De o frumusețe naturală aparte și cu un patrimoniu arhitectural uriaș, zona Maramureșului nu a scăpat, din păcate, de modernizarea bizară a satului românesc. Fenomenul pare mai accentuat în acest colț de țară, din cauza numărului mare de locuitori, plecați peste hotare în căutarea unui trai mai bun. Reveniți acasă, după ani de zile petrecuți în Occident, maramureșenii au renunțat la casele bătrânești, cu pridvor și acoperiș din draniță și au construit, în schimb, vile pompoase, cu geamuri termopan și acoperiș de tablă.
Pentru Dănuț Hotea, experiența muncii în străinătate a însemnat, dimpotrivă, aprecierea autenticității românești. A înțeles cât de inteligent se lucrau casele odinioară, dar mai ales, cât de frumos e să te întorci la simplitate, într-o lume dominată de material. De câțiva ani, construiește case din lemn vechi, recuperat, pentru oameni care apreciază încă arhitectura tradițională.
”Sunt multe gospodării lăsate în paragină”, recunoaște, cu dezamăgire, Dănuț. ”De multe ori, m-am oferit să fac voluntariat, numai să nu văd distrugându-se casele acestea”.
Știe că sătenii s-au schimbat față de ce își aduce aminte din copilăria lui, că tinerii, umblați prin străinătate, nu mai prețuiesc deloc locuințele bătrânești și că e greu să îi convingi pe oameni că pot trăi fără tâmplărie PVC și balustradă din inox.
”Ai parte de tot confortul într-o casă tradițională. Tavanul poate fi înălțat, ferestrele, mărite, în funcție de preferințe. Se poate amenaja și baia, fără probleme. Există încă destul de multe prejudecăți în ceea ce privește tipul acesta de locuință. Pot fi aduse orice fel de îmbunătățiri”, asigură Dănuț.
Spune, totuși, că cei care îl caută, își doresc să trăiască sentimentul întoarcerii în timp, așa că oamenii preferă simplitatea și autenticitatea, chiar și în amenajarea interiorului. Despre clienții lui spune că sunt oameni frumoși, citiți, cu dragoste de țară. Sunt cei care îl fac să spere că lucrurile se vor schimba, la un moment dat, pentru că de multe ori are impresia că satul, așa cum îl știe, riscă să dispară. Crede că e nevoie de implicare, atât la nivel de autorități locale, cât și în dreptul fiecărui om în parte, căci numai așa, lucrurile au șansa să se îndrepte. Spune că de multe ori birocrația l-a împiedicat să își ofere serviciile, și ca voluntar și că e păcat că s-a ajuns într-o astfel de situație.
”Pe partea de infrastructură, nu este neapărat o problemă”, spune Dănuț, ”căci mulți turiști care ajung în Maramureș, vor să vadă cum s-a trăit acum câteva zeci de ani. Dacă vrei dotări moderne, te duci la hotel. Cei mai mulți care ajung aici, doresc să se desprindă de cotidian. Renunță la mașină și fac plimbări cu căruța trasă de cai sau trasee cu bicicleta, gustă bucate tradiționale. Până la urmă, această sălbăticie dă un plus de farmec zonei”.
Lucrările lui Dănuț le poți găsi pe pagina de Facebook. Pe lângă frumusețea lor deosebită, casele din lemn au și avantajul termenului scurt de execuție. O casă obișnuită poate fi ridicată în aproximativ 30 de zile. De asemenea, prețul este mult mai mic decât în cazul unei locuințe convenționale. Dănuț mai face și chioșcuri de grădină sau căsuțe în copac, toate în același stil rustic, tradițional.
O poveste frumoasă de început de an, cu oameni care respectul valorile autentice, frumosul și simplitatea. Toată aprecierea! 🙂
No Comments