Proprietara acestei frumoase case de ţară are o pasiune nebună în a reda strălucirea de altădată clădirilor cu istorie. Povestea ei nu are cum să nu te impresioneze. Casa, în fapt o fostă şcoală dintr-un sătuc britanic, a fost aleasă în primul rând datorită trecutului şi amprentei pe care diferitele epoci au lăsat-o asupra sa.
“Într-o zi am mers la coafor undeva într-un sat vecin. Aşteptându-mi rândul, am văzut pe fereastră o casă veche, cu faţadă minunată, dar tristă şi părăginită”, povestește Mary, amintindu-și momentul în care a văzut pentru prima dată casa. Între timp s-a şi mutat acolo. Începuturile au fost însă destul de dificile pentru că proprietatea se găsea într-o stare deplorabilă. “Jumătate din ferestre lipseau şi am simţit că, pur şi simplu, trebuie să salvez această casă. Mi-a plăcut de la bun început ideea. Apoi, din fericire, am aflat că proprietatea era scoasă la licitaţie pentru vânzare”.
Prima dată i-au sărit în ochi scările frumoase din lemn, pe care şi le-a dorit neapărat recondiţionate. Şi, înainte să se apuce de treabă, proprietara şi-a propus ca, ori de câte ori era posibil, să folosească metode tradiționale, atât pentru interioare, cât şi pentru exterior. “ Atunci când am înlocuit tencuiala, am apelat de fiecare dată la meşteri locali. Aceştia au renovat casa folosind metode tradiţionale. Spre exemplu, unde era umezeală am folosit grăsime de porc”.
Proprietara și fiica ei au fost nevoite să se mute în casă când încă muncitorii lucrau la renovare. ”Fiica mea avea doar patru ani în acel moment. Nu este tocmai plăcută o astfel de experiență”, mărturisește Mary. Dar, până la urmă, tot efortul a meritat, iar rezultatul a fost o casă neașteptat de primitoare. ”Este o casă care pur și simplu atrage oamenii. Tot timpul avem prieteni care vin la o ceașcă de ceai sau de cafea”.
Fosta școală gimnazială fusese proiectată înainte de anul 1707 de Francis Smith of Warwick. Proprietara s-a mutat în urmă cu 11 ani și, deși ar fi vrut să înceapă chiar cu exteriorul clădirii, de care recunoaște că ”s-a îndrăgostit” la prima vedere, a fost nevoie de ample lucrări pentru a transforma vechea școală într-o casă de locuit. În primul rând a fost necesară rezolvarea problemelor pe care le avea pivnița, mai mereu inundată, fiind nevoie de achiziționarea unei pompe. Ferestrele au trebuit, de asemenea, să fie înlocuite şi, pentru că peste tot funcţionau doar calorifere electrice, a fost necesară montarea unei centrale, care să asigure încălzire în toată casa. În plus, a fost schimbată toată instalaţia electrică, dar şi celelalte utilităţi.
Cu toate că ţine mult la povestea casei sale, Mary a evitat să se rezume doar la stilul tradiţional, aşa încât a creat un interior modern, cu o amprentă eclectică, din care nu lipsesc piese vechi și noi sau lucrări de artă. “Nu aş fi reuşit nimic fără ajutorul dat de constructor şi decorator”, spune ea. “Au avut nişte idei strălucite care m-au făcut să simt că orice este posibil”.
Etajera, ceainicele metalice şi masa recuperată dintr-o fermă aflată în imediata apropiere, dau un aspect rustic bucătăriei. Iar dulapurile şi rafturile de pe perete au fost vopsite într-o nuanță diferită, tocmai pentru a ieşi în evidenţă. Nuanţele de albastru deschis au fost special alese, punând în valoare colecţia de porţelanuri chinezeşti a proprietarei.
În încercarea de a pune o amprentă eclectică asupra interioarelor, Mary a dezvoltat şi un simţ în a găsi tot felul de chilipiruri. „Pe lângă faptul că am cumpărat obiecte de la galerii și magazine de antichități, am folosit sfaturile pe care le-am primit de la alţii pentru a recondiţiona lucruri. Din acest motiv, livingul a devenit, într-un fel, o cameră a lucrurilor pe care le-am strâns şi reparat cu drag”, mărturiseşte proprietara.
Dormitorul principal a fost amenajat într-un colţ al clădirii tocmai pentru a beneficia de lumina ferestrelor pe două laturi. O oglindă, înaltă cât peretele, a fost atent plasată pentru a reflecta lumina și a da impresia de spaţiu şi mai mare. În ceea ce priveşte paleta cromatică, s-a optat pentru o nuanţă de crem ce crează o atmosferă liniştitoare. Cu siguranţă, însă, vedeta încăperii este corpul de iluminat.
O cameră la fel de liniștită, dar amenajată cu multă personalitate, este dormitorul fiicei lui Mary. A fost nevoie de multă muncă pentru a aduce la viață elementele de epocă din această casă. De exemplu, grinzile au trebuit curățate cu grijă, o sarcină care a revenit proprietarei, ajutată, ce-i drept, de un prieten. Interesant este că tapetul a fost folosit și mai sus, pe tavanul înclinat pentru a anima fundalul.
Casa are două băi, iar într-una dintre ele pereții au fost îmbrăcați în lambriuri. În primul rând din rațiuni estetice, intenția fiind de a păstra un aer de epocă, dar și cu scop practic, de a izola încăperea.
Ideal Home
No Comments