Simplitate scandinava si romantism frantuzesc intr-o casa din Polonia

Oraselul polonez Konstancin-Jeziorna este la fel de departe de tinuturile racoroase ale Scandinaviei, cum este de fermecatoarea Mediterana. Cu toate astea, Ania a reusit sa aduca o farama din aceste locuri sub propriul acoperis.

Casa Aniei si a lui Grzegorz are o poveste foarte simpatica. In timpul lungilor plimbari cu bicicleta, in suburbiile capitalei Varsovia cei doi au descoperit oraselul Konstancin-Jeziorna. A fost dragoste la prima vedere. Strazile inguste, copacii batrani cu ramuri lasate si frumoasele vile care au scapat de distrugerile razboiului i-au cucerit iremediabil. “Amandoi tanjeam dupa linsitea unui orasel de provincie”, povesteste Ania.“Din fericire, afacerea pe care a demarat-o Grzegorz ne-a permis sa transformam acest vis in realitate”, marturiseste ea. Si-au dorit o casa la strada principala, cu o gradina spatioasa si loc suficient pentru familia pe care o visau, dar dupa ce au vazut cateva locuinte in zona respectiva, si-au dat seama ca, de fapt, cauta un loc mai intim, mai putin zgomotos. “Casa nu arata grozav”, recunoaste Ania. “Exteriorul era subred si ponosit, iar interiorul era cam in aceeasi stare, dar de cum am intrat, am simtit locul asta ca pe al meu”. Casa a fost demolata, iar pe vechile temelii au ridicat o constructie noua. Cladirea pe doua nivele te duce cu gandul la fermecatoarele vile din sudul Frantei. De altfel, cei doi au pastrat elemente care amintesc de dealurile Proventei, imbracate in haine purpurii de lavanda. Ferestrele mari, luminoase, obloanele din lemn, vopsite in verde prafuit, imensa terasa alba au facut repede uitata vechea casa.

1

Grzegorz s-a ocupat de tot ce a tinut de partea tehnica, iar interiorul a fost decorat, cu mult bun gust de Ania. “Ne-am ocupat singuri de cea mai mare parte a lucrarilor. Am montat podele, am pus gresia, am zugravit peretii. Munceam, pana la epuizare, de dimineata pana seara. Cadeam lati de oboseala, imbacsiti de praf, dar cu un zambet larg de multumire pe chip”, isi amintesc cei doi. Ania lucreaza in domeniul amenajarilor interioare. Iti dai seama cu cata placere a gandit fiecare detaliu al locuintei! Nu este adepta trendurilor cand vine vorba de amenajari. Considera ca interiorul unei case trebuie sa fie cald, armonios si sa reflecte personalitatea celor care o locuiesc. “Tarile nordice si Franta sunt zone ale Europei care m-au inspirat enorm. Imi place simplitatea liniilor si luminozitatea caselor scandinave. Au un stil unic de a pastra, inauntru, fiecare raza de soare. La francezi apreciez felul in care interiorul se contopeste cu exteriorul. Desi stilul lor este un pic mai sofisticat (podele reci, de piatra, obloane greoaie de lemn, mobilier de fier forjat), camerele sunt aerisite si calde. Asta am incercat sa surpind si in casuta noastra”, explica, cu mandrie, Ania. Nu a fost nevoita sa calatoreasca pana in Hexagon pentru a achizitiona mobilier si decoratiuni. Norocul a facut ca buna sa prietena Kasia Coqlila sa aiba un magazin cu o multime de produse de provenineta franceza. A avut acces nelimitat la piese de mobilier, portelan, sticla si decoratiuni. Cand au amenjat gradina, Grezgorz a fost foarte atent cu vechile tufe de trandafiri, calini sau liliac, iar plantele l-au rasplatit. In fiecare dimineata, improspateaza aerul racoros cu aroma lor suava si isi etaleaza, gratioase, florile colorate.

Hai sa vedem impreuna cateva imagini din aceasta casa incantatoare!

23456

Sursa: Weranda

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply