Un pasionat de istorie “colectioneaza“ case vechi din Oltenia, in cadrul unui proiect inedit

“Putini oameni isi traiesc viata urmandu-si pasiunile. Unii colectioneaza timbre, altii colectioneaza brichete sau fanioane ale echipelor de fotbal, noi colectionam «conace vechi»”. Asa descrie Dragos Andreescu proiectul “Monumente Pierdute”, o pagina de Facebook nascuta din pasiunea pentru fotografie, istorie si arhitectura, ce aduce in prezent bogatia arhitecturala a Olteniei. Din pacate, multe dintre aceste cladiri, adevarate bijuterii arhitecturale ale vremii, sunt astazi intr-o stare dezastruoasa, multe dintre ele riscand sa devina ruine irecuperabile in cativa ani.

1

Conacul Constantin Popp, din comuna Salcuta. Constantin Popp a ocupat si functia de prefect a judetului Dolj in perioada interbelica

Isi aminteste perfect prima cladire fotografiata: Conacul Bebe Poenaru din comuna Malu Mare. Se intampla in 2007. Pe atunci nu intuia ca nostalgia lui pentru trecut poate fi atat de contagioasa, ca atatia oameni ii vor impartasi dragostea pentru istorie, pentru frumos.

2

Conacul Bebe Poenaru din comuna Malu Mare

A urmat o a doua casa, o a treia, pana s-a ajuns la un portofoliu stufos de peste 70 de cladiri de patrimoniu, toate din zona Olteniei. Nu este singur in acest proiect. Prietenul sau Mihai Popescu, jurist de profesie, este principalul sau sustinator, participand cu acelasi entuziasm la redescoperirea trecutului acestor cladiri. Fac asta in timpul liber, in weekend sau dupa program, din bani proprii, fara sa cera nimanui nimic, dintr-o pasiune fara margini pe care putini o inteleg si din convingerea ca lasa ceva bun in urma lor. „In spatele fiecarei fotografii sunt ore intregi de cercetare si de consultare cu diversi colaboratori, istorici, arhitecti. De obicei, mergem pe teren cand vremea ne permite acest lucru. Multe dintre cladirile pe care le cautam se afla in zone greu accesibile, napadite de vegetatie abundenta. Accesul la ele este dificil in mare parte din an. De asemenea, evitam zilele cand bate vantul, deoarece starea multora dintre ele este deplorabila, iar pericolul prabusirii unor parti din ziduri sau acoperis este mare”.

Nu este oltean, dar se declara indragostit de aceste locuri

Dragos Andreescu are 31 de ani si este graphic designer. Ciudat este ca desi nu este din Craiova, a fost primul care a incercat sa descopere trecutul cladirilor istorice din aceasta zona si sa il promoveze prin intermediul proiectului “Monumente Pierdute”. “Poate ca putini cunosc acest detaliu, dar Craiova este al doilea oras din tara ca numar de monumente, dupa Bucuresti. Ar trebui facut mai mult pentru aceste cladiri ce risca sa se prabuseasca din cauza nepasarii. In statele europene patrimoniul arhitectural este exploatat la maxim si promovat in turism, pe când la noi este neglijat, parca, de multe ori, voit. Majoritatea cladirilor pe care le descoperim nici macar nu sunt incluse in patrimoniu, procesul de clasare fiind unul foarte lent si costisitor. Anual se claseaza undeva la 200 de cladiri, dar, din pacate, se declaseaza mult mai multe”. Stie ca pentru multe dintre aceste conace si case boieresti nu se mai poate face mare lucru. De cele mai multe ori, pagubele sunt iremediabile. Se intampla sa revina in locuri pe care le-a fotografiat si priveste cu strangere de inima urmele lasate de trecerea vremii. „Starea de degradare a acestor cladiri avanseaza cu o repeziciune ingrijoratoare, de la o luna la alta. Multe case o sa dispara pentru totdeauna in cel mult cinci ani”, spune Dragos. Ii ramane consolarea ca aceste monumente de arhitectura vor continua sa traiasca prin intermediul fotografiilor sale.

