Sigur te vor te suprinde! Cele mai frumoase lacasuri de cult din lume

Biserici, temple, catedrale, moschei sau sinagogi, toate sunt cladiri care au marcat istoria lumii, dar şi pe cea a arhitecturii. Au adus cu ele idei inovatoare sau, pur si simplu, sunt marturii ale trecerii unor civilizatii remarcabile. Unele au fost construite cu secole in urma, altele sunt creatii recente ale unor arhitecti care ne sunt contemporani. Si, mai important decat orice, atrag milioane de oameni, indiferent de convingerile religioase.

Domul din Milano, Italia

Domul din Milano, a doua cea mai mare catedrala catolica din lume, impresioneaza prin detaliile arhitectonice, multitudinea de turle si sculpturi, dar si prin stralucitoarea fatada de marmura alba.

Fabrika de Case - Cea mai spectaculoasa catedrala din Europa, Domul din Milano

Foto: Wolfgang Simm, Deviantart

Constructia a inceput in 1385 si a durat mai bine de 500 de ani, timp in care o varietate de stiluri si-au pus amprenta asupra cladirii. Rezultatul final a fost surprizator de omogen, insa, pana la urma, Domul din Milano este un simbol al goticului. Incantatoare sunt si statuile ce decoreaza edificiul, in frunte cu celebra Madonnina, confectionata din cupru si acoperita cu foita de aur. La un moment dat era cel mai inalt punct din capitala Lombardiei.

Fabrika de Case - Domul din Milano, interior

Foto: planetden.com

Moscheea de Cristal, Malaezia

Surprinzatoare prin aliura sa futurista, Moscheea de Cristal este unul dintre cele mai spectaculoase lacasuri de rugaciune din lumea musulmana. Construita pe o insula artificiala, a costat 80 de milioane de dolari, iar materialele folosite cu precadere au fost otelul si sticla, ceea ce creaza iluzia ca ar fi din cristal.

Fabrika de Case - Moscheea din Cristal, Malaesia

NewClear Foto, Flickr

Unica in lume prin stilul sau elegant si modern, Moscheea de Cristal a fost proiectata sa se oglindeasca in apele linistite ce o inconjoara, iar pe timpul noptii, cupola sa straluceste. In plus, cladirea este conectata la o retea de internet wireless si beneficiaza de facilitati IT de ultima generatie. Un punct de mare atractie sunt replicile unor moschei faimoase din intreaga lume.

Fabrika de Case - Moscheea din Cristal, Malaezia, fotografiata noaptea

Foto: Azmi Bogart, Flickr

Catedrala Sf. Vasile, Moscova

Una dintre imaginile simbol ale Moscovei este cu siguranta Catedrala Sf. Vasile din Piata Rosie. Complexitatea si amestecul uimitor de detalii fara seaman a avut un impact urias asupra arhitecturii ruse. Sunt cercetatori care au avansat ideea ca acest design isi are radacinile in arhitectura bizantina si musulmana, altii considera ca a fost influentat de arhitectura vernaculara din lemn.

Fabrika de Case - Biserica Sfantul Vasile, Moscova

De asemenea, catedrala este vazuta ca expresie a stilul renascentist rusesc. Culorile vii ce o imbraca, atat in exterior cat si in interior, turlele de caramida rosie, cu domurile in forma de ceapa, colorate in spirala, o fac unica in lume. Catedrala este acoperita de opt domuri ce incununeaza cele opt capele de sub acestea. Cea de-a noua capela, situata in partea estica a Catedralei Sfantul Vasile, a fost adaugata in anul 1588 pentru a gazdui mormantul Sfantului Vasile.

= Stunning Onion-shaped Cupolas = On this picture you can see sharp details of exterior decorations of the most famous church in Russia, Intersession (St. Basil's) Cathedral which is located on the Red Square, nearby Moscow Kremlin, "The Heart of Russia". You can find here 7 of 10 very nice colorful, ridged onion-shaped cupolas (domes). Photo #078 taken on May 23, 2007 ©2007 Moscow-Driver.com by Arthur Lookyanov

Biserica Borgund Stave, Norvegia

Prin vara anului 1180, cu aproape 900 de ani in urma, era agitatie mare in Borgund, Norvegia. Vikingii crestinati s-au adunat la sfat pentru a incepe constructia noului lacas de cult. Cum padurile se intindeau cat vedeai cu ochii, au pus la pamant cativa copaci falnici si au carat bustenii langa vechea bisericuta al carei lemn putrezise. Pentru a nu repeta greseala, mesterii au venit cu ideea sa nu mai ridice constructia direct pe pamantul umed, ci sa-i faca o fundatie, fapt ce a permis conservarea bisericii.

Fabrika de Case - Biserica Borgund Stave, NorvegiaCinci cruci au fost sculptate in altar si inca cinci in pereți. Toate au fost stropite cu apa sfintita. Mestesugarii veniti din toata regiunea au lucrat din greu la grinzile si scandurile de lemn. Nu degeaba, pentru ca, in ciuda faptului ca de la momentul constructiei au trecut sute de ani, biserica de la Borgund este considerata una dintre cele mai frumoase din lume.

Fabrika de Case - Biserica Borgund Stave Norvegia

Catedrala Las Lajas, Columbia

Catedrala Fecioarei din Las Lajas se numara printre cele mai frumoase locuri de pelerinaj din lume. Intr-un peisaj de basm, care te lasa fara cuvinte, biserica a fost construita in interiorul canionului format de raul Guaitara, in sud-vestul Columbiei.

Fabrika de Case - Catedrala Las lajas, Columbia Catedrala neo-gotica a fost ridicata intre anii 1916-1949, cu ajutorul donatiilor facute de credinciosii din zona. Considerat unul dintre cele mai deosebite monumente arhitecturale religioase, Catedrala Las Lajas a inlocuit o veche capela ce fusese construita in secolul al XIX-lea.

Bisericile de lemn din Maramures

Cele opt biserici maramuresene din lemn, incluse in patrimoniul UNESCO, sunt considerate o remarcabila dovada de maiestrie a mestesugarilor in diferite perioade. Inalte, cu turle suple si lungi la capatul vestic al cladirii, ele sunt expresia particularitatii locale a peisajului cultural maramuresean.

Fabrika de Case - Bisericile din lemn, MaramuresSe remarca prin tehnica imbinarilor din lemn si a realizarii invelitorilor din sindrila, prin motivele ornamentale vizibile pe suprafata portalurilor si ancadramentelor – ce se sustin pe stalpi zvelti – simbolizand elemente de natura vegetala, animala si geometrica realizate prin daltuire si crestare.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply