Romania, prin ochii unui francez: „O tara cu peisaje nemaipomenite, cu oameni primitori si cu o istorie extraordinara”

A vizitat pentru prima data Romania chiar in 1989 si, desi recunoaste ca tara noastra s-a schimbat radical in tot acest timp, facand un pas important  inainte, frumusetea peisajelor, respectul pentru traditie si ospitalitatea oamenilor au ramas aceleasi. Asa se vede Romania prin ochii lui Dren Youan, un cetatean francez care se declara indragostit de meleagurile noastre. Primele obiective pe care le-a bifat inainte de Revolutie au fost „minunatul Sibiu” si „acel loc magic, Balea Lac”. A fost impresionat de frumusetea acestor zone, despre care inainte nu stia aproape nimic. A revenit cativa ani mai tarziu si a descoperit alte regiuni ale tarii care i-au ramas la fel de dragi.

1

Fotografie realizata in Gradina Botanica din Iasi

”Din pacate, multi straini au o imagine eronata despre Romania. O considera o tara trista si saraca, insa nu este deloc asa. Romania este o tara cu peisaje nemaipomenite, cu oameni primitori si cu o istorie extraordinara. Ador zona Moldovei si Maramuresul, bisericile ortodoxe din piatra sau din lemn. Sunt locuri incarcate de traditii si obiceiuri, care au supravietuit in timp, fiind transmise, din generatie in generatie. Iubesc, de asemenea, manastirile pictate din nordul tarii, adevarate bijuterii ce impresioneaza prin frumusete si culoare”, sustine Youan.

2

Paltinu, Suceava, foto Sorin Onisor

Si daca satul romanesc si-a pastrat autenticitatea, refuzand sa tina pasul cu vremurile, lucruile stau cu totul altfel in orase. ”Viata urbana este impresionanta. Exista sali de spectacole, restaurante foarte bune, numeroase festivaluri. Arhitectura este deosebita, mai ales in orasele din centrul tarii”, aprecieaza francezul.

Promoveaza Romania prin intermediul unei pagini de Facebook

In urma cu un an, a hotarat sa arate lumii intregi ca Romania este diferita de stereotipurile in care a fost incadrata, ca in spatele acelei imagini de tara saraca se afla peisaje salbatice de o frumusete rara, oameni simpli, cu o inima de aur, monumente arhitecturale, unice in Europa. Astfel s-a nascut pagina de Facebook „Roumanie je t’aime par youan”. Aproape 6.000 de fani, din nu mai putin de 40 de tari, urmaresc zilnic superbele fotografii pe care francezul le posteaza.

3

Foto: DA Traditiei DA Maramuresului

Fiecare imagine este insotita, de regula, de o mica explicatie in limba franceza, iar sarbatorile si evenimentele importante nu sunt niciodata trecute cu vederea. Daca urmariti cu atentie postarile lui Youan, o sa observati dragostea pe care o poarta satului romanesc. „Casele traditionale, cu prispa de lemn, cu fantana in afara curtii si banca sprijinita de gard, sunt o adevarata incantare pentru mine”, marturisteste francezul. „Sunt locuri care si-au pastrat autenticitatea. Pe ulite, domneste mereu un sentiment de liniste si pace. Pot spune ca satul romanesc are suflet, lucru care s-a pierdut, din pacate, in Franta. Oamenii de aici reusesc sa se descurce, din putinul pe care il au si, in ciuda numeroaselor greutati, nu si-au pierdut bunatatea si inocenta”, spune francezul.

4

Caption: Foto: Olari Ionut

„Romanii sunt oameni care nu si-au uitat identitatea”

Youan si-a facut numerosi prieteni in Romania si sustine ca isi doreste ca la un moment dat sa se stabileasca aici. „La inceput, romanii par distanti si reci, dar dincolo de aceasta aparenta, se ascunde o inima enorma”, sustine francezul. Simplitatea stilului de viata, fericirea descoperita in lucrurile marunte si respectul pentru trecut sunt aspectele care l-au facut pe Youan sa indrageasca atat de tare tara noastra. „M-a surprins sa vad ca exista regiuni in care oamenii imbraca inca portul popular. In fiecare zona, obiceiurile si traditiile sunt duse mai departe de generatiile tinere. Romanii sunt oameni care nu si-au uitat identitatea”, sustine francezul.

5

Foto: Cimil Cosmin

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply