Stilul scandinav, considerat adesea mult prea monoton, are o căldură aparte în locuința de 90 mp din Capitală, amenajată de arhitectul Cristian Pătrașcu. Petele de culoare folosite ca accent pe fundalul alb al pereților, plantele naturale și lemnul integrat subtil în decor sunt doar câteva din elementele care au reușit să transfome un apartament obișnuit de bloc, într-unul cât se poate de vesel și de confortabil. Conceptul de amenajare a fost dictat, în bună măsură, de pasiunile celor doi proprietari: plimbările în natură, călătoriile sau lectura. Rezultatul este pur și simplu încântător – o locuință modernă, perfect adaptată nevoilor unui cuplu tânăr.
”Apartamentul are o suprafață utilă de 90 de mp, în care includem și balconul (10 mp)”, explică arhitectul Cristian Pătrașcu. ”Locuința este alcătuită din trei camere și este situată într-un bloc nou, finalizat în 2010, în zona Doamna Ghica din Capitală. Cea mai mare provocare a proiectului a fost legată de funcționalitatea spațiului. Dacă ne uităm la planul inițial, observăm că suprafața generoasă a apartamentului era insuficient pusă în valoare, mai ales prin prisma compartimentării nepotrivite. Livingul era întrepătruns de hol, așa că am luat decizia de a delimita spațiile, folosind două biblioteci cu rafturi ce permit iluminarea naturală în zona de intrare în apartament”.
Livingul este, de altfel, camera preferată a celor doi proprietari, confirmă arhitectul Cristian Pătrașcu. Nici nu e de mirare, având în vedere decorul jucăuș al încăperii. Tapetul din spatele canapelei, achiziționat de la Cai Verzi pe Pereți, este un element inspirat din natură ce simbolizează o pădure de stejari. Ideea de legătură cu mediul înconjurător este continuată și prin prezența numeroaselor texturi de lemn folosite în amenajare, de la bambus, ratan sau plută, până la lemn masiv sau lemn de balsa.
Livingul impresionează nu doar la nivel stilistic, ci și ca funcționalitate. Încăperea este împărțită în mai multe zone, fiecare cu o destinație precisă. Vorbim de un decor flexibil, perfect pliat pe nevoile celor doi proprietari. În primul rând, remarcăm zona de dining din dreptul bibliotecii, cu spațiu suficient pentru patru persoane. Și, desigur, harta Bucureștiului, așezată pe peretele lateral, o creație inedită, realizată cu ajutorul laserului de cei de la The Plot.
”Este un spațiu cu multiple întrebuințări”, spune arhitectul Cristian Pătrașcu, ”dar zonele comunică armonios între ele. Am pus un accent deosebit pe confort, tocmai de aceea am optat pentru o canapea spațioasă de la Ikea și poufurile care pot fi deplasate, în funcție de activități sau de numărul de persoane prezente în încăpere. Livingul este, de fapt, împărțit în patru: zona de la intrare, dining-ul, zona de relaxare, cu canapeaua pe colț și zona de trecere unde găsim biblioteca”.
Bucătăria este destul de îngustă, dar bine iluminată natural, ceea ce face ca spațiul să pară mai mare și mai aerisit. Din punct de vedere cromatic, predomină albul, înveselit de micile pete de galben, integrate subtil în decor. Mobilierul, cu linii simple, continuă tematica scandinavă a întregii amenajări. La fel și electrocasnicele (plita, cuptorul incorporabil și chiuveta) care urmăresc imaginea trasată de mobilier prin cromatica aleasă. Lemnul este prezent, pe alocuri, și în bucătărie. Observăm mânerele ușilor, raftul pentru depozitări sau măsuța rabatabilă de perete.
În dormitorul principal, regăsim tema naturii sugerată de tapetul de la Stickero care simbolizează o pădure de mesteceni. Spațiul este bine valorificat, prin dressingul cu uși glisante, înalt până în tavan. Noptierele pot fi folosite, de asemenea, pentru depozitarea obiectelor de mici dimenisuni.
”Una dintre cerințele proprietarilor, menționată încă din brief, a fost să transformăm a treia cameră într-un spațiu de lucru”, explică arhitectul Cristian Pătrașcu. ”Aici am folosit un tapet grafic și corpuri de iluminat din zona industrială. Există și mici accente de culoare la nivelul corpurilor de mobilier. Ideea a fost să existe o coerență a amenajării. În fiecare încăpere s-a pornit de la același concept, cel al specificului scandinav, încălzit de elemente inspirate din natură. Apartamentul este alcătuit din spații fixe, dar și zone mobile, ce pot evolua în timp. Iarăși, am vrut să nu aglomerăm excesiv amenajarea. Cred că am reușit să găsim un echilibru între estetic și funcțional”.
Proiectul a fost gata în aproximativ trei luni și a beneficiat de un buget de 15.000 de euro, cu tot cu electrocasnice. Trebuie spus, însă, că finisajele nu sunt incluse în preț. Gresia, faianța și parchetul nu au fost schimbate în timpul renovărilor.
Resurse utile:
- Masa și scaunele din dining – Bonami
- Tapet – Cai verzi pe pereți, Stickero
- Mobilă de bucătărie – Staer
- Bibliotecă și dulapuri dormitor- AG Expert Mobila
- Corpuri de iluminat – Eglo, Mobexpert, Nordashop
No Comments