Aveau un teren în localitatea Pomi din Satu Mare pe care voiau să construiască o casă de vacanță, dar nu una oarecare, ci o locuință naturală, făcută din cob sau din baloți de paie. Au căutat pe internet să vadă care sunt diferențele dintre cele două tehnici, s-au interesat de workshop-uri și, într-un final, au dat de arhitecta Ileana Mavrodin care își construia, în perioada respectivă, căsuța din Sasca.
Pentru Anita Lengyel și pentru soțul său, acest episod avea să însemne începutul unei frumoase aventuri, care continuă și astăzi. Au fost fascinați de ideea construirii unei case din cob, mai ales după ce au aflat numeroasele avantaje pe care le oferă genul acesta de locuință. Experiența în sine a fost una minunată, la fel și oportunitatea de a interacționa cu oameni care au aceeași viziune asupra vieții, așa că primul gând a fost să promoveze și în Satu Mare conceptul de casă naturală, construită din cob.
Așa a apărut ideea ”Satului de lut”, un complex turistic, alcătuit din case ecologice, care să poată fi închiriate, iar veniturile obținute să se întoarcă în comunitate prin organizarea de tabere gratuite destinate copiilor cu rezultate bune la învățătură care provin din familii defavorizate. După mai multe workshop-uri desfășurate aici, oamenii au început să privească altfel conceptul de casă naturală, deși, spune Anita, există încă destule reticențe față de construcțiile din lut.
”Cred că cei mai deschiși au fost tinerii. Ei sunt, de regulă, mai receptivi la nou. Ne-am confruntat, bineînțeles, și cu oameni care consideră că ne întoarcem în trecut, dar, majoritatea celor care au participat la workshop-urile de la Pomi și-au dat seama ce presupune construirea unei case naturale. E un lucru minunat să poți să lucrezi în lut, să îl modelezi așa cum îți dorești, să construiești o locuință cu mâinile tale. E un efort fizic deosebit, însă satisfacția este uriașă”, spune Anita.

Macheta cu ”Satul lut”
De când s-a implicat în acest proiect, a învățat să lase lucrurile să evolueze de la sine, fără să le forțeze ritmul. A înțeles că este nevoie de timp și de răbdare pentru ca totul să se așeze și să evolueze organic. În acești ani, însă, a legat numeroase prietenii, a cunoscut oameni noi și a muncit din răsputeri pentru visul său. A profitat de fiecare prilej pentru a arăta lumii beneficiile caselor naturale, explicându-le chiar și copiilor din mediul rural sau din căminele de stat, într-un mod accesibil, ce înseamnă și cum se construiește ”o casă vie”, cum îi place să-i spună acestui tip de locuință.
”Ne-au întrebat mulți dacă o casă din lut este mai ieftină decât una normală, iar răspunsul meu este: «depinde». Contează dimensiunea, finisajele, locul în care este amplasată, mâna de lucru. Sunt o mulțime de factori care contribuie la prețul final. Nu întotdeauna o casă din cob este mai accesibilă ca preț decât o locuință obișnuită. De pildă, dacă optezi pentru o fundație din piatră, iar locuința se află într-o zonă unde nu există această materie primă, trebuie inclus și transportul. Automat, este un factor care duce la creșterea costului final”, spune Anita.
În momentul de față, casa de lut de la Pomi este ridicată și acoperită. Urmează tencuiala. Între timp, inițiatorii proiectului caută soluții de finanțare pentru a pune în practică tot ce și-au propus: să construiască aici un sat de cob, în care turiștii să experimenteze beneficiile arhitecturii verzi. Banii obținuți urmează să fie reinvestiți în organizarea de tabere gratuite pentru copiii cu rezultate bune la învățătură care provin din familii fără venituri.
Anita visează ca, în timp, ”Satul de Lut” de la Pomi să devină un punct de întâlnire pentru toți oamenii cu inimă deschisă, dornici să se implice în dezvoltarea comunității lor. Ca acest proiect minunat să se dezvolte, orice ajutor este binevenit, fie că vorbim de sprijin financiar sau de acțiuni de voluntariat. Pentru mai multe detalii despre activitățile Asociației ”Satul de lut”, nu ezita să o contactezi pe Anita la numărul de telefon 0742.155.667. Pe pagina de Facebook, o să găsești numeroase exemple de implicare ale asociației. Merită toată aprecierea!
No Comments