Termoșemineul pe peleți, o soluție elegantă și economică de încălzire a spațiului

Alegerea modalității de încălzire a casei rămâne o misiune complicată, și asta în ciuda faptului că avem la dispoziție mult mai multe variante decât în trecut. În lipsa posibilității de racordare la sistemul centralizat, cei mai mulți sunt tentați să opteze pentru un sistem de încălzire pe gaz sau pentru unul electric. E important de spus, însă, că nu doar prețul inițial de achiziție ar trebui să conteze. Investiția este una pe termen lung, așa că trebuie să luăm în calcul toate aspectele: randament, întreținere, consum ș.a.m.d.

Tot mai populare, în ultima vreme, au devenit sistemele de încălzire cu combustibil solid, mai ales în zonele rurale, care nu au acces la rețeaua de gaz. Și aici, variantele sunt numeroase: de la sobele sau centralele pe lemn, până la echipamente care funcționează cu peleți, adică deșeuri lemnoase, obținute prin procesare mecanică.

Termoșenieele pe bază de peleți, despre care vă voi povesti în continuare, sunt și ele o soluție de luat în calcul. Sistemul este unul elegant și ușor de folosit și mai are un avantaj deloc neglijabil: acela că nu necesită cameră tehnică separată.

Ce destinație are termoșemineul cu peleți?

Principala sa funcție este, desigur, cea de încălzire a spațiului, având un randament de ardere și transfer al căldurii de 92 – 94%, în funcție de termoșemineul ales. Volumul maxim de încălzit este și el variabil. De exemplu, în cazul modelului Ferroli Mirano Pellet 30 kW, vorbim de un volum total de încălzit de maxim 750 mc.  Ca să afli rapid necesarul de încălzire de care ai nevoie, înmultești volumul total al casei (ex: 300 mp x 2.5 m înălțime=750 mc) cu un coeficient termic 0.040…0.050  KW/mc (în funcție de gradul de izolație). Un alt mare avantaj al termoșemineului este posibilitatea de a prepara apă caldă menajeră prin  conectarea unui boiler extern ce se achiziționează separat.

Câteva specificații despre modelul Ferroli Mirano Pellet 30 kW

Termoșemineul pe peleți este complet echipat, are o putere termică utilă de 30 kW și dispune de un panou de comandă digital. Poți să conectezi un termostat de ambient, dacă vrei să ai mai mult control asupra temperaturii din cameră (utilizarea unui astfel de dispozitiv poate reduce consumul  cu până la 30%.). Designul modern îl face potrivit pentru orice tip de spațiu, indiferent de stilul de amenajare. Ca dotări, termoșemineul are o supapă și un termostat de siguranță, o țăviță detașabilă pentru cenușă, un panou de comandă digital cu touchscreen, vas de expansiune, arzător pe peleți cu autocurățare și o pompă de circulație.

termosemineu pe peleti Mirano Pellet

Recomandări generale

Consumul mediu de peleți pentru termoșemineul Ferroli Mirano Pellet 30 kW este de 4.3 kg/h, iar reîncărcarea se face ușor, prin simpla ridicare a capacului buncărului, situat în partea de sus spate a termoșemineului. Poți alimenta cu peleți chiar și când șemineul funcționează. Pentru instalare, este obligatoriu să apelezi la specialiști, mai ales că vorbim de un echipament termic sub presiune, cu ardere internă, care trebuie montat la un coș de fum.

Termoșemineul pe peleți trebuie montat pe un postament plat şi orizontal, făcut din materiale non-inflamabile. Distanța minimă dintre termoșemineu şi perete trebuie să fie de cel puțin 600 mm. Iarăși, în fața șemineului, trebuie să avem o distanță de cel puțin 1.000 mm.

De ce să alegi un termoșemineu cu peleți?

  • Este un sistem elegant, economic și ușor de folosit
  • Este compact, minimalist și nu are nevoie de cameră tehnică separată
  • Beneficiază de automatizări performante
  • Posibilitatea conectării unui boiler extern pentru prepararea apei calde menajere
  • Posibilitate conectare termostat ambient

Mirano Pellet este disponibil în trei variante: 18, 24 și 30.

termosemineu

Avantajele încălzirii cu peleți

Peleții au o putere calorică mai mare decât cea a lemnului obișnuit, sunt ușor de depozitat și se găsesc tot timpul anului la magazinele mari și chiar în unele hypermarket-uri. De asemenea, sunt o variantă ”curată” de producere a energiei termice, întrucât ard aproape fără emisie de fum. Dacă folosiți peleți de calitate, veți obține cantități mici de cenușă. Oricum- și acestea pot fi utilizate ca îngrășământ natural. Trebuie spus, însă, că sistemele pe bază de peleți au nevoie de curățire periodică. De exemplu, în cazul termoșemineului Mirano Pellet curățarea camerei de ardere trebuie efectuată zilnic cu un aspirator. Și curățarea drumurilor de fum este obligatorie cel puțin o dată pe lună, în funcţie de calitatea peleților şi a timpului de funcţionare al echipamentului.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply