Uși și ferestre în stil industrial pentru amenajări cu personalitate

Am o mare slăbiciune pentru ușile acelea din sticlă, cu cadru metalic. Mi se par foarte potrivite în apartamentele de bloc pentru că dau amenajării un subtil aer industrial. Mai au un avantaj, acela că permit luminii naturale să pătrundă în interior, un aspect deloc de neglijat, din punctul meu de vedere. E puțin probabil să le găsești în comerț, gata făcute, însă pot fi executate pe comandă de firme care au așa ceva în portofoliu. Am căutat pe net și cred că poți să-ți recomand câteva ateliere pe acest segment. Le vei găsi numele și datele de contact la sfârșitul articolului. Ce trebuie să știi însă e că nu vorbim de produse ieftine. Pregătește-ți, așadar, bugetul dacă vrei să investești în astfel de uși. Poți  să și trișezi un pic – nu știi asta de la mine :), înlocuind cadrul metalic cu unul de lemn, dar efectul nu va fi același. O să detaliez mai jos întregul proces. Și ferestrele cu rame metalice sunt la fel de binevenite în interior, atunci când vrei să separi anumite zone din casă, fără să pierzi din spațiu și luminozitate. Nu mai lungesc vorba, așa că hai să exemplificăm în detaliu toate situațiile posibile în care putem integra aceste elemente industriale în decor.

În holul de la intrare

Dacă stai la bloc, cunoști senzația de hol întunecos și aglomerat în care nu-ți vine să intri. Încearcă să decupezi o fereastră interioară cu rame subțiri pentru a permite pătrunderea luminii naturale în acest colț al casei.  E o soluție ceva mai complexă, e adevărat, dar îți garantez că va transforma complet zona de la intrare.  E obligatoriu să discuți cu un specialist pentru a vedea dacă arhitectura locuinței tale permite astfel de modificări. Iarăși, trebuie să ții cont de faptul că vei sacrifica puțin partea de intimitate, căci oricine va intra în hol, va fi tentat să își îndrepte privirea către fereastră. Există însă soluții de compromis, cum ar fi, de pildă, sticla krizet.

Poți face un întreg perete din sticlă pentru a câștiga lumină naturală, așa cum se vede în fotografia de mai jos (dreapta).

Între bucătărie și living

Este, probabil, cea mai răspândită variantă pe care am găsit-o în online și care cred că se potrivește cel mai bine în apartamentele de la noi. Un perete de sticlă va rezolva problema răspândirii mirosului atunci când gătești, dar îți va permite să comunici cu restul familiei, chit că vă aflați în camere separate. Desigur, e o soluție care nu se poate aplica dacă livingul e folosit și pe post de dormitor, așa cum se mai întâmplă în cazul locuințelor cu două camere. Poate doar dacă apartamentul e locuit de un cuplu și nu e nevoie de atâta intimitate, dar chiar și așa, ar fi o situație de evitat, cred eu.

Între dormitor și sufragerie

Fereastra interioară este o idee excelentă și pentru a separa sufrageria de dormitor. Principalul avantaj este acela că spațiul va câștiga luminozitate, iar zonele cu funcționalități diferite vor fi bine delimitate vizual. Și aici ai la dispoziție mai multe opțiuni: uși culisante, tip hambar, o simplă fereastră decupată în zid, jumătate din perete, făcut din sticlă. Am văzut că este o soluție destul de întâlnită mai ales în garsoniere.

Alte situații în care putem folosi fereastra interioară:

  • în dormitor pentru a delimita dressing-ul, atunci când vrei să renunți la dulap (foto stânga sus)
  • pentru a separa baia într-un dormitor matrimonial (foto dreapta sus)
  • pentru a crea o mică zonă de birou (foto stânga jos)
  • în loc de balustradă (foto dreapta jos)

De ce e bine să apelezi la un specialist pentru o astfel de lucrare? Pentru că va ști să îți ofere cele mai bune soluții, adaptate spațiului de care dispui.  Geamurile trebuie fixate cu atenție, pentru evitarea unor accidente nedorite. Iarăși, e important să folosești produse de calitate, mai ales în zone cu umiditate crescută – în baie și bucătărie, de exemplu. Astfel, te asiguri că metalul va arăta la fel și peste câțiva ani. Dacă negrul ți se pare prea dramatic, poți alege culori deschise pentru un efect mai subtil: gri, alb, crem. Structurile metalice sunt o investiție sigură în orice fel de interior, nu numai în locuințele în stil industrial. Ține doar de imaginația ta cum le pui în valoare.

Spuneam la începutul articolului că poți reduce costurile, înlocuind cadrul metalic cu unul din lemn. Am găsit pe youtube un tutorial (în franceză :P) care îți explică, pas cu pas, cum se realizează un astfel de proiect. Îți astașez mai jos link-ul:

Și am rămas datoare cu recomandări de firme românești care fac astfel de lucrări: www.metal-creativ.ro, www.dmcustomworks.ro  și slendertree.com. Bănuiesc că mai sunt și alți producători pe piață, așa că dacă mai știi pe cineva priceput, ajută-mă să completez lista.

Sper că ți-au fost utile informațiile. Cine știe, poate încerci să pui ceva în practică.

Previous Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply