Un restaurant, intr-o biblioteca…la Moscova

Imaginati-va cum ar fi sa luati cina intr-un salon de secol XIX, inconjurat de o biblioteca somptuoasa ce numara mii de volume originale si de obiecte de arta in stil baroc. Se intampla la Moscova, in legendarul Cafe Puskin. Spun legendar pentru ca, desi inaugurat in anul 1999, multi ar putea sa jure ca exista dintotdeauna. Nici nu ar fi departe de adevar…

7Povestea cladirii ce-l gazduieste incepe undeva spre sfarsitul secolului XVIII.  Mai exact in 1780 cand un nobil, aflat multi ani in serviciul tarinei Ecaterina cea Mare, a parasit orasul Sankt Petersburg, pe atunci capitala imperiului, retragandu-se la Moscova. Acolo a decis sa construiasca o resedinta demna pentru rangul sau nobiliar. A adus arhitecti tocmai din Italia. Fini cunoscatori ai gustului rusesc in arhitectura, acestia au ridicat un conac a la russe.

12Detalii ale stilului baroc se regasesc inca in mai toate spatiile ce compun cladirea. Interesant este ca la un moment dat, acum mai bine de un secol si jumatate, casa a ajuns in proprietatea unui aristocrat german, ca parte a zestrei viitoarei sotii. Deja ruinat financiar, noul stapan s-a vazut nevoit sa schimbe functia cladirii, transformand-o la parter intr-o farmacie, in timp ce la etajele superioare si mezanin a amenajat o biblioteca plina cu carti de referinta.

13Cu un spirit mercantil deosebit, proprietarul a venit cu ideea ca pana in momentul in care tratamentul era pregatit in farmacie, clientii sa poata consuma un ceai, o ciocolata calda sau cafea. De aici a aparut ideea unei mici cafenele care avea sa se transforme, 150 de ani mai tarziu, in Cafe Puskin.

11Gusturile, entuziasmul si preocuparile fiecaruia dintre  proprietari si-au pus, indiscutabil, amprenta pe aspectul cladirii. Oglinda luminoasa, finisajele stucco ale peretilor, grilajul din fonta si picturile de pe tavan, toate acestea au ramas amintire de la primul proprietar. Picturile se inspira din mitologia greaca: Leda si lebada, Zeul Apollo si muzele, Pegasus si Perseu si Atena cu Afrodita.45Pe langa obiectele de arta, din decorul incarcat de istorie al resedintei face parte si batranul ceas din mahon, o capodopera realizata in secolul XVIII de ceasornicaria britanica ”Norton”. Un alt punct de atractie sunt copiile din bronz dupa statuile egiptene dedicate pisicilor, o interpretare fidela a celor ce pot fi gasite la intrarea in British Museum din Londra. Gravurile, globurile, microscoapele si telescoapele sunt o puternica amprenta a celuilalt proprietar – un german cu interese in domeniul stiintei. Tejgheaua farmaciei lui a fost perfect pastrata in forma originala. La fel si sticlele de portelan care poarta inscriptii latine, utilizate la prepararea a tot felul de pulberi medicamentoase, esente si tincturi.

2Exista, de asemenea, obiecte care ilustreaza progresul tehnologic al secolului XX. Printre acestea o masina de scris cu alfabet latin, un sifon, un dispozitiv de deschidere-a sticlelor de vin si o cutie muzicala. Un punct de atractie este biblioteca impozanta ce numara peste 3.000 de volume datand din secolele XVIII-XX. Asadar un veritabil muzeu dedicat cartilor.

9Literatura rusa este reprezentata de Puskin, Gogol, Belinski, Turgheniev, Saltykov-Shchedrin, Leskov, Tolstoi, Fet, Derzhavin, Zhukovsky, Cehov si Dostoievski. Exista, de asemenea, carti in limba engleza – Shakespeare, Dickens, Scott, Moore –  lucrari in limba franceza  – Rousseau, Diderot, Maupassant, Voltaire, Montesquieu, Abat Prevost – italiana  – Dante, Petrarca – si in limba germana – Goethe, Heine Schiller, Hegel. Din colectia Cafe Puskin nu lipseste Biblia, scrisa in mai multe limbi, sau Coranul.

315Un alt amanunt important este legat de marele poet care a dat numele restaurantului. De ce Cafe Puskin? Pentru ca bulevardul Tverskoy, acolo unde este plasat restaurantul, dar si strazile adiacente au jucat un rol foarte important, aproape mistic in viata poetului rus. Bulevardul deschis in 1796 a devenit loc preferat de plimbare al protipendadei moscovite, dar si al lui Puskin. Este locul unde poetul si-a intalnit viitoarea sotie, pe Natalya Goncharova. La celalalt capat al bulevardului, in apropiere de Portii Nikitsky este biserica unde cuplul s-a casatorit mai tarziu. De asemenea, statuia lui Puskin se afla, initial, pe bulevardul Tverskoy.

14cafe-puskin.ru

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply