TOP 5 conace si castele bantuite din Romania

Aparitii stranii, usi care se trantesc in miez de noapte si zgomote venite parca dintr-o alta lume…  Sunt doar legende sau fenomene paranormale? Uluitoarele povesti ale  castelelor si conacelor bantuite din Romania aduc groaza printre localnici insa atrag ca un magnet cautatorii de fantome. Fiecare astfel de loc  ascunde o istorie tragica: sinucideri, crime inspaimantatoare sau alte grozavii. Chiar daca pe timpul zilei par inofensive, noaptea starnesc spaima celor care au curaj sa innopteze in camerele lor. Iata cateva din casele despre care legendele locului spun ca sunt bantuite.

Castelul din Campina bantuit de fantoma Iuliei Hasdeu?

Castelul Iulia Hasdeu din Campina este unul din punctele fierbinti de pe harta locurilor bantuite din Romania. Localnicii spun ca nu de putine ori, noaptea, dincolo de portile ferecate ale castelului, se aud acorduri de pian si aplauze. Locul ar fi bantuit de spiritul Iuliei Hasdeu care s-a stins prematur din cauza tuberculozei, in toamna anului 1888, la o varsta frageda, doar 19 ani. Extrem de indurerat, tatal, scriitorul Bogdan Petriceicu Hasdeu a devenit frecvent practicant al spiritismului incercand sa ia legatura cu Iulia de dincolo de moarte. Se spune chiar ca acesta ar fi construit castelul dupa indicatiile pe care fiica i le transmitea din lumea de dincolo prin intermediul sedintelor de spiritism. Acum putini sunt cei care dupa lasarea intunericului se incumeta sa-i treaca pragul. Martori ai fenomenelor ciudate  marturisesc ca de nicaieri se aude Iulia cantand la pian, dar si aplauzele batranului sau tata. De dincolo de lumea aceasta cei doi retraiesc parca la nesfarsit drama ce le-a marcat destinele.

Sursa foto: romaniainourhearts.wordpress.com

Siluete in uniforme germane la Castelul Banffy

Denumit Versailles-ul Transilvaniei pentru frumusetea sa arhitectonica, castelul Banffy din Bontida (judetul Cluj) a capatat o faima  aparte in ultimii ani. Este considerat unul dintre locurile cele mai bantuite din Romania. Ridicata de familia Banffy pe parcursul a mai bine de un secol, intre anii 1437-1543, fortareata  asezata in aproiere de Somesul Mic a servit aproape de sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial drept spital militar pentru armata germana care era deja in retragere. Cum aici au murit numerosi soldati, la scurt timp dupa incheierea razboiului au aparut si intamplarile bizare. Sateni din partile locului spun ca li s-au ivit in cale spirite imbracate in uniforme de soldati. Altii spun ca au vazut siluete ale soldatilor germani in carje care ar fi murit in spitalul militar de la Castelul Banffy. Intamplarile bizare si aspectul castelului, care are nevoie neaparata de renovari, nu i-au speriat insa pe iubitorii de muzica electronica din intreaga lume care se reunesc aici pentru un mare festival.

2

Conacul calaului din Iasi

Conacul Moruzzi, ridicat la poalele unuia din dealurile Iasiului, le da fiori celor care trec prin apropiere. Desi este o adevarata bijuterie arhitecturala, un monument istoric construit în urmă cu 170 de ani, nimeni nu s-a incumetat sa-l cumpere, poate si din cauza povestilor care circula. De cum te apropii, atmosfera devine tot mai apasatoare. Printre arbustii si buruienile crescute la voia intamplarii se intrevede casa boiereasca lasata in paragina, populata acum doar de haite de caini fiorosi. Potrivit istoricilor ieseni, aici a locuit o vreme ultimul calau al Moldovei, un tigan fugit din robie, ce a comis numeroase jafuri şi crime. O mare parte din atrocitati s-ar fi produs chiar in conac, iar acum sufletele nelinistite bantuie imprejurimile. Calaul purta o manta rosie, pentru a nu se vedea urmele de sange, la care nu a renuntat niciodata, asa cum nu a renuntat niciodata la securea sa cu care a taiat sute de capete in piata publica a orasului. Sinistra casa de pe Manta Rosie este bantuita acum – potrivit legendelor locale – de fantomele  celor care au cazut sub securea calaului. Se spune insă ca, uneori, in noapte, isi face aparitia si cel mai temut criminal al Moldovei care cutreiera padurile in cautarea altor victime.

3

Sursa foto: barfadeiasi.ro

Fenomene stranii in castelul Cantacuzino din Busteni

Castelul Cantacuzino din Busteni, construit în 1911 de printul Gheorghe Grigore Cantacuzino, era la vremea respectiva una dintre cele mai frumoase cladiri din Regat. Vitraliile, plafoanele cu grinzi aparente și pictate, balustradele din lemn, piatra sau fier forjat, feroneria turnata in bronz si bogat ornamentata erau menite sa reflecte pozitia ocupata de familia Cantacuzino in societatea romaneasca. Istoria a fost insa nedreapta cu castelul, care, după 1948, a devenit sanatoriu al Ministerului de Interne. Stralucirea de odinioara a palit pentru jumatate de veac. Abia dupa Revolutie, cladirea a fost restaurata si transformata in muzeu. Revenind insa la legenda, familia Cantacuzino a avut o istorie tumultoasa, multi dintre membri murind de moarte violenta. De aici si o serie de povesti, toate legate de castelul din Busteni. Multi dintre turisti spun ca au surpins, pe fotografiile facute in timpul vizitei, sfere luminoase care nu pot fi decat spiritele celor disparuti. Mai mult decat atat, noaptea, in imprejurimi se aud tipete infricosatoare, iar siluete zboara printre copaci lasand dare de fum albicios. Bantuit sau nu, castelul din Busteni ramane o cladire cu incomensurabila valoare arhitecturala si istorica, un simbol al stilului neoromanesc.

4

Sursa foto: infotravelromania.ro

Legenda conacului bantuit de langa Timisoara

Nici Timisoara nu duce lipsa de locuri bantuite. Conacul Ronay a fost in urma cu mai bine de o suta de ani martorul unei crime oribile. Unul dintre stapanii casei, un nobil foarte bogat, avea o fiica despre care, legenda spune, ca s-ar fi indragostit de un tanar mult mai sarac. Tatal nu a fost de acord cu aceasta relatie, insa cei doi au continuat sa se intalneasca, pe ascuns, in gradina conacului pana in momentul in care nobilul i-a surprins si l-a impuscat pe baiat. Indurerata, fata a pornit calare in cautarea iubitului, spre malul Timisului insa s-a inecat in apele mari ale raului. Acum, fantoma tinerei bantuie conacul in noptile intunecate, o silueta inspaimantatoare facandu-si aparitia la ferestre. Cat despre conac, zilele de glorie par sa-i fi apus demult, transformandu-se odata cu trecerea timpului intr-o ruina, poate o pedeapsa pentru crima ce a avut loc aici.

5

Sursa foto: opiniatimisoarei.ro

6

Sursa foto: timis.comisarul.ro

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply