TOP 8 al celor mai spectaculoase universitati din lume

De regula un clasament al celor mai bune universitati din lume reuneste criterii precum performanta, cercetarea stiintifica, traditia academica, notorietatea institutiei sau a absolventilor. Cambridge, Oxford, Harvard sau Sorbona sunt mai mereu prezente in astfel de topuri. Ce-ati zice insa de o altfel de abordare, una care sa puna în prim-plan cele mai spectaculoase, impunatoare or cele mai inspirate din punct de vedere arhitectural, cele mai non-conformiste cladiri care gazduiesc activitati de invatamant superior. Unele sunt celebre, altele mai putin cunoscute.

Universitatea Central City Campus al Universidad Nacional Autonoma de Mexico (UNAM)

Ansamblul de cladiri, facilitati sportive si spații deschise din campusul Universidad Nacional Autónoma de México a fost construit timp de trei ani, între 1949-1952, nu mai putin de 60 de arhitecti, ingineri si artisti fiind implicati in proiect. Campusul reprezinta un exemplu unic de modernism pentru secolul XX, integrand elemente de urbanism, arhitectura, inginerie, design peisagistic si arte plastice cu referiri la traditiile mexicane locale, in special cele pre-hispanice. Ansamblul intruchipeaza valori sociale si culturale de importanta universala si este unul dintre cele mai importante in America Latina.

1Bradfield Hall, Cornell University

Bradfield Hall din cadrul Cornell University ofera o perspectiva absolut non-conformista pentru o cladire cu functie academica. Facultatea de Agricultura a fost proiectata ca replica fidela a unui imens siloz de cereale. Construit in 1969, Bradfield Hall a primit numele profesorului emerit Richard Bradfield, un renumit om de stiinta in genetica plantelor. Majoritatea laboratoarelor beneficiaza de clima controlata, cladirea fiind proiectata fara ferestre pana la etajul zece.

2Universitatea Cambridge –Facultatea de Istorie

Clădirea Facultatii de Istorie din cadrul Cambridge University a fost construita in urma unui concurs de proiecte si a primit Medalia de Aur a Royal Institute of British Architects in 1970. Facultatea detine o impresionanta sala de lectura ce poate gazdui in acelasi timp 300 de cititori, iar rafturile cu carti se intind pe o suprafata de 1.170 de metri patrati. Arhitectural, cladirea proiectata de James Frazer Stirling starneste un interes enorm, fiind vizitata de turisti din toate colturile lumii. Atat de multi incat perioadele de timp pe care le pot petrece in biblioteca au fost limitate.

3Universitatea Lomonosov din Moscova

Atunci cand au fost finalizate lucrarile de reconstructie, in 1953, cladirea principala a Universitatii Lomonosov din Moscova, proiectata de arhitectul Lev Vladimirovic Rudnev, a devenit al saptelea cel mai inalt zgarie-nori din lume, celelalte sase cladiri fiind toate, la vremea aceea, in New York. Campusul Universitaţii din Moscova se intinde pe 1.000.000 de metri patrati, ingloband nu mai putin de 1.000 de cladiri. Cele opt camine gazduiesc peste 12.000 de studenti si numai liniile de utilitati masoara 300 de kilometri. Si biblioteca este una impresionanta adapostind peste noua milioane de carti – doua milioane dintre acestea scrise in limbi de circulatie internationala. La 62 de ani de la contructia corpului principal, Lomonosov MSU este cea mai inalta cladire universitara din lume.

4Mode Gakuen Cocoon Tower – Tokyo

Mode Gakuen Cocoon Tower reprezinta un proiect foarte indraznet de universitate construita ”la inaltime”. Dezvoltat pe o structura de otel , ”Cocoonul uriaș” a fost finalizat dupa doi ani de munca asiduua, in 2008. In prezent reuneste trei institutii de invatamant diferite – Tokyo Mode Gakuen (moda), HAL Tokyo (IT) si Shuto Iko (medicina). Arhitectura inovatoare a cladirii si fatada cu linii indraznete intruchipeaza perfect conceptul de „Cocoon”. Spre deosebire de stilul traditional, cu universitati ce se intind pe orizontala, Cocoon Tower a fost dezvoltat pe verticala, avand o inaltime de 203 metri. Turnul a fost gandit de o maniera foarte inteligenta. La parter si-au facut loc trei amfiteatre care au fost rotite 120 de grade in jurul ”miezului” interior. Pe langa functionalitatea planificata pana in cele mai mici detalii, turnul le ofera studentilor o perspectiva care taie respiratia. La etajul 50, intre salile de curs, zona de relaxare are vedere catre est, sud-vest și nord-vest.

5Freie Universitat Berlin-Philologische Bibliothek

Universitatea din Berlin se remarca din punct de vedere arhitectural indeosebi prin Biblioteca de Filologie. Proiectata de arhitectul Lord Norman Foster, cladirea iese in evidenta avand forma unui creier, motiv pentru care a fost si denumita ”creierul Berlinului”. Biblioteca face parte din complexul Rostund Silberlaube si detine suficient spatiu pentru a adaposti peste 800.000 de carti. Cladirea a fost construita timp de 8 ani, din 1997 pana in 2005 si este considerata unul dintre simbolurile capitalei germane, dar si o atractie turistica.

FU Bibliotheksneubau Berlin, genannt "the Brain", nach dem hirnartigen Aufbau. Architekt Sir Norman Foster Information: Pressestelle der FU-Berlin, tel +49 30 83873182 Hagelschwerdter Allee 42, 14195 Berlin [#Beginning of Shooting Data Section] Nikon D100  Brennweite: 17mm Weißabgleich: Direkte Sonnene Farbmodus: Modus II (Adobe RGB) 2005/09/10 14:16:08.9 Belichtungskorrektur: Manuell AF Modus: AF-S Farbsättigung: 0° JPEG (8 Bit) Fein Belichtungsmessung: Mehrfeld Tonwertkorr.: Weniger Kontrast Scharfzeichnung: Hoch Bildgröße:  Groß (3008x2000) 1/50 Sekunden - f/8 Blitzsynchronisation: Nicht Beigefügt Rauschunterdrückung: Aus Belichtungskorrektur: 0 LW Objektiv: 17-55mm f/2.8 G Empfindlichkeit: ISO 400 Bildkommentar: philipp@lux-berlin.de+49/171/8383837 [#End of Shooting Data Section]RMIT University/Australia – Swanston Academic Building

Universitatea din Melbourne ofera o imagine spectaculoasa printr-o fatada foarte colorata ce seamana mai mult cu o piesa de lego. Arhitectii chiar s-au jucat folosind o imagine pixelata a cladirilor din jur pentru a crea o harta de culoare pe exterior. Proiectul a costat 600 de milioane de dolari insa a meritat fiecare banut. Peretii au ambele suprafete curbe si indoite, creand o serie de margini zimtate care dau cladirii un profil neuniform. Cele mai multe spatii, inclusiv amfiteatre si zone de relaxare au fost amenajate in culori vii sau modele geometrice.

78Universiteitsbibliotheek KU Leuven

Universitatea belgiana a fost infiintata in anul 1425, iar biblioteca academica in 1636, aceasta din urma fiind proiectata in stilul neo-renascentist flamand. A avut insa o istorie dramatica. In 1914, in timpul invaziei armatei germane cladirea, care adapostea 900.000 de carti, a fost incendiata. Cu mari eforturi, Universiteitsbibliotheek KU Leuven a reintrat in circuitul academic in anii 20, fiind reconstruita conform planurilor originale. In 1940, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, biblioteca fost din nou incendiata. Si iarasi a fost reconstruita. In prezent, este una din cladirile monument cele mai vizitate din Belgia, martora a trecerii timpului, renascuta de doua ori din propria cenusa.

9

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply