calcar, iar cel exterior, din placi de calcar. Acest procedeu impiedica infiltrarea apei in interiorul locuintei. Pe acoperisurile conice sunt pictate, cu var, simboluri crestine sau cu conotatii magice: cruci, inimi sau stele.
Alberobello nu este singura localitate in care gasim casutele trulli. Cladirile, sub forma de dom sau piramida, au rezistat trecerii timpului si in orase precum Locorotondo, Ceglie Messapica, Martina Franca, Cisterno sau Fasano.
Legenda casutelor trulli
Ciudatele asezaminte din regiunea Puglia dateaza din jurul secolului al XIV-lea si erau locuite, initial, de agricultori si de mici proprietari. Se pare ca acest tip de arhitectura a fost gandit pentru a scapa de taxele feudale impuse constructiilor noi. Potrivit legendei, contele Gian Girolamo Guercio le-a sugerat localnicilor sa ridice case din bolovani de calcar, fara sa foloseasca nici un fel de liant. In felul acesta, in momentul in care exista o inspectie regala, cladirile erau dezasamblate fara prea mult efort, urmand sa fie construite din nou, dupa trecerea ”pericolului”. Contele Gian Girolamo Guerciole prezenta autoritatilor drept cladiri temporare, pentru a putea ocoli sistemul de taxe.
In jurul anilor 1620, micuta localitate era, practic, parte a orasului Noci. S-a dezvoltat incet, de la an la an, ajungand sa aiba peste 3.500 de locuitori la sfarsitul secolului al XVIII-lea. In 1727, a obtinut titlul de localitate regala printr-un decret dat de Fedinand al IV-lea, rege al orasului Napoli. Numele Alberobello provine de la denumirea in latina a regiunii (silva arborisbelli). In prezent, micutul orasel din Puglia numara aproximativ 11.000 de locuitori. Majoritatea traiesc din turism. Casutele trulli si-au schimbat, in prezent functionalitatea, devenind hoteluri, restaurante sau buticuri cochete cu suveniruri. Poti chiar sa cumperi o casa de vacanta in regiune, un astfel de trullo pornind de la pretul de 80.000 de euro.
Chirii de lux in casutele strumfilor
Daca vrei sa treci Aberobello pe lista destinatiilor de vacanta, cazarea intr-un trullo este absolut obligatorie. Proprietarii acestor cladiri pitoresti le-au transormat in locuinte primitoare, ideale pentru un concediu de neuitat. Majoritatea casutelor si-au pastrat trasaturile originale: peretii albi din calcar, tavanul boltit, acoperisul conic, orientat catre cer. Italienii sunt insa specialisti la capitolul design, asa ca stiu cum sa amenajeze un spatiu, astfel incat sa arate senzational si sa fie cat se poate de confortabil. Am ales pentru tine cateva casute trulli transformate in hoteluri. Sunt sigura ca o sa iti placa.
Foto: thethinkingtraveller
2 Comments
Sigur, deosebit! E mai frumos afara decat inauntru! Trebuie mers neaparat vara, altfel risti sa stai la grota in iarna!
Nu ştiu cât de confortabile sunt în interior căsuţele astea, dar ca arhitectură sunt cu adevărat deosebite. Am văzut câteva transformate în hoteluri sau pensiuni, amenajate cu mult bun gust.