Stil western actualizat intr-o cabana din Montana

Iti mai aduci aminte celebrele filme western din anii ’60, ’70? Exact de acolo pare desprinsa aceasta cabana din Montana construita de cei de la Rock Creek Cattle Company. Casa a fost ridicata de la zero, pe terenul unei ferme vechi de peste 150 de ani. Constructia a fost o adevarata provocare, echipa fiind nevoita sa lucreze pe timp de iarna, la temperaturi de pana la -20 de grade, pentru a respecta termenul dorit de proprietar. In mod normal, te-ai astepta ca o casa de asemenea dimensiuni (470 metri patrati amprenta la sol) sa iti sara imediat in ochi, mai ales intr-o zona nelocuita. Nu e insa deloc asa. Arhitectii au reusit sa integreze perfect cabana in peisajul stancos al Montanei. De la un capat la altul, acest proiect este rezultatul unei riguroase munci in echipa. Vorbim aici de arhitecti, constructori si designeri de interior, care au colaborat, pana la cele mai mici detalii, pentru a obtine stilul dorit de proprietar. “Imi place mult ce a iesit”, povesteste Paul McElroy, coordonatorul lucrarilor. „Casa nu contrasteaza deloc cu peisajul, ci pare sa faca parte din el.”

1

Impletire de rustic si modern

Cuibarita discret la poalele muntilor acoperiti de paduri de conifere, cabana respecta arhitectura specifica zonei. Casa este construita pe un singur nivel si se desfasoara pe lungime, bucurându-se de o priveliște ce iti taie rasuflarea. In departare se zaresc Muntii Anaconda-Pinlter (parte a Muntilor Stancosi) ce strapung vazduhul cu varfurile lor plesuve, iar pasunile verzi se intind cat vezi cu ochii. Proprietarul si-a dorit o casa de vacanta care sa se abata putin de la regula clasica, asa ca materialele naturale si elementele specifice stilului rustic s-au imbinat armonios cu liniile simple si finisajele arhitecturii moderne. Spre deosebire de alte resedinte somptuoase din Montana, aici nu vom intalni acel stil greoi, cu mobilier nefinisat si butuconos, inspirat din asa-numitul Vest Salbatic. ”Nu am vrut ca interiorul sa devina un cliseu”, explica Thomas Riker, designerul care s-a ocupat de amenajare. ”Casa este vesela si luminoasa. Nu avem mobilierul acela masiv, nici celebrele candelabre din corn de cerb. Culorile sunt inspirate din peisajul de basm de care se bucura aceasta zona. Am folosit nuante discrete de ruginiu, auriu, verde si albastru, care sunt, de fapt, pamantul, pasunile si cerul. Firma noastra are sediul in Chicago, asa ca se simte putin, in amenajare, influenta urbana”, a adaugat Thomas Riker.

23

”Interiorul este o combinatie de stiluri”, a nuantat si arhitectul Jeese Vigil. Finisajele si liniile simple ale designului modern se impletesc armonios cu structura si materialele rustice. Este un echilibru perfect”. Mobilierul alb din bucatarie contrasteaza cu podeaua din brad. Langa fereastra, banchetele incastrate din lemn masiv amintesc de restaurantele tipic americane.

4

Majoritatea materialelor folosite de arhitecti, placile de piatra, furnirul, lambriurile, provin din zona Montanei. ”De obicei, casele atat de mari au incaperi uriase. Aici nu e cazul. Spatiul este foarte bine proportionat, iar cabana are un aer relaxat si primitor”, argumenteaza, la randul sau, Paul McElroy.

5

Proprietarul le-a dat mana libera profesionistilor

Poate ca marele avantaj al acestui proiect a fost faptul ca proprietarul a intervenit foarte putin. Echipa de arhitecti, constructori si designeri de interior a avut mana libera sa isi exprime creativitatea si sa isi puna in practica toate ideile. Multi dintre ei, nici nu l-au cunoscut pe proprietar, decat la finalizarea lucrarilor.

6

Sursa foto: James Thomas Chicago

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply