Îți vorbeam, săptămâna trecută, de căsuțele pe roți, construite de Eco Tiny House. Am avut curiozitatea să văd ce înseamnă, concret, să trăiești într-o locuință de 20-30 de mp pe care o poți muta, dintr-un loc în altul și pe care o poți amplasa în locuri dragi sufletului, fără să ai nevoie de vreo autorizație de construcție.
Așa am cunoscut-o pe Gabriela Isadora, din Târgu Mureș, care locuiește, din septembrie, anul trecut, într-o astfel de căsuță mobilă, construită de Eco Tiny House, după un proiect făcut de ea. Gabriela spune că și-a dorit mult un spațiu al său și că a cântărit foarte bine lucrurile înainte de a se muta într-o locuință pe roți. Este convinsă însă că această variantă i se potrivește de minune.
”Am crescut văzând pădurile, plimbându-mă cu câinii mei, admirând căprioare. Tatăl meu mi-a insuflat dragostea de orice te poate ridica sau face să zâmbești: o zi cu soare, o ploaie faină într-o zi de vară, o glumă deocheată, schiul, muntele, verdele…Am fost obișnuită cu mersul pe motocicletă de mică, cu părul în vânt, cu libertatea, cu obrăznicia de a nu da explicații pe unde am fost și de ce am venit așa târziu. Eram o dezordonată notorie, cu părul vâlvoi, mirosind a pădure, noroi, julită în genunchi și cu capul cusut de câteva ori”, povestește ea.
Căsuța, denumită Tiny Atlas sau Micul Atlas, mai pe românește, a costat în jur de 15.000 de euro, fără electrocasnice, iar construcția propriu-zisă a fost gata cam într-o lună. Gabriela s-a implicat, trup și suflet, în fiecare etapă a proiectului pentru că știa foarte clar cum vrea să arate totul. A împletit eficient lucruri vechi și lucruri noi, astfel încât interiorul de 20 de mp să fie cât mai comod și mai funcțional cu putință.
Mobila de bucătărie de la IKEA, de exemplu, are 2,2 m, cam cât are o bucătărie standard de bloc. Secretul, crede Gabriela, stă în a ști să păstrezi la îndemână doar lucrurile pe care le folosești.
”Am mult loc de depozitare în căsuță: două debarale, spațiul de sub comodă, din mobila de bucătărie. Tot, absolut tot ce există în casă este și folosit. Am o tigaie, cinci oale de diferite dimensiuni, cinci linguri, cinci furculițe, un cuțit de tăiat legume, unul de pâine. Nu am rochii de seară, pantofi cu toc, poșete, pantofi pe care nu îi încalț măcar o dată pe săptămână. Eu mă împachetez în 15 minute, iar în trei genți mi-am pus toate hainele și pantofii pe care îi am”, explică Gabriela.
Este și motivul pentru care căsuța mobilă i se potrivește atât de bine. Crede în ideea de minimalism, adică în fericirea care nu se cântărește în lucruri sau în bunuri materiale. Glumește spunând că are prietene al căror șifonier este cât toată casa ei, dar consideră că cei 20 de mp, cât măsoară interiorul, îi sunt mai mult decât suficienți. Surprinzător, în căsuța pe roți, Gabriela a avut loc destul pentru living, bucătărie, dormitor, baie, și chiar pentru un mic birou. Tavanul înalt salvează situația, crede ea, pentru că simți că ai aer, spațiu. De asemenea, pereții albi și finisajul din plop au făcut ca interiorul să pară luminos și modern.
Inventivitatea a fost ingredientul de bază în decorarea, și chiar în proiectarea Micului Atlas. Gândește-te numai că ferestrele au vreo 15 ani și sunt recuperate din Austria, de la case care urmau să fie modernizate de proprietari. Iarăși, măsuța rotundă de lângă fereastră este un exemplu minunat de reciclare inspirată, piciorul fiind, de fapt, un vechi cuier comunist. Etajerele sunt toate din lambriu recondiționat, iar aplicele de perete sunt confecționate din crenguțe. Dovadă că, de multe ori, creativitatea cântărește mai mult decât bugetul într-o amenajare.
”Am multe colțuri preferate în căsuța asta”, spune Gabriela. ”Măsuța rotundă, dar și canapeaua pe care stau dimineața când beau cafeaua, privind afară pe geamul mare al ușii. Și dormitorul unde fac yoga, dorm buștean, citesc….La fel de dragă îmi este și pictura de pe peretele cu geam rotund, realizată de Karina Daradics, o artistă iubită din Miercurea Ciuc”.
Căsuța pe roți nu este niciodată goală, pentru că proprietara sa este o persoană înconjurată în permanență de prieteni. Cel mai mult încap în interior șase persoane, iar de dormit, maxim cinci. O problemă ar fi baia, destul de micuță pentru un număr mare de invitați.
”Intrați într-o casă pe roți și simțiți-o”, este sfatul Gabrielei pentru cei care vor să investească într-o locuință mobilă. ”Așezați-vă în toate spațiile ei, circulați în ea, urcați în mansardă…trebuie să o simțiți înainte. Pentru mine căsuța asta este o minune, dar asta pentru că eu nu am nevoie de multe lucruri sau de spații mari. Pentru mine, binele sufletesc este mai important ca orice. Eu călătoresc mult, mă simt bine și dormind pe plajă, și pe vârf de munte. Viața într-o căsuță pe roți este pentru oameni liberi de valori materiale”.
Poți urmări aventura Gabrielei pe pagina de Facebook ”Căsuța Plimbăreață”.
Mai jos, te invit să urmărești un tur video al Micului Atlas! 🙂
Foto: Sorin Bota – www.inrainbows.ro
No Comments