Testează-ți creativitatea cu Yenipuf! Setul de perne se poate asambla în moduri diverse, în funcție de nevoile fiecărui spațiu!

De când a început să lucreze ca designer de interior, Andreea Ștefan și-a concentrat toată atenția pe găsirea unor soluții inteligente de eficientizare a spațiului căci, spune ea, e nevoie ca specialistul să vină în întâmpinarea nevoilor clientului și să îi propună acestuia obiecte și piese de mobilier care să garanteze tot confortul, dar care să se potrivească, totodată, în orice fel de spațiu, chiar și în locuințe cu suprafață obișnuită. Așa a apărut Yenipuf, o idee care îi dă târcoale de vreo câțiva ani, dar care a ajuns să fie pusă în practică abia de curând, după o perioadă de ajustări și îmbunătățiri aduse produsului. Trebuie să îți spun că Andreea este prezentă zilele acestea la Salonul internațional de mobilă și accesorii BIFE-SIM de la Romexpo pentru a-și prezenta conceptul publicului larg. O găsești la standul 222, Hall B2.

Dar, ce este de fapt, Yenipuf? Este un set format din trei perne cu diametru de 70 de cm, care se pot combina simplu și intuitiv pentru a crea piese de mobilier complet diferite. Așadar, fie că îți dorești un fotoliu confortabil în care să te relaxezi când citești cartea preferată, fie că ai nevoie de mai multe locuri de stat când musafirii îți trec pragul, Yenipuf este produsul care se pliază perfect pe aceste nevoi. Pernuțele se pot stivui când nu sunt folosite, așa că nu îți vor ocupa prea mult spațiu.

Husele sunt elementul de noutate pentru că sunt prevăzute cu chingi textile care permit asamblarea pufilor în diverse poziții, în funcție de momentele zilei și de activitatea pe care o ai. Se pot folosi ca loc de stat pentru o persoană sau mai multe, dar și ca măsuță, în caz de nevoie.

”Yenipuf a apărut din dorința de a face un obiect pe care să-l poți folosi foarte des, util și confortabil, pe care să îl arăți cu plăcere când vin prietenii în vizită și care, totodată, să nu îți ocupe mult spațiu de depozitare. Satisface mai multe nevoi, atât ca simplu puf, cât și ca fotoliu sau chiar pat”, explică Andreea. ”Varianta finală este al treilea prototip. Primul prototip l-am făcut în urmă cu câțiva ani, și țin minte că am fost foarte încântată de cât de confortabili erau pufii. Credeam în proiectul meu, dar a fost minunat că nu m-au dezamăgit nici în realitate. După o perioadă destul de lungă în care i-am folosit și mi-am invitat toți prietenii să o facă, am văzut ce aș modifica și ce îmbunătățiri le-aș aduce. Așa a apărut al doilea prototip și ulterior această ultimă variantă de care sunt 100% mulțumită și pe care m-am decis să o arăt tuturor”, completează designerul.

Setul este compus din trei perne cusute dintr-o pânză albă, rezistentă, umplută cu perle de polistiren. Husele sunt detașabile și pot fi de aceeași culoare sau, la alegere, în culori diferite. Pufii vin într-un sac simpatic de pânză ce poate fi refolosit. Acesta are o chingă, pentru a-l putea apuca mai ușor și purta pe umăr.

”Numele vine din limba turcă, fiindcă otomanul (puful, “ottoman” în engleză) este un obiect de șezut specific spațiului turcesc, iar “yeni” înseamnă “nou”, fiindcă setul meu de otomani este îmbunătățit, datorită sistemului de chingi. Am creat un set de pufi adaptabil nevoilor noastre, care să își găsească locul în diferite spații”, completează tânăra.

