Tradiționalul reinterpretat, într-o pensiune de lângă Mănăstirea Voroneț

Pentru Elena Hison, construirea și amenajarea căsuței de lângă Mănăstirea Voroneț a fost o adevărată provocare, mai ales că proprietarii sunt prieteni apropiați. La exterior, casa este asemănătoare cu Chalet Hovel din Mănăstirea Humorului, proiect semnat tot de Elena și de soțul său, Ciprian, ambii arhitecți de profesie. Compartimentarea interiorului este, însă, puțin diferită, la fel și decorarea încăperilor. Casa, gândită ca o locuință de vacanță, dar și ca o mică afacere în turism, existând posibilitatea de închiriere, este așezată la o aruncătură de băț de Voroneț, una dintre cele mai frumoase mănăstiri din Bucovina, inclusă, de altfel, în patrimoniul UNESCO.

”Ideea de amenajare a pornit de la plăcile ceramice folosite în baie. Mi-au plăcut tare mult, așa că am croit restul decorului, în jurul lor”, explică Elena. ”Modele asemănătoare au fost folosite pentru personalizarea tăbliilor de pat, a noptierelor și a câtorva dulapuri, din dormitoare sau din zona de living. Proprietarii și-au dorit un interior tradițional, dar adus cumva în prezent. Mulți turiști nu mai sunt atrași neapărat de pereții decorați cu carpete artizanale”, spune arhitecta.

Tot în ideea de tradițional reinterpretat a fost aleasă și mobila din zona de living. Canapeaua, fotoliile și măsuța de cafea sunt create de tânărul designer Mihai Grama și arată nemaipomenit în acest context.

Cromatica joacă un rol secundar. Pereții albi servesc drept fundal pentru tot felul de obiecte decorative. Elena a folosit în amenajarea interiorului materiale naturale care dau o căldură aparte. Lemnul predomină în întreaga casă, dar mai ales în bucătărie. Gresia tip podea continuă ideea de rustic elegant de la care a pornit  conceptul de decor. Corpul de iluminat din zona de living nu poate trece neobservat. Are un aer ușor industrial, dar se potrivește, la fix, în încăpere.

Camerele sunt aerisite și cochete, iar mobilierul este deosebit de funcțional. De altfel, nu prea vezi obiecte care să aglomereze inutil spațiul. ”La parter, avem bucătăria și livingul. Sunt două încăperi care comunică între ele, iar zona de luat masa delimitează vizual spațiile. Mobilierul este făcut de meseriași din Gura Humorului. În bucătărie, în loc de faianță am folosit plăci de gresie, la fel ca la podea și am inserat, din loc în loc,  acele plăci ceramice care există și în baie”, spune Elena. Farfurii artizanale sunt expuse pe pereți, amintind de specificul zonei.

 Etajul este destinat dormitoarelor, patru la număr, fiecare dotat cu baie proprie.

Construirea casei cu mână de lucru locală a fost una dintre cerințele proprietarilor. Gabriela și soțul ei și-au dorit ca banii investiți în Chalet Voroneț să rămână în regiune. ”Toate lucrările au fost făcute cu oameni de aici, de la mobilier, până la zidărie, finisaje sau instalarea rețelei de internet. Am zis că în felul acesta contribuim puțin la dezvoltarea zonei”, explică Gabriela. Cei doi soți au supravegheat atent lucrările, pentru ca totul să iasă așa cum și-au dorit.

Proprietarul, inginer de profesie, cu contracte în străinătate, și-a luat chiar concediu pentru a fi sigur că totul decurge cum trebuie. La rândul său, Gabriela, și-a adus aportul prin latura creativă. Fiind fotograf, s-a ocupat de partea de prezentare a căsuței. Decorațiunile de perete din dormitoare sunt creații personale, inspirate din pasiunea sa pentru natură și imagine.

Chalet Voroneț și-a deschis oficial porțile în primăvara acestui an, în perioada Paștelui, după aproape doi ani de lucrări. Casa, cu o capacitate de opt persoane, se închiriază doar integral.

Mai multe detalii referitoare la prețuri și condiții de cazare, găsești pe www.turistinfo.ro. Nu mai sunt locuri disponibile pentru Revelion, dar poate ai noroc să mai prinzi ceva de Crăciun, dacă te grăbești.

Fotografiile sunt realizate de Gabriela Lupu. Aruncă un ochi și pe blogul ei culinar cooking-without-limits.com

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Gabriela Lupu 3 November 2017 at 14:10

    Multumim frumos pentru articol.

  • Reply Fabrika de Case 3 November 2017 at 15:37

    Cu mult drag! 🙂

  • Leave a Reply