Sunt firi total diferite – Irina, creativă și visătoare, Cristi, minuțios și pragmatic, dar împreună formează un duo extrem de dinamic și hotărât, gata să revoluționeze piața românească de home & deco prin proiectul lor de suflet, Vizualist. Ideea a apărut în urmă cu un an, din dorința celor doi tineri de a promova lucrări ale artiștilor români într-un mod cât se poate de original. Mai exact, Irina Dițu și Cristian Stamatoiu și-au propus să vină pe piață cu piese de mobilier sau obiecte de decor, personalizate cu creații semnate de artiști români foarte talentați. Astfel, ilustrațiile și fotografiile care strâng sute de aprecieri în mediul online sunt transformate, printr-o tehnologie de ultimă generație, în obiecte de design menite să fure privirile oricui. Și nici nu ar avea cum să fie altfel, când lucrările lui Vlad Eftenie, Diana Cojocaru, Andra Popovici sau Raluca Mitarca sunt folosite atât de ingenios pentru a scoate din anonimat obiecte cu funcții precise: tabureți, pernuțe decorative, draperii ș.a.m.d. În momentul de față, platforma Vizualist colaborează cu 9 artiști români, dar își propune să crească constant echipa, până la 30 de nume. Bineînțeles, planuri de dezvoltare există și în zona produselor, căci pe viitor, Irina și Cristi intenționează să aibă în portofoliu, inclusiv piese mari de mobilier: scaune, fotolii sau canapele.
”Ideea platformei a apărut anul trecut, în timpul Romanian Design Week. Mi-am dat seama că avem o comunitate solidă de creativi și că lucrările lor ar putea ajunge mult mai ușor în casele oamenilor, dacă s-ar ivi contextul potrivit. Atunci am început să cochetez cu ideea textilelor printate, așa că am făcut un plan de business pentru a achiziționa tehnologia care să permită personalizarea produselor”, povestește Irina.
”La momentul respectiv, nu exista ceva asemănător pe piață. Am văzut platforma Vizualist ca un proiect menit să promoveze artiștii români, dar și produsele de design în serie limitată. Ce îmi doresc este să creăm o comunitate care să se susțină reciproc și, îmbucurător, avem parte de sprijin și de un feedback pozitiv. Periodic, primim mesaje de la artiști care vor să se alăture echipei”.
Pe lângă tehnologia care asigură imprimarea, Irina și Cristi investesc mult în materialele din care sunt confecționate produsele. În general, predomină catifeaua belgiană de cea mai bună calitate, cunoscută pentru textura sa pufoasă și rezistența în timp. Irina spune că îi place, în mod deosebit, pentru că oferă sentimentul acela de confort care face diferența dintre casă și acasă. În ultimii ani, segmentul de home & deco s-a dezvoltat mult în România, spune co-fondatoarea Vizualist, iar asta a făcut ca oamenii să înceapă să acorde o atenție mult mai mare lucrurilor cu care își amenajază casele sau spațiile în care lucrează. Nu se mai pune accent doar pe funcționalitatea și pe calitatea produsului. Contează la fel mai mult ca obiectul cumpărat să spună o poveste.
”Ne petrecem foarte mult timp în spații închise, așa că lucrurile care ne înconjoară ne influențează starea de spirit. E important, cred eu, să investim în obiecte care ne plac cu adevărat, obiecte care să aibă o însemnătate la nivel afectiv”, spune Irina. ”Cred că asta înseamnă, de fapt, Vizualist: fericire prin design”.
Dincolo de partea boemă, o afacere înseamnă și multe provocări. Irina recunoaște că proiectul s-a dovedit a fi o experiență dificilă, cu zile care se încheie, de multe ori, după miezul nopții, dar se bucură enorm că poate să facă ceea ce îi place.
În ciuda volumului mare de muncă, a întâlnirilor cu artiști, cu furnizori sau cu oameni din media, simte că își trăiește visul. Vede în această platformă îmbinarea tuturor pasiunilor sale: design, artă și comunicare. Cumva, fiecare etapă a vieții profesionale de până acum a direcționat-o către Vizualist, de la experiența Erasmus din timpul facultății, când a coordonat proiecte internaționale în mai multe state europene, până la job-ul de web și graphic designer. Fiecare lucru învățat în acești ani o ajutat-o în materializarea propriilor idei.
”Vine un moment în viață când analizezi bine cine ești și unde vrei să ajungi. Odată ce ai tras o concluzie, e mult mai ușor să îți creionezi direcția”, spune Irina. ”De exemplu, eu am fost de când mă știu o persoană creativă și pasionată de zona aceasta de design, dar am ales să fac ASE pentru că părinții mei sunt oameni pragmatici și au considerat că o astfel de meserie nu are viitor. Oricum, și experiența aceasta s-a dovedit utilă. Vizualist mi-a arătat că nu e suficient să ai o idee bună de business, ci îți trebuie și un management eficient pentru a merge mai departe”.
Aici, ajutorul lui Cristian Stamatoiu s-a dovedit esențial. Irina spune că, pe cont propriu, lucrurile ar fi rămas, cel mai probabil, la stadiul de plan. Munca în echipă a fost însă, până acum, cheia succesului, bineînțeles, cu mici compromisuri făcute de ambele părți. Irina recunoaște că are o personalitate puternică, iar Cristi nu se lasă mai prejos, dar lucrurile funcționează căci, completează ea, glumind: ”din haos se nasc stele”.
Tehnologia de imprimare folosită pentru personalizarea produselor Vizualist a costat în jur de 30.000 de euro și a fost achiziționată printr-o finanțare Start-Up Nation. Mai sunt necesare fonduri pentru lansarea magazinului online. În acest sens, în momentul de față, este în plină desfășurare campania găzduită de platforma Startarium. Mai sunt cinci zile în care doritorii pot contribui la dezvoltarea proiectului Vizualist. Nu mai e nevoie să îți spun că orice mână de ajutor este binevenită. Ar mai trebui în jur de 1.000 de euro pentru atingerea targetului propus. Cel mai probabil, shop-ul online va fi funcțional începând cu luna iulie.
Irina și Cristi au primit și ajutorul celor de la Design&After pentru expunerea câtorva obiecte semnate Vizualist. Iarăși, merită menționat evenimentul de duminică, 24 iunie. Este vorba de un workshop gratuit de pictură în acuarelă ce se va desfășura între orele 12-13, pe Bulevardul Schitu Măgureanu (zona Cișmigiu)! Facilitatorul acestei acțiuni este artista Ștefania Iorgoiu, proaspăt intrată în echipa Vizualist.
Ca promovare în online, s-a investit mult în campanii pe rețelele de socializare. O comunicare eficientă este esențială într-un astfel de business. Irina mizează și pe prezența în offine, așa că își propune să participe la târguri, expoziții sau întâlniri cu oameni din industria creativă pentru a-și dezvolta cât mai mult proiectul.
No Comments