Una dintre marile probleme ale curților de la noi, și mă refer aici mai ales la gospodăriile din mediul rural, este legată de organizare. Casa de la țară devine, de multe ori, loc de depozitare pentru lucruri nefolosite aduse de la oraș pe care îți vine greu să le arunci. Cine știe când o să mai ai nevoie de frigiderul ăla pe care nu l-ai mai deschis de 10 ani dar care încă merge? Sau de chiuveta crăpată pe care ai adus-o de la oraș cu gândul că-ți va fi utilă la țară. E o discuție lungă aici și n-aș vrea să intru în detalii, dar părerea mea e că ar trebui să îți stabilești câteva priorități și să te organizezi în funcție de ele. Mi se pare inutil să păstrezi zeci de cotețe care stau goale, în timp ce curtea rămâne sufocată de nimicuri. Cu cât ai lucrurile mai sistematizate, cu atât te vei gestiona mai ușor, indiferent de suprafața de care dispui.
Ca să nu mai bat câmpii cu generalitățile, o să mă refer la depozitarea lemnelor pentru foc, mai ales că deja au început să duduie sobele în casele de la țară. Dacă ai un pic de îndemânare și uneltele potrivite, poți face singur un șopron în care lemnul să fie protejat de intemperii, dar și să aibă parte de o ventilare eficientă. Exemplific mai jos prin fotografii, fără să am pretenția că sunt vreo expertă în domeniu. Am adunat și câteva informații generale care sper să îți fie de ajutor.
Depozitarea lemnelor ca stivă rezemată
În cazul ăsta, lemnele se sprijină de un gard sau de peretele unei anexe pe care o ai în curte: atelier, coteț de găini, șopru etc. Ideea este să construiești un cadru metalic sau din lemn care să țină stiva ordonată. E important ca soarele să pătrundă în zona respectivă și să existe o alimentare cu aer. Ca să ferești lemnele de intemperii, acoperă structura respectivă cu țiglă, tablă sau plăci de azbociment. Chiar și o prelată e bună, la nevoie.
Cam așa ar trebui să arate cadrul. Nu cred că e complicat de meșterit.
Bineînțeles, dacă ai mai multe lemne de depozitat, dimensiunile structurii se adaptează în funcție de nevoi. Poți adăuga pereți laterali, improvizând un fel de șopron.
Sprijinite de zidul casei
O variantă pe care am văzut-o des în fotografiile publicate pe internet este rezemarea lemnelor de zidul casei. Stiva trebuie să aibă o distanță minimă față de peretele exterior pentru o ventilare corectă și, de asemenea, se recomandă protejarea părții dinspre sol.
Și spațiile mici de după casă care rămân, de multe ori, nefolosite sunt perfecte pentru a depozita lemnele de foc. Un acoperiș înclinat este numai bun pentru a le proteja de ploaie sau de zăpadă.
În șoproane ingenioase
Iarăși mi s-a părut faină ideea de a face o magazie cu mai multe funcțiuni. Într-o parte poți așeza lemnele de foc, iar în cealaltă poți să depozitezi ustensilele pentru grădină, bicicleta sau lucrurile de care te împiedici prin curte.
Și o variantă de șopron cu acoperiș verde. 😊
Lemnul se usucă natural cu ajutorul soarelui și vântului, dacă este depozitat în aer liber. În principiu, ar trebui să stea într-un loc ferit de umiditate între unu și doi ani. Nu ar trebui depozitat mai mult de patru ani pentru că își pierde din puterea calorică. Iarăși, important, lemnul ar trebui să aibă o umiditate de aproximativ 20%.
No Comments