Trei case medievale, transformate într-un boutique hotel de vis

În fiecare colț al Italiei găsești sate uitate de lume, ce ascund mii de povești în spatele zidurilor groase de piatră. Un astfel de loc este și Sant’Agata Feltria, o localitate micuță, cu aer medieval, ce datează din secolul al XII-lea. Abandonat aproape complet în veacul al XVII-lea, satul ajunsese să adăpostească mai puțin de 400 de suflete în anii care au urmat celui de-Al Doilea Război Mondial. În ’80, cătunul medieval a devenit un fel de refugiu pentru o mulțime de artiști și intelectuali italieni care și-au descoperit inspirația în această zonă plină de farmec.

Fabrika de Case - Petrella Guidi Lodge

Fabrika de Case - Petrella Guidi Lodge

Paolo Trento și soția sa, Galla, au vizitat pentru prima dată micuța localitate în 1992, la invitația bunului lor prieten, pictorul Antonio Saliola. Au fost impresionați de liniștea care domnea pe străduțele înguste, bătătorite cu piatră și de frumusețea peisajului deluros. După mai multe vacanțe petrecute aici, cei doi au hotărât să-și cumpere o casă, chiar în inima cetății. Când s-au apucat de renovări, au știut că vor să păstreze intactă arhitectura medievală a clădirii, punând în evidență istoria locurilor. ”Nu e de mirare că atâția artiști își trag seva inspirației din peisajul acesta”, povestește Galla. ”Și noi am fost vrăjiți de frumusețea zonei, încă de la prima vizită. Am cumpărat casa prin ’95, și de atunci, cum prindem câteva zile libere, dăm o fugă până aici. Un weekend petrecut în Sant’Agata Feltria te face să uiți complet de toate grijile din lume”.

Fabrika de Case - Petrella Guidi Lodge

Fabrika de Case - Petrella Guidi Lodge

Fabrika de Case - Petrella Guidi LodgeFabrika de Case - Petrella Guidi LodgeFabrika de Case - Petrella Guidi LodgeLa îndemnul prietenilor care le-au trecut pragul, Paolo și Galla au decis să pună micuța localitate pe harta turismului elitist, așa că au cumpărat alte două case, vechi de câteva secole, pe care le-au transformat în pensiuni de lux. Renovarea s-a făcut în timp, pe parcursul a nu mai puțin de 18 ani. ”Ideea de a închiria casele, în regim hotelier, a apărut târziu, la sugestia apropiaților”, povestește Galla. ”Am avut ceva dubii, pentru că nu eram siguri că vrem să investim în turism. Pentru noi, Sant’Agata Feltria a fost întotdeauna o a doua casă”.

Fabrika de Case - Petrella GuidiCea mai distractivă parte a fost decorarea interioarelor, iar cuplul a preferat să se ocupe îndeaproape de fiecare detaliu. Paolo și Galla sunt fondatorii firmei Mandarina Duck, specializată în confecționarea de genți de voiaj, așa că amenajarea celor trei case a fost o provocare interesantă.

Fabrika de Case - Petrella Guidi Lodge”Avem ani de experiență în lumea designului, așa că știm să asociem culori, să alegem materiale bune sau să dăm personalitate unui produs. Ce-i drept, procesul de amenajare este diferit de ce facem noi de obicei, însă avem ochiul format pentru frumos, așa că nu am simțit nevoia să apelăm la un specialist”, spune Galla.

Fabrika de Case - Petrella Guidi Lodge

Fabrika de Case - Petrella Guidi Lodge

Fabrika de Case - Petrella Guidi LodgeInaugurarea celor trei case a avut loc în 2011. Zona, de un farmec aparte, atrage anual mii de persoane, care încearcă să fugă de locurile înțesate de turiști, fără a fi nevoiți să sacrifice, însă, calitatea serviciilor. Cei care optează pentru Petrella Guidi – nume ales de proprietari, după castelul medieval din zonă, sunt în general oameni cărora le place să își dedice timp pentru ei înșiși, care iubesc și respectă trecutul și, de ce să nu recunoaștem, care au venituri peste medie. O noapte de cazare în complexul din Sant’Agata Feltria începe de la 900 de euro.

Fabrika de Case - Petrella Guidi Lodge

Fabrika de Case - Petrella Guidi LodgeFabrika de Case - Petrella Guidi LodgeCele trei case, recondiționate cu ajutorul mai multor artizani din zonă, păstrează mult din aspectul original al clădirilor. Ideea de întoarcere în timp s-a menținut și în amenajarea interioarelor, tocmai de aceea camerele sunt decorate cu obiecte vechi, restaurate cu multă migală, dar și cu mobilier sau țesături colecționate de proprietari din călătoriile lor în jurul lumii.

Fabrika de Case - Petrella Guidi Lodge

Fabrika de Case - Petrella Guidi LOdge

Fabrika de Case - Petrella Guidi Lodge

Fabrika de Case - Petrella Guidi LodgeFabrika de Case - Petrella Guidi LodgeRăsfățul este cuvântul de ordine, mai ales dacă ne gândim că oaspeții se pot bălăci într-o piscină interioară, pot face fitness într-o sală special amenajată sau pot urmări un film, pe un videoproiector gigant.

Fabrika de Case - Petrella Guidi Lodge

Fabrika de Case - Petrella Guidi LodgeCasele comunică între ele prin alei pietruite și împart o grădină comună.

Fabrika de Case - Petrella Guidi Lodge

Fabrika de Case - Petrella Guidi Lodge

Fabrika de Case - Petrella Guidi Lodge

În momentul de față, în Sant’Agata Feltria locuiesc permanent 20 de familii, așa că nu te vei putea plânge de aglomerație. În jur, sunt o mulțime de obiective turistice, dar și de activități cu care îți poți umple timpul, de la lecții de călărie, până la drumeții prin parcurile naturale din jur. Casele memoriale ale lui unor artiști de geniu precum Michelangelo, Pierro de la Francesca sau Raffaello sunt doar la o aruncătură de băț, iar coasta Adriaticii se află la nici 50 de minute de mers cu mașina.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply