Chiar daca, in prezent, lectura clasica tinde sa fie inlocuita de cea digitala, cred ca o biblioteca trebuie sa isi gaseasca locul in orice casa. Nimic nu se compara cu rasfatul de a lenevi, intr-un fotoliu pufos, savurand o carte buna. Intr-adevar, o camera separata, dedicata exclusiv cartilor, este varianta ideala, insa si usor fantezista, mai ales in cazul apartamentelor de bloc. Exista insa solutii in care iti poti aranja volumele preferate, fara sa aglomerezi prea mult interiorul. In plus, stii vorba aceea: o casa fara carti este ca un trup fara suflet! Ti-am ales cateva imagini, ca sursa de inspiratie, in cazul in care te hotarasti sa iti amenajezi o biblioteca acasa. Inainte sa te apuci de treaba, analizeaza toate aspectele: spatiul de care dispui, stilul care ti se potriveste sau numarul de carti din colectia ta. In funcie de aceste coordonate, iti vei putea personaliza biblioteca.
Rafturi ce incadreaza semineul
Una dintre cele mai elegante solutii de depozitare a cartilor, mai ales daca stai la casa, este aceea de a le aseza pe rafturi, de o parte si de alta a semineului. Bineinteles, este o varianta practica, in cazul in care colectia ta este ceva mai restransa. O astfel de biblioteca arata foarte bine in interioarele traditionale sau in cele clasice.
Pentru a obtine un aspect finisat si modern, poti realiza mobilier personalizat din placi de rigips. In felul acesta, iti stabilesti singur compartimentarea. Ai la dispozitie mai multe variante: fie montezi rafturi pe tot peretele, fie optezi pentru nise decorative, realizate din structuri metalice cu pereti falsi din gips carton.
Coloreaza diferit interiorul niselor si alege o culoare contrastanta pentru a le scoate in evidenta!
Rafturi in jurul ferestrelor si usilor
Spatiul din jurul ferestrelor ramane, de cele mai multe ori, nefolosit. Cu putina imaginatie insa putem tranforma aceasta bucata de zid in loc pentru depozitarea cartilor noastre preferate. Incadreaza fereastra, de o parte si de alta, cu etajere din lemn. Ideal ar fi ca rafturile sa aiba aceeasi culoare cu cea a peretilor. In felul acesta, vom evita senzatia de aglomerare.
Profita de fiecare centimetru si monteaza rafturi chiar si deasupra sau sub ferestra.
La fel putem proceda si in cazul usilor.
Mobilier din lemn, realizat pe comanda
O sufragerie cu linii clasice va fi intregita de o biblioteca din lemn, facuta pe comanda. Nu este neaparat nevoie sa apelezi la acele corpuri greoaie, care incarca spatiul, ci poti alege unele in culori deschise. Finisajele sunt cele care vor face diferenta, asa ca daca esti in cautarea unui look mai sofisticat, apeleaza la un tamplar cu experienta.
Da, stiu, suna ciudat, insa holurile largi si luminoase sunt locuri ideale pentru amenajarea bibliotecii, asa ca imbraca peretii in rafturi si etaleaza-ti colectiile, cu incredere.
Un alt spatiu ce ramane, de multe ori, neexploatat este coltul camerei. Profita de acest spatiu pentru a-ti aranja, in ordine, toate cartile adunate de-a lungul timpului. Si in acest caz, ai la dispozitie mai multe variante: rafturi din rigips, etajere din lemn sau polite invizibile. Important este sa alegi o solutie care sa te reprezinte si care sa nu faca nota discordanta cu restul interiorului.
Intr-o zona destinata lecturii, confortul nu trebuie, nicidecum, neglijat, asa ca transforma acest spatiu intr-un colt al rasfatului. Aseaza, in fata rafturilor ticsite cu carti, un sezlong, un fotoliu pufos sau chiar o bancheta acoperita cu burete. Iti garantez ca vei pierde notiunea timpului.
Organizeaza-ti biblioteca in functie de prioritati!
Dupa alegerea stilului bibliotecii, aranjarea continutului este o alta misiune care poate da batai de cap. Aici proprietarul este cel care trebuie sa isi defineasca prioritatile. Cartile pot fi asezate in ordine alfabetica, in functie de domenii, dimensiuni, culoare, autori sau editura. Nu este obligatoriu ca volumele sa fie pozitionate vertical. Pot fi aranjate si orizontal sau oblic. In cazul in care nu ai sufieciente carti, poti completa rafturile cu fotografii personale sau obiecte decorative.
Cartile vechi, de colectie, trebuie pastrate cu mai multa grija, asa ca daca detii lucrari valoroase ar fi bine sa le tii intr-o biblioteca cu geam.
Orice iubitor de lectura vizualizeaza intr-un mod propriu biblioteca ideala, insa exemplele de mai jos cred ca pot satisface si cele mai exigente gusturi. Sper sa te inspire fotografiile alese!
2 Comments
Superbe!Superbe!
Ma bucur ca iti plac, Mihaela. Din pacate, se citesc tot mai putin cartile in format fizic, dar eu zic ca o biblioteca ar trebui sa isi gaseasca loc in orice casa.