Cum sa transformi o veche ferma intr-o proprietate de lux? Poate unul dintre cele mai ambitioase proiecte pe care le-am vazut in ultimul timp este aceasta casa din Pirinei, undeva chiar in apropiere de granita Spaniei cu Franta. O zona superba, cu peisaje extraordinare, dar si cu un adevarat cult pentru pastrarea constructiilor traditionale. Intr-un mic sat spaniol, la doar zece minute de Vielha, trei cladiri care odinioara aveau o functie agricola, bordas asa cum ii spun localnicii, au fost reconfigurate si renovate in anul 2000 pentru a face loc unei locuinte confortabile ce numara sase camere.
Asa cum spuneam insa, nu doar “confortabil” a fost cuvantul de ordine. S-a pus mare pret pe restaurare. Iar acest lucru se poate usor traduce printr-o grija deosebita in a refolosi, pe cat posibil, piatra originala si lemnul, care au fost refinisate pentru renovare. Rezultatul este cu adevarat spectaculos, iar prima impresie placuta o lasa exteriorul de piatra si acoperisul din ardezie.
La interior s-a optat pentru pereti de var-ipsos, iar grinzile si lambriurile sunt din lemn de cires si stejar. Interesanta este si modalitatea prin care fostul hambar a fost unit cu casa de pe proprietate printr-un pasaj. S-a creat astfel un spatiu ce totalizeaza nu mai putin de 470 metri patrati.
Asa cum ii sta bine unei proprietati catalane de dimensiuni impresionante, a carei valoare depaseste 4 milioane de dolari americani, primul nivel al casei principale a fost reconfigurat intr-o singura, mare, camera.
Aceasta gazduieste si zona de living, din care nu lipseste semineul – vederea catre Pirinei este inclusa – o zona de luat masa, precum si o bucatarie foarte moderna. Aici proprietarii au incercat sa imbine aspectul antic al cladirii cu dotari de ultima generatie. Piatra naturala, lemnul si metalul s-au potrivit de minune laolalta, iar rezultatul a fost o incantatoare bucatarie in stil rustic industrial. Pentru a accentua si mai mult contrastul, s-a optat pentru blaturi din inox.
Mai sus, la al doilea etaj al casei principale se gasesc cele doua dormitoare si o baie. Etajul al treilea este rezervat dormitorului matrimonial. Podele noduroase din lemn, peretii din piatra si grinzile expuse, salvate din cladirea originala, transforma acest spatiu intr-unul plin de personalitate. Ferestrele uriase dezvaluie o priveliste de vis, iar tavanul inalt aplifica sentimentul de liberate.
In partea dreapta a dormitorului este zona preferata a celor mici, si nici nu e de mirare daca te gandesti ca un intreg etaj le-a fost rezervat. Pe langa zona de dining, suficient de incapatoare pentru cel putin opt membri si un semineu asezat intre ferestre, totul este un paradis al copiilor: postere colorate, puse in rama si agatate pe pereti, masa de foosball si tot felul de jocuri menite sa dezvolte creativitatea prichindeilor. Si cei mari petrec mult timp in aceasta incapere, spatiul fiind gandit, inca de la inceput, ca o camera de familie ceva mai altfel. Intr-o cladire separata, la care ajungi traversand curtea pietruita este locul de joaca al adultilor: un studio de inregistrari semi-profesional, o sala de fitness si un garaj.
No Comments