3Chiar daca in ultimul timp au aparut o multime de pagini de Facbook sau bloguri cu profil asemanator, tanarul spune ca nu se teme de concurenta. Ba dimpotriva! Poate asa, autoritatile vor face mai multe eforturi pentru a salva aceste cladiri istorice.

Intentioneaza sa lanseze un site cu istoria cladirilor fotografiate

In prezent, cea mai buna metoda de promovare a proiectului “Monumente Pierdute” ramane pagina de Facebook. Peste 5.000 de persoane din intreaga tara urmaresc cu interes faramele de istorie surprinse in instantanee. Se lucreaza si la un site care va spune povestea fiecarei cladiri imortalizate in fotografii. „Am descoperit o multime de alte case pe care abia astept sa le arat publicului. Sunt inca in curs de documentare, dar sunt convins ca vor fi la fel de apreciate. Nu va pot descrie bucuria pe care o simt in momentul in care descopar o noua poveste sau cand vorbesc cu oameni care imi imparatesc pasiunea. Sunt lucruri marunte care ma incarca pozitiv si imi arata ca sunt pe drumul cel bun”.

A intampinat dificultati in realizarea fotografiilor

E adevarat ca nu au fost numai lucruri bune. Au existat numeroase locuri in care nu i s-a dat acordul sa fotografieze, fiind vorba de proprietati private sau sedii de institutii publice lasate in paragina. Un exemplu este Statia de pompare a apei de la Facai, unul dintre marile proiecte ale Olteniei, cu o vechime de mai bine de un secol, care zace acum in paragina. „Astazi aceasta cladire apartine Liceului Constantin Brancusi. Am incercat de cateva ori sa cerem acordul conducerii liceului sa fim lasati sa fotografiem si interiorul. A trecut aproape un an de cand ne tot amana si paseaza de la administrator la director si invers”, povesteste Dragos Andreescu.

4

Statia de pompare a apei de la Facai

Vorbind despre cladirile care i-au ramas intiparite in minte dupa atatia ani, tanarul aminteste de Palatul Gheorghe Pleşa din Obarsia de Camp, din judetul Mehedinti. Castelul a fost construit in 1892, iar o mare parte din materiale au fost comnadate din Italia, fiind transportate pe vas pana in Portul Gruia. Decoratiile interioare au fost executate de o adevarata pleiada de pictori specialisti din intreaga lume, ceva asemanator gasindu-se astazi doar pe Valea Loirei, in Franta. In timp, aceasta bijuterie arhitecturala a ajuns in subordinea autoritatilor locale. Se alatura astazi miilor de cladiri istorice lasate in pragaina.

5

Palatul Gheorghe Pleşa din Obarsia de Camp

Istorie in culori“, un proiect nascut din dorinta de a atrage publicul catre istorie

Un alt proiect de suflet al lui Dragos Andreescu este “Istorie in culori“, o pagina de Facebook care readuce la viata imagini din trecut prin intermediul tehnologiei. “Acest proiect a inceput tot in cadrul “Monumente Pierdute” din dorinta de a atrage publicul catre istorie, arta si frumos, in general. Marele Iorga spunea ca “un popor care nu isi cunoaste istoria este ca un copil care nu isi cunoaste parintii”. Acest proiect are un mare succes datorita ineditului. In general noi dorim sa schimbam mentalitatea, sa readucem modele, locuri, evenimente de mult trecute in atentia publicului larg. In Romania, nu mai exista cultura oamenilor bogati“, explica tanarul. Fotografiile sunt obtinute de la colectionari sau de pe internet, iar prelucrarea lor poate dura de la o jumatate de ora, pana la doua saptamani, in functie de complexitate.

6Puteti urmari pe Facebook (Monumente pierdute, Istorie in culori) toate noutatile din cadrul celor doua proiecte.

 

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply