Mașina de spălat rufe este, din punctul meu de vedere, una dintre marile invenții ale omenirii. Îmi mai poveștește mama despre anii în care spăla de mână toate hainele noastre și mă ia cu fiori pe șira spinării numai gândindu-mă la tot efortul și timpul pierdut făcând ceva ce astăzi se rezolvă cu o simplă apăsare de buton. Singurul dezavantaj e că vorbim de un aparat electrocasnic destul de voluminos, iar dacă stai la apartament, știi foarte bine că fiecare centimetru contează. Unde așezăm, deci, mașina de spălat rufe astfel încât să nu ocupe prea mult spațiu și să ne fie la îndemână să o folosim? Iată câteva opțiuni, aplicabile îndeosebi celor care stau la bloc.
În baie
Este probabil cea mai răspândită variantă, deși specialiștii spun că un mediu cu atâta umiditate va scurta considerabil viața mașinii de spălat. O altă problemă este absența prizei. Știm foarte bine că în apartamentele vechi de la noi, priza este montată, de regulă, în afara băii. Sfatul meu ar fi să vorbești cu un electrician pentru a găsi soluția care se potrivește cel mai bine locuinței tale. Folosirea unui prelungitor e de evitat.
Dacă nu ai prea mult loc în baie, încearcă să așezi mașina de spălat rufe sub chiuvetă. În felul acesta, vei folosi un spațiu care rămâne, de multe ori, neutilizat. Recomandat ar fi să alegi un model slim, cu încărcare frontală, special conceput pentru încăperile de mici dimensiuni. Există lavoare confecționate special pentru mașina de spălat haine. Am văzut ceva în genul acesta pe emag. Oricum, poți realiza și pe comandă un corp de mobilier care să integreze aparatul electocasnic și care să suplimenteze, eventual, spațiul de depozitare prin adăugarea de sertare sau rafturi.
În cazul în care vrei să ascunzi complet mașina de spălat, ia în calcul un dulap închis, iar dacă spațiul îți permite acest lucru, alege o așezare pe verticală. În felul acesta, ai putea face loc, inclusiv unui uscător de rufe.
Pe hol
Holul este, iarăși, un loc excelent pentru așezarea mașinii de spălat. De obicei, lângă baie, apartamentele sunt prevăzute cu o debara care poate fi transformată în funcție de nevoile fiecărei familii. Partea bună e că deasupra aparatului electrocasnic îți rămâne suficient loc pentru depozitare. Dacă nu vrei să ai cabluri și țevi la vedere, ascunde totul în spatele unor uși înalte până în tavan. (Eu nu am făcut asta și regret enorm). Chiar și o draperie sau o jaluzea textilă pot fi soluții la îndemână pentru a ascunde mașina de spălat din hol.
În bucătărie
Când vine vorba de mașinile de spălat instalate în bucătărie, părerile sunt împărțite. Mulți consideră că nu este igienic să aduci rufe murdare într-un spațiu în care gătești. Ce-i drept, însă, majoritatea apartamentelor cu două camere din România au aragazul și chiuveta pe balcon, așa că discuțiile nu mai sunt, neapărat, justificate. Avantajul este că în bucătărie, umiditatea nu este atât de ridicată ca-n baie. În plus, ai prize suficiente pentru a conecta aparatul electrocasnic. Și aici există posibilitatea să maschezi mașina de spălat, dacă vrei să fie la vedere.
Pe balcon
Nu știu exact care sunt soluțiile tehnice pentru o astfel de variantă, dar ideea de a muta mașina de spălat în balcon mi se pare excelentă pentru o locuință de mici dimensiuni. Desigur, spațiul trebuie să fie închis pentru a proteja aparatul de precipitații și temperaturi scăzute. Iarăși, zgomotul ar putea fi, în acest caz, o problemă.
Sub scară
Dacă stai la casă și nu ai luat în calcul o încăpere separată pentru spălarea și uscarea rufelor, poți să improvizezi o astfel de zonă sub scara interioară. Ai nevoie de un specialist pentru a instala totul fără probleme, dar soluția te-ar putea ajuta să eliberezi mult spațiu.
Cam acestea sunt sugestiile mele. Sper să te inspire!
No Comments