Top 5 case naturale construite în România

Dacă până acum câțiva ani, ideea de a-ți construi o casă naturală pe cont propriu era subiect de glume pentru toți cunoscuții, astăzi lucrurile s-au schimbat simțitor. Desigur, există încă numeroase discuții create în jurul acestui subiect. Cert e însă că numărul oamenilor care aleg să construiască natural crește semnificativ de la un an la altul. Inclusiv în România, avem exemple minunate de case ecologice, unele dintre ele recunoscute chiar la nivel internațional. Trec și eu în revistă câteva dintre cele mai interesante locuințe naturale din țara noastră. Vorbim de case din lut, baloți de paie sau cânepă, construite de oameni pentru care protejarea naturii reprezintă un stil de viață.

Căsuța de hobbit a Ilenei Mavrodin

Casa de lut de la Sasca Română a devenit aproape un obiectiv turistic, în sine. Zeci de oameni participă, în fiecare vară, la cursurile organizate de Ileana Mavrodin ca să învețe să construiască singuri folosind tehnica cob. Neobișnuita construcție și-a câștigat notorietatea în mediul online datorită formelor sale organice, imposibil de reprodus prin arhitectura tradițională. De altfel, căsuța este și menționată în top 10 cele mai frumoase locuințe ecologice din lume într-un clasament internațional.

Castelul de lut ”Valea Zânelor”

Și mai celebru este Castelul de lut ”Valea Zânelor”, un loc de poveste devenit celebru prin aspectul său neconvențional. Proiectul aparține unui cuplu din București care a riscat totul pentru a materializa un vis pe care mulți îl considerau nebunesc. Astăzi, castelul e vizitat de mii de oameni, în condițiile în care interiorul nu este încă gata. Castelul are 10 camere și e construit pe două nivele. Materialele folosite sunt, în mare parte naturale (piatră, lemn, var sau lut), dar a fost nevoie și de beton pentru turnarea fundației.

Foto – Mihai Sin

Foto – Razvan Vitionescu

Casa din baloți de paie de lângă Oradea

Nu doar cob-ul poate fi folosit ca materie primă pentru construirea unei case ecologice. La fel de populară este și varianta baloților din paie. O astfel de locuință este foarte eficientă din punct de vedere energetic. Un perete din baloți de paie tencuit cu argilă și var, cu o grosime totală de 50 cm, asigură aceeași termoizolare ca un perete din 20 cm BCA cu 20 cm polistiren. Nu mai vorbesc de costurile reduse de construcție. Un exemplu autohton de casă din baloți de paie este cea construită lângă Oradea de doi tineri actori. Forma este la fel de interesantă ca în cazul unei case din cob. Locuința nu e încă finalizată, dar deja arată senzațional.

Popasul verde din Sângeorz Băi

Baloți de paie a folosit și Paul Alexe pentru a-și construi casa mult visată în Sângeorz Băi, zona în care s-a născut. Structura este din lemn, iar tencuiala e un amestec de lut, paie și nisip. Casa are 80 de mp. Este alcătuită din două dormitoare, bucătărie și living. Interiorul amintește de vacanțele de vară, petrecute la bunici, căci în amenajare au fost folosite multe obiecte tradiționale autentice, păstrate de la o generație la alta. Acoperișul verde e, cu siguranță, punctul forte al proiectului. Nu doar că arată spectaculos, ci și asigură o excelentă izolare termică. Te poți caza la Popasul Verde, făcând rezervare pe booking.com.

Casa din cânepă din Buzău

Deocamdată, construcțiile din cânepă nu sunt atât de populare în România, dar am și aici un exemplu de menționat. Este vorba de o casă construită în munții Buzăului de Mihaela Spulber, o româncă stabilită de mulți ani în Canada. Materia primă folosită este betonul din cânepă, un amestec ecologic obținut din puzderie de cânepă (adică partea lemnoasă a tulpinii plantei) cu un liant pe bază de var și apă. Materialul are o grămadă de avantaje: nu poluează, nu ia foc, izolează termic și fonic. În plus, este rezistent la umezeală și la mucegaiuri.

Iată, așadar, câte variante ai la dispoziție dacă hotărăști să îți construiești o casă ecologică. Trebuie doar să analizezi plusurile și minusurile fiecărei tehnici în parte și să vezi ce ți se potrivește. Trebuie spus că o astfel de locuință nu e neapărat mai ieftină decât una convențională. De pildă, în SUA sunt case din cob care intră în categoria rezidențialelor de lux. Poți reduce însă costurile prin dimensiunea locuinței și echipa cu care lucrezi. Mă refer aici la voluntari. Sunt oameni dispuși să întindă o mână de ajutor ca să prindă experiență practică în domeniu.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Alexandru Ioan 29 August 2023 at 11:55

    Un articol foarte dragut si interesant. Mi-a placut in mod special ideea de a cosntrui o casa din baloti de paie, cum este cea din Sangeorz Bai sau cea de langa Oradea. In orice caz, prin aceste exemple putem vedea ca o astfel de casa, construita inteligent si cu cat mai putine materiale conventionale, poate reproduce confortul unei case obisnuite, ba char crea un confort sporit – daca ne gandim numai la temperatura interioara in timpul verii sau nivelul de consum energetic pe timp de iarna. De asemenea, prin asemanare cu casele din chirpici (care pot avea fundatie, pereti intariti cu sarma, cuie si ciment si acoperis usor, din tabla), cred ca aceste case verzi pot dura cu mult peste viata unui om daca sunt intretinute periodic si sunt construite pe un teren satbil pentru timp indelungat.

  • Leave a Reply

    Share