Ultima fabrică de sobe manuale pictate din România! Teracota Mediaș continuă o tradiție de 111 ani

E greu de crezut că în timpurile astea, când suntem atât de dependenți de rețele de socializare sau gadgeturi moderne, oamenii ajung să tânjească după lucrurile simple cu care au crescut. Așa se întâmplă că tot mai mulți preferă să își decoreze casele cu obiecte tradiționale care amintesc de vremuri în care lucrurile se făceau cu iscusință și migală, nu ca acum când totul este produs industrial, de mașinării sofisticate.

Un astfel de loc care a supraviețuit testului timpului este fabrica de teracotă de la Mediaș, ultima fabrică de sobe manuale pictate din România. Are o tradiție de 111 ani și a trecut prin numeroase etape, de-a lungul timpului, rezistând schimbărilor politice și economice care au marcat societatea noastră în ultimul secol. A rămas constantă însă dragostea pentru tradiție și pentru frumos.

Aici, în ultima fabrică din Mediaș al cărei coș încă scoate fum, cum glumesc adesea angajații, făcând aluzie la falimentul industriei din zonă, lucrurile se desfășoară ca la 1906, când sasul Gref Iulius începea să investească în producerea de cahle de teracotă.

Cumva, timpul pare să fi încremenit în halele prăfuite, căci, deşi oameni au venit şi au plecat de-a lungul anilor, meșteșugul teracotei se practică și astăzi după aceleași rigori ca în trecut. Chiar și rețeta a rămas neschimbată. Cahlele sunt realizate dintr-un amestec de argilă caulinoasă de la Medgidia, argilă caulinoasă albă Vascău, caulin plk din Ucraina și argile refractare de la Șuncuiuș – Bihor. Se adaugă apoi nisip cuarțos, urmând arderea la temperaturi de 950-1000 grade C.

Mixul acesta de materiale face ca soba să se încălzească rapid, iar temperatura să se păstreze ore bune de la stingerea focului.

Placa din teracotă se obține tradițional prin presarea bulgărului de lut într-o matriță din lemn moale împodobită cu motive decorative reliefate. Aceeași tehnică este folosită și în prezent la Teracota Mediaș, matrița-negativ fiind acum sculptată manual în ipsos de sculptorița Iulia Costescu, absolventă de Unarte București.

După ce a trecut prin mai multe acționariate, inclusiv a Statului Român, fabrica este, din nou, în administrarea unui sas, Uwe Draser, cel care a cumpărat-o și salvat-o de la faliment. Bineînțeles, are o echipă de oameni care îl ajută să aducă pe linia de plutire acest loc încărcat de istorie. Vorbim, în primul rând de Radu George, directorul fabricii, iar de câteva luni, echipa este completată de Alexu Toader de la Hello Menthol, cel care se ocupă de revigorarea brandului.

“Încă nu îmi vine să cred că în România, că în lume, mai există un loc în care oamenii se încăpățânează să lucreze în ritmul infinit mai lent în care se lucra acum mai bine de 100 de ani. Aceleași materiale, aceleași tehnici, același mod tihnit de a face lucrurile. Cred că Teracota Mediaș conservă cel mai bine spiritul ardelenesc al lucrului lent și bine făcut. Sper ca piața și viața contemporană să înțeleagă efectiv ce fac oamenii ăștia din pământ și cât durează”, spune Alexu.

Anul trecut, cahlele făcute în fabrica de la Mediaș au fost expuse la București și la Alba Iulia, iar interesul oamenilor a fost unul neașteptat. Și asta pentru că vizitatorii au avut prilejul să descopere o mică parte din procesul complex și migălos de producere a teracotei. În prezent, fabrica realizează peste 300 de modele de cahle, simple sau ornamentale, pictate manual de o echipă de pictorițe.

Prin colaborarea cu sculptori, absolvenți ai Unarte București, și diverși pictori, fabrica de la Mediaș are capacitatea de a reproduce orice model și de a asigura tiparele necesare producției în serie. Sunt posibile astfel proiecte de restaurări, pornind de la piese vechi sau în stare avansată de degradare.

Nu întâmplător, fabrica lucrează constant cu restauratori, fundații și investitori în patrimoniul cultural. Mai mult, în arhiva fabricii se găsește o colecție amplă de cahle și mulaje de cahle transilvănene, inclusiv reproduceri după sobe rare de la Muzeul Astra din Sibiu.

Mai multe informații despre istoria fabricii Teracota Mediaș găsești pe site-ul www.teracota.ro și pe pagina lor de Facebook. Te țin la curent cu noutățile, în momentul în care se stabilesc datele următoarelor expoziții. Poate reușești să vezi, pe viu, aceste minunății și, cine știe, decizi să investești într-o sobă de lăsat urmașilor. 🙂

Foto: Viscri 32, Copșa Mare Guesthouses

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply craciunescu mihnea 18 February 2019 at 11:05

    Buna ziua, cat costa o soba pictata ca ceea de mai sus ?

    • Reply Fabrika de Case 18 February 2019 at 17:27

      Salut, Mihnea,
      Sunt trecute câteva prețuri pe site-ul lor – wwww.teracota.ro, dar pentru o ofertă personalizată, cel mai bine ar fi să suni sau să le scrii pe e-mail. Îți las aici contactele, tel: +40 269 / 83.46.11 sau e-mail: teracota@birotec.ro.

  • Reply Georgeta 21 November 2019 at 17:42

    Bună…ptr inceput am o întrebare….am doua camere acas si in fiecare camera am soba de teracota as vrea sa le stric si sa le fac din nou dar as vrea sa fie facute 2/1 Adik sa fac un singur foc si sa le pot încălzi pe amindoua…făcute cumva …nu stiu cum deși sunt amindoua in același băgeac cred ca un meseriaș bun ar ști ce vreau io sa fac…multumesc frumos..

  • Leave a Reply