Cum faci dintr-un studio de 37 de mp o locuință cochetă și confortabilă? Totul ține de eficientizarea spațiului și de alegerea cromaticii potrivite, crede designerul Andreea Ștefan care a bifat recent o astfel de provocare. Apartamentul situat într-un bloc nou din București a fost personalizat după nevoile proprietarei, o tânără de 32 de ani. Amenajarea este un mix de modern cu accente industriale, dar dozate atent, astfel încât să păstreze interiorul cald și primitor.
Designerul a apelat la câteva trucuri pentru a mări vizual spațiul. În primul rând, a optat pentru alb, în abundență, atât la nivelul pereților, cât și al corpurilor mari de mobilier. O altă soluție a fost folosirea aceluiași tip de finisaj în spații care comunică. Vorbim despre pardoseala în nuanță deschisă, prezentă în living, bucătărie și dormitor, o alegere care dă senzația de continuitate în tot apartamentul.
Cea mai mare provocare pentru Andreea a fost să găsească soluții care să nu aglomereze vizual spațiul, dar care să asigure tot ce ține de funcționalitate.
Livingul și dormitorul sunt despărțite printr-o ușă culisantă, făcută din lemn recuperat de cei de la Slender Tree. Oglinda are scopul de a reflecta lumina naturală, făcând ca spațiul să pară mai aerisit. Când ușa este trasă, n-ai zice că face legătura spre o altă cameră, ci ai băga mâna în foc că este un element pur decorativ.
Singura pată de culoare din zona de living este canapeaua galbenă. Spațiul este definit prin mici accente industriale din lemn, metal negru sau sticlă. Încăperea este însuflețită de mici obiecte de decor care adaugă o ușoară tentă feminină.
”Am optat pentru storuri romane, dintr-un in de culoare deschisă. Perdelele sau draperiile ar fi intrat prea mult în adâncimea camerei. Este recomandarea mea pentru încăperile înguste sau de mici dimensiuni: folosiți storuri, nu perdele pentru a nu aglomera spațiul”, spune Andreea.
În hol, și-a găsit locul un dressing uriaș pe care proprietara și l-a dorit mult. Zonele de depozitare au fost un aspect important în amenajarea studioului, dar soluțiile găsite de designer s-au dovedit extrem de funcționale și armonioase, din punct de vedere estetic.
Holul este delimitat de living printr-un corp de mobilier, realizat pe comandă. Îndeplinește rol dublu: pantofar pe partea dinspre intrare și masă de bar înspre canapea.
Inițial, bucătăria și livingul erau un spațiu deschis. Ulterior, cele două zone au fost separate printr-o ușă deschisă cu structură metalică, realizată tot de echipa de la Slender Tree. Este un element care accentuează ideea de industrial care se repetă în amenajare, dar este, în același timp, o prezență ușoară și discretă. Geamul permite luminii naturale să pătrundă în hol, făcându-l să pară mai spațios.
”Bucătăria este făcută pe comandă pentru a valorifica fiecare metru pătrat disponibil. Mobilierul este alb, compact, cu corpuri înalte care să asigure spațiu de depozitare suficient. Ca stil, se aseamănă cu restul apartamentului. Am spart monotonia cu ajutorul faianței colorate. Negrul se regăsește la mânere și electrocasnice”, explică Andreea.
Al doilea balcon este o prelungire a bucătăriei. Acolo se află frigiderul, iar în vară, va fi amenajată o mică zonă de dining, cu o măsuță și două scaune.
În dormitor, cromatica este neutră, dând senzația de relaxare și confort. Pereții sunt albi, asemenea dressingului. Spațiul capătă dinamică prin mici accente de culoare: gri, galben, grena. În loc de tăblia clasică de pat, Andreea a venit cu soluția unor perne prinse de perete, o idee ingenioasă care arată impecabil.
Lustrele metalice aduc și în dormitor nota industrială. La fel, și mânerele negre ale dressingului. Perdeaua și draperia blackout asigură intimitate, făcând, totodată, atmosfera mult mai primitoare.
Ușa care separă dormitorul de living a fost vopsită alb pentru a se potrivi cu restul amenajării.
”Baia are dimensiuni mai generoase”, spune Andreea. ”Am putut opta pentru o cadă și un lavoar mare. În ceea ce priveste finisajele, am ales o combinație de plăci texturate, alb-gri și imitație de lemn la nivelul pardoselii, pentru continua ideea din apartament. Aici accentul de culoare este verdele, dat de lichenii stabilizați, foarte potriviți pentru băi, unde umiditatea este crescută”.
Mi-a plăcut studioul amenajat de Andreea. Are o grămadă de soluții care pot servi ca sursă de inspirație. Până la urmă, nu contează neapărat dimensiunea locuinței tale, ci modul în care o organizezi. De aceea, sfatul unui profesionist chiar prinde bine.
Alte proiecte semnate de designerul Andreea Ștefan găsești pe site-ul ei www.andreeastefan.ro sau pe pagina de Facebook.
No Comments