Ca să mă adâncesc în clișee până la capăt, vă propun să discutăm astăzi despre trendurile lui 2019 în materie de design interior. Nu sunt neapărat genul de om care crede în acest concept, și asta pentru că mi se pare nefirească ideea de uniformizare la nivel macro: toți avem casele la fel, ne îmbrăcăm în blugi și în tricou Levi, mâncăm fără gluten și suntem cuceriți de fericirea daneză (you know, hygge). Sunt extrem de profundă la început de an, așa-i? :). Nu, dar serios vorbind, este logică promovarea ideii de trenduri pentru că se încurajează consumul. Nu mai poți să porți rochia de anul trecut, fiind, nu-i așa, dintr-o colecție depășită, arunci gloss-ul, căci rujul e ”in”, începi să investești în garderoba capsulă, care e eternă, dar se schimbă anual ș.a.m.d. În fine, tot felul de dileme, aplicabile, bineînțeles, societăților dezvoltate care își permit astfel de preocupări, dar așa e construită lumea asta.
Mecanismul este similar și când vine vorba de trenduri în amenajări, dar aici lucrurile sunt ceva mai complicate, pentru că dacă hainele pot fi schimbate cu ușurință în funcție de sezon, în casă e mai greu să faci transformări radicale. Nu este vorba numai de buget, ci și de disconfort. Îmi aduc aminte, de exemplu, când am renovat baia din Sărari (înainte să ne mutăm)… ceva cumplit. Aveam draperie în loc de ușă, praf peste tot, moloz, mobilier înghesuit unul peste altul. Horror. De aceea spun, nu aș trece anual prin chestia asta nici dacă aș fi Bill Gates.
Revenind însă la trendurile noastre, poți să te aliniezi curentului, dacă ții neapărat, prin schimbări mici: accesorii, textile, tablouri ș.a.m.d. Părerea mea e, însă, că o casă trebuie să îți reflecte, în primul rând, personalitatea. E important să o simți ca pe un spațiu al tău. Nu este showroom, nu e muzeu sau boutique hotel. Este casa ta. Trebuie să îți placă și să se plieze stilului tău.
Am aruncat un ochi pe revistele de profil din străinătate ca să nu bat câmpii aiurea și am extras câteva idei cu ce se poartă și ce nu se poartă în 2019, dar îți spun din strat: e ca la nutriționiști, adică nu sunt două idei de-un fel. Analizăm, prin urmare, trendurile asupra cărora designerii au căzut de acord!
Gata cu minimalismul, trăiască maximalismul!
Ei, să trăim s-o vedem și pe asta! Adică să nu mai fie case în stil nordic, interioare alb-gri, ferestre fără perdele? Acum, când doar ce am început să prind și eu gustul decorurilor scandinave? Refuz să cred așa ceva! Ca să nu mai spun că același trend era anunțat și în 2018. Și ce înseamnă maximalism până la urmă? Că poți să faci ce vrei, fără să ții cont reguli! Culoare, textură, opere de artă, cărți, obiecte de suflet, totul e permis, atâta timp cât te reprezintă. Maximalismul nu ține cont de perfecțiune, ci de confort și personalizare. Nu e rău, până la urmă. 🙂
Dispar tablourile cu citate motivaționale
Mie ideea de tablouri pe perete chiar îmi place. Probabil și pentru că am văzut peste tot preluat modelul. Mă și gândeam să fac în bucătărie un perete cu flori presate, puse în ramă. Am văzut la Coffentropy pe vlog și mi s-a părut chiar fain. Rămâne, totuși, ca proiect DIY și dacă nu mai e în trend.
Renunțăm la accesoriile boho
Altă dezamăgire este dispariția accesoriilor textile după care eu sunt topită. Am și câțiva artiști pe care îi urmăresc cu drag, Erika Popliceanu de la Coolwool Studio fiind una dintre preferatele mele. Știi la ce mă refer, acele împletituri de inspirație boho, agățate pe perete sau deasupra patului. La fel, dispar literele metalice sau cele din lemn.
Revine mobilierul tradițional în bucătărie
După spusele designerilor, influențele industriale vor fi mai puțin în trend anul acesta. Mai ales în zona de bucătărie, în care se poartă din nou mobilierul clasic, din lemn, ce te trimite cu gândul spre Anglia rurală. (În sfârșit o trendință care-mi place!) Dispar elementele metalice, blaturile cu aspect rustic. Mobilierul va fi unul elegant, cu detalii de finețe.
Exteriorul se contopește cu interiorul casei
2019 ar trebui să fie anul în care consumatorul devine mai responsabil, cumpără îndeosebi produse locale, făcute de artizani, ajutând prin alegerile sale comunitatea din care face parte. Legătura cu natura este importantă, așa că plantele vor fi prezente și anul acesta în casele noastre. La fel lemnul, inul sau lâna. Mobilierul de grădină va putea fi folosit și în interior, subțiind astfel linia dintre cele două spații.
No Comments