Stil masculin, îmblânzit cu elemente naturale, într-un apartament de 60 de mp din Cluj

Lucrurile merg șnur într-un proiect de amenajare atunci când beneficiarul și echipa de designeri care se ocupă de proiect au o viziune foarte clară asupra spațiului care urmează să fie decorat.  Este situația fericită cu care s-au întâlnit Alia Bakutayan și Daniel Tufiș de la Val Decor. Cei doi designeri au bifat amenajarea unui apartament de 60 de mp din Cluj în numai două luni de zile. De fapt, partea de șantier propriu-zis a durat cam o lună, dar au fost necesare câteva săptămâni bune pentru pregătirea terenului. Vorbim aici de achiziția de finisaje, comandarea mobilierului și alte elemente folosite în decor. Apartamentul a fost preluat cât era încă la gri, iar asta a ușurat considerabil munca celor doi designeri pentru că au luat de la zero tot ce a însemnat montarea pardoselilor și ceramicelor, gletuirea și, ulterior, zugrăvirea pereților. Cerința proprietarului, un tânăr de 30 de ani, cu o viață extrem de activă, a fost crearea unui spațiu confortabil și funcțional, care să aibă, ca stil de amenajare, o puternică tentă masculină. S-au dorit culori cu personalitate, mult negru, linii minimaliste și elemente care să dea viață interiorului. Pentru echipa de la Val Decor, direcțiile trasate au fost suficiente pentru a personaliza apartamentul din Cluj după gustul beneficiarului.

Proiectul s-a derulat destul de rapid și pentru că s-a lucrat în avans. De exemplu, mobila a fost comandată la un atelier din București imediat după ce designerii și proprietarul au căzut de acord asupra felului în care va arăta apartamentul. La fel și pardoseala și ceramicele, majoritatea cumpărate tot de aici, din Capitală. Din punct de vedere al compartimentării, spațiul nu a suferit modificări. Apartamentul se potrivește foarte bine unui proprietar tânăr sau chiar unui cuplu. Bucătăria și living-ul sunt practic aceeași încăpere. Din punct de vedere cromatic, foarte prezente sunt tonurile de gri, negru, verde închis sau vermilion, o culoare ce te trimite cu gândul la decorurile africane. În contrast, amenajarea este umanizată prin pereți albi și lemn natural. Parchetul marca Egger a fost achiziționat din Dedeman, iar vopseaua colorată este de la producătorul finlandez Tikkurila. În bucătărie, de exemplu, vopseaua înlocuiește, cu succes, tradiționala faianță, având proprietăți de spălare și curățare. Insula, folosită ca zonă de luat masa, este realizată de designerii de la Val Decor, din cuarț și ciment, cu cadru metalic. Tot ei semnează și ghivecele din ciment.

Mobilierul de bucătărie este simplu și funcțional. S-a renunțat la varianta mânerelor pentru a păstra aspectul minimalist. Frigiderul este încorporat, la fel și centrala termică, mascată discret cu un grilaj de lemn, pe peretele opus.

Alt aspect care merită menționat referitor la mobilierul de bucătărie este folosirea lemnului de fag în interiorul sertarelor și la nivelul polițelor. Alegerea materialelor naturale poate crește costul unei lucrări cu 25 – 30%, spune Daniel, dar este preferabil să investești în calitate acolo unde chiar e important. De exemplu, în sertarele din bucătărie, acolo unde se depozitează, de obicei, tacâmurile și vesela, folosirea unui material natural schimbă complet situația.

Mobilierul din living este cumpărat, în mare parte, de la Mobexpert: măsuța de cafea, covorul și scaunele de bar. Canapeaua, draperiile și accesoriile sunt de la IKEA. Interiorul este însuflețit cu plante mari, în ghivece Lechuza, sisteme special concepute pentru oameni ocupați. Planta se poate îngriji singură, până la 12 săptămâni, datorită unui sistem inteligent de irigare.

Nu există un corp clasic de iluminat, nicăieri în casă, ci proiectoare pe șină care dau posibilitatea proprietarului să evidențieze, scenografic, anumite zone, în funcție de atmosfera pe care și-o dorește. Daniel apreciază versatilitatea sistemului, dar și consumul mic al proiectoarelor. De pildă, cele 14 spoturi led din living consumă împreună cât un bec de 60-100 de wați. Pentru zona rezidențială, designerul recomandă proiectoare cu putere cât mai mică și lumina caldă, adică 3000K. Ledurile sunt diferite în funcție de spațiu, așa că pentru baie vei avea nevoie de unele rezistente la umezeală. Le găsești pe renaro.ro.

Tabloul agățat deasupra canapelei este realizat de Alia Bakutayan, iar pe peretele opus observăm  o lucrare a lui Daniel.

În dormitor, cromatica este asemănătoare cu cea din living – tonuri de gri antracit, îmblânzite cu acel cărămiziu vibrant.

Dressingul compact, înalt până în tavan, oferă mult spațiu de depozitare. Patul este realizat pe comandă, din lemn.

Baia, neașteptat de spațioasă, păstrează aceeași notă masculină ca restul apartamentului. Mozaicul antracit lucios, dar și sticla care delimitează zona de duș, sunt achiziționate din București. Aici s-au folosit led-uri IP44, rezistente la umezeală.

Daniel spune că ce i-a plăcut în, mod deosebit, la proiectul din Cluj, a fost libertatea deplină de care el și colega sa au avut parte. Proprietarul a fost plecat în deplasare pe tot parcursul lucrărilor, iar comunicarea s-a făcut, în mare parte, online. La întoarcere, beneficiarul a adus doar hainele. Alia și Daniel se ocupaseră deja de toate detaliile amenajării.

Foto: Alia Bakutayan

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply