Zi de vizită în atelierul Adelei Chivărean, The Wood Doctor

Pentru Adela, anul 2020 a fost unul cu multe realizări, în ciuda contextului dificil pe care-l traversăm cu toții. Și spun asta, gândindu-mă în primul rând la atelierul The Wood Doctor, locul său de joacă, inaugurat recent. Este un proiect pe care l-a vizualizat în amănunt încă de la primele lucrări: o construcție din lemn cu ferestre mari, înconjurată de natură și decorată într-un stil care să o reprezinte cu adevărat. Materializarea acestui vis nu a fost însă nici pe departe un proces simplu. Cel mai mare hop, spune Adela, nu a fost construcția în sine, ci partea birocratică pe care o presupune, din păcate, orice proiect cu finanțare europeană. Atelierul a fost gata în două luni de zile de la turnarea fundației, dar depunerea documentelor necesare, verificarea și aprobarea dosarului s-au întins pe durata câtorva ani de zile. ”Îi pot înțelege pe cei cărora le este teamă să acceseze fonduri europene. Ușor nu este cu siguranță”, spune fondatoarea atelierului The Wood Doctor. ”Este un proces care durează câțiva ani buni și care te obligă să ai un business extrem de bine pus la punct. Trebuie să ai un plan de afaceri pe cel puțin un an în față și să anticipezi cum va funcționa piața. Nu recomand accesarea de fonduri europene celor care nu sunt siguri de ceea ce vor să facă cu afacerea lor”.

Din exterior, atelierul pare o construcție tipică țărilor scandinave. Trei zone exterioare din patru sunt complet negre, inclusiv acoperișul. Suprafața utilă totală este de aproximativ 100 mp: la parter avem zonă de atelier și spațiu de carantină (unde se izolează mobilierul vulnerabil) și birou la etaj. Atelierul are ferestre foarte mari și neregulate, împrumutând forma clădirii. Pe jos avem microciment și încălzire în pardoseală, iar la etaj o podea din stejar masiv. Lumină naturală este pe tot parcursul zilei, datorită ferestrelor Velux. În zona de atelier, mobilierul de depozitare este dintr-o farmacie veche și bancul de lucru este și el recuperat și recondiționat.

atelier restaurare exterior

Etajul este zona destinată întâlnirilor cu clienții. Acolo avem un birou din stejar, două fotolii recondiționate, un cufăr vechi și multe cărți.

birou atelier

Zona de birou în atelierul The Wood Doctor

În ceea ce privește strategia de business, atelierul Adelei se dezvoltă în mai multe direcții: restaurare, design și producție de piese de mobilier care să reflecte stilul The Wood Doctor. Sunt convinsă că ai văzut deja paturile rustice, făcute de Adela, în diverse proiecte de amenajare pe care le-a semnat de-a lungul timpului. Populară s-a dovedit a  fi și colecția de tocătoare din lemn masiv cu inserții ceramice, realizată în colaborare cu Irina Silivestru de la Decartis.

”În viitor doresc să păstrez aceeași direcție”, spune Adela. ”Lucrurile se întâmplă natural, organic, proiectele sunt tot mai mari, iar clienții tot mai interesanți. Filosofia mea și a businessului meu a fost mereu îndreptată spre minimalizarea consumului. E logic, ne ocupăm cu restaurarea obiectelor, deci reutilizarea lor. Îmi sfătuiesc mereu clienții să salveze mai mult și să cumpere mai puțin din mai multe motive. Cel mai important este, evident, protejarea planetei care este oricum sufocată. În al doilea rând, nu îmi doresc să amenajez case care arată toate la fel. Am ajuns să vedem același mobilier, aceleași decorațiuni la toată lumea. Mi se pare impersonal și deloc sustenabil. Mai mult, obiectele reutilizate spun o poveste, se potrivesc cam în orice context și sunt speciale.”

Pe de altă parte, este important și felul în care păstrăm lucrurile vechi. De exemplu, o piesă valoroasă de mobilier nu se pretează proiectelor de bricolaj pentru că oricât de entuziaști am fi, lipsa de experiență își va spune, inevitabil, cuvântul. Sfatul Adelei este să facem un pic de cercetare înainte de a lua orice decizie și să apelăm la serviciile unui specialist, în cazul obiectelor vechi, din lemn masiv. E îmbucurător că oamenii încep să privească restaurarea cu alți ochi față de felul în care o făceau în urmă cu câțiva ani de zile, spune Adela. Schimbarea de atitudine se observă cel mai bine în solicitările primite, fie că este vorba despre mobilier moștenit sau mobilier cumpărat, recondiționări de ferestre, uși sau porți. Clienții The Wood Doctor sunt, în general, oameni care cunosc valoarea lucrurilor, oameni care au călătorit mult, oameni care au o pasiune pentru frumos. ”Restaurarea este și un serviciu special, deci nu ar putea fi altfel”, e de părere Adela.

atelier reconditionare mobila

Piese recondiționate în atelierul The Wood Doctor

În ceea ce privește amenajarea interiorului, tânăra crede că ar trebui să renunțăm la lucrurile inutile pe care le păstrăm, dintr-un motiv sau altul. Iarăși, adaugă ea, lumina naturală sau alegerea cromaticii potrivite sunt esențiale în crearea unui ambient confortabil. ”Pentru mine, de exemplu, acasă înseamnă Transilvania, casa mea tip vagon, iubitul meu și cei doi căței. Acasă mai înseamnă și ai mei și casa lor, prima mea acasă.  E o stare de fapt, un sentiment, cel mai bun din lume”, spune Adela.

   Photo: Above The Pine Trees

Previous Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Share