Merită spus și că produsul este lucrat în totalitate manual. A fost un aspect la care Andreea a ținut, în mod deosebit, și asta pentru că nu a vrut să facă rabat la calitate. Decizia a luat-o după discuții cu mai multe fabrici care nu au putut să îi garanteze atenția pentru detalii pe care și-ar fi dorit-o, un mare dezavantaj, căci, spune ea, parafrazându-l pe Charles Eames, “The details are not the details. They make the design”. Faptul că pufii sunt lucrați manual înseamnă un timp mai mare de execuție și costuri mai ridicate, tocmai de aceea designerul spune că pe viitor va continua să caute fabrici alături de care să dezvolte o producție constantă, la un preț mai accesibil.

Andreea s-a gândit și la copii, în dezvoltarea proiectului său și crede că asamblarea Yenipufului ar putea fi un exercițiu minunat de creativitate pentru prichindei. Unde mai pui că vorbim de un obiect de șezut moale și atrăgător prin forma și prin varietatea de culori în care se poate realiza. Iarăși un aspect important este că nu rănește. Designerul crede chiar că Yenipuful ar putea fi, în timp, o investiție pentru grădinițele în căutare de mobilier mai altfel.

”Eu am gândit pufii atât pentru case, cât și pentru spații publice precum biblioteci, librării, zone de relaxare ale clădirilor de birouri, spații de citit din universități. Este un produs adaptabil și versatil, de aceea se integrează frumos aproape oriunde. Yenipuf se adresează persoanelor de toate vârstele care au nevoie de un obiect de șezut comod sau de mai multe locuri de stat în casă, persoanelor care apreciază designul de produs și care sunt dispuse să investească în obiecte pentru interioarele caselor lor, grădinițe ș.a.md. De asemenea, antreprenorilor, deținătorilor de terase/grădini, corporațiilor sau birourilor de coworking care oferă spații de relaxare angajaților”, spune Andreea, identificând targetul produsului.

Yenipuf este în stadiul de prototip, așa că are nevoie de ajutorul nostru pentru a putea ajunge să fie comercializat pe piață. În prezent, pe Startarium este în plină desfășurare o campanie de crowdfunding care are ca obiectiv strângerea sumei de 3.000 de euro până pe data de 5 octombrie. Fiecare persoană care donează primește o recompensă în funcție de contribuția sa, dar mai multe detalii vei găsi pe site-ul www.startarium.ro. Andreea spune că banii obținuți din crowdfunding vor merge în totalitate în producția și transportul obiectelor cumpărate de susținători, campania fiind mai degrabă un demers prin care vrea să își valideze ideea și să vadă dacă există interes pentru produsul său.

”Ce aș vrea ca oamenii să înțeleagă este că ei sunt 100% protejați de platforma de crowdfunding Startarium. Pe perioada campaniei banii se strâng într-un cont al platformei, iar la final dacă se finanțează campania, îmi sunt livrați mie ca să pot începe producția și livra produsul comandat în termen. Dacă nu se atinge targetul de 3.000 euro, atunci banii se vor întoarce la susținător, fără nici un fel de comision”, spune creatoarea Yenipuf.

Pe viitor, Andreea își propune să colaboreze cu alți designeri români pentru a crea huse personalizate, iar o altă ideea ar  fi să realizeze un set cu perne ceva mai mari pentru persoanele mai înalte. Dacă vrei să vezi cum arată în realitate Yenipuful și, de ce nu, să îl testezi, dă o fugă până la Romexpo. Târgul e deschis până duminică. Andreea spune că a avut feedback pozitiv de la toți cei care au văzut produsul, inclusiv de la profesorii săi de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu din București. Te invit, așadar, să îi susții proiectul pe platforma Startarium. Designul românesc de produs merită încurajat. Poți urmări activitatea și proiectele Andreei pe site-ul www.andreeastefan.ro sau pe pagina sa de Facebook.

Mai jos ai un filmuleț în care poți să vezi modurile în care se poate asambla simpaticul Yenipuf.

Fotograf: Vlad Popescu

Video: Iuliana Popescu – In the dim light

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply