Superba casuta de vacanta la Marea Nordului

Am gasit intamplator pe site-ul unei agentii imobiliare din Suedia o incantatoare casuta de lemn, datand din anul 1914 si am vrut sa impart cu voi frumoasele fotografii. Casuta este asezata in Orust, o insula cu putin peste 15. 000 de locuitori, din vestul Suediei.

1

2

Interiorul pare uitat in visare, dar trecerea timpului nu a dus la degradarea sa, ci i-a dat o nota proprie, asemenea unei sticle de vin frantuzesc, peste care s-a asternut, in ani, un strat de praf fin. Podelele noduroase de fag si nuc alterneaza firesc cu dusumele albe, lacuite. Peretii din scandura crapata tradeaza varsta fermecatoarei casute, la fel si tencuiala cazuta de pe unele ziduri care descopera caramida rosiatica. Incaperile nu sunt foarte spatioase, dar respira o dulce melancolie.

34

Intrarea in casa se face printr-un hol micut, dar bine iluminat. De fapt, aceasta este si marele secret al interioarelor scandinave: ferestrele uriase, fara perdele sau draperii, cu o multime de ochiuri ce permit directionarea luminii naturale. Scara de lemn duce catre mansarda, acolo unde se mai poate amenaja o camera.

56

Interior nostalgic

Zona de living este incantatoare. Candelabrul de cristal ce atarna gratios din plafonul de scandura, griul diafan care coloreaza peretii camerei si cufarul impletit din rachita, pe post masuta de cafea, toate aceste mici detalii se imbina perfect intr-un decor cald si rafinat. Covorul peticit, cu imprimeuri si pete purpurii se potriveste de minune cu nuanta peretilor. Simpatic este si trunchiul de copac pe care sta mandra, lampa de birou, marca IKEA. Scaunul cu aspect invechit aduce aminte de eleganta eopcii gustaviene.

78910

Bucataria este calda si prietenoasa. Parca si vezi copiii chicotind in jurul mesei, in timp ce mama trebaluieste de zor pe langa soba de teracota. Eh, nostalgia vremurilor de odinioara…

11121314

Dormitorul este extrem de aerisit. Mobilierul se rezuma la cateva piese practice, un pat dublu pe mijloc si o oglinda atarnata in perete. Restul obiectelor sunt strict decorative.

151617

Singura camera colorata este zona de dining. Peretii sunt zugraviti intr-un verde intens, iar plafonul alb este brazdat de grinzi din lemn. Perdelele usoare de voal imbracat ferestrele camerei.

1819

La cativa pasi de Marea Nordului

Casuta este la o aruncatura de bat de tarmul salbatic al Marii Nordului. Si daca pe timp de iarna putini turisti se incumeta sa vina aici, vara insula Orust este destinatia perfecta pentru majoritatea suedezilor.

2021

Casa despre care vorbim are un teren de aproape doua hectare, plin de verdeata si pomi fructiferi in crestere. Fostii proprietari au avut o livada imensa de ciresi, meri si pruni. De asemenea, din gradina din spate poti face o multime de dulceturi aromate din rubarba, zmeura si mure.

22232425

Ce mi-a placut mult la casuta asta este felul in care a supravietuit trecerii timpului. Multe din elementele originale exista si in prezent: usile de lemn, ferestrele, soba pe lemne. Proprietatea se afla la o distanta mica de centrul orasului Göteborg.

 

Sursa foto: Stadshem

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply