Restaurarea lemnului. De ce este important să apelezi la un profesionist pentru a salva mobila veche

Deși am avut câțiva ani de minimalism, interesul oamenilor pentru piesele vechi, din lemn masiv nu a dispărut niciodată. Ba dimpotrivă. Obiecte valoroase, moștenite de la bunici sau vânate de prin târgurile de antichități își găsesc din nou locul în casele noastre, chiar și în amenajări care nu sunt neapărat clasice.

Oamenii încep să înțeleagă valoarea unui obiect vechi, făcut acum câteva zeci de ani, să îi respecte trecutul și să îi aprecieze detaliile. De ce să nu recunoaștem, astăzi greu mai găsești atâta meșteșug în execuția mobilierului.

Partea cu adevărat îmbucurătoare însă este că tot mai mulți apelează la un specialist pentru a readuce la viață lemnul vechi, lucru confirmat, de altfel, și de inginerul Irinel Gheorghe, unul dintre cei mai cunocuți specialiști în restaurare din București.

Colaborarea cu un profesionist este foarte importantă pentru că, spune ebenistul, în restaurare un pas greșit nu doar că poate schimba rezultatul final, ci riscă să compromită iremediabil o lucrare valoroasă.

Trebuie specificat de la bun început că restaurarea și recondiționarea mobilierului sunt două lucruri total diferite. Recondiționare înseamnă să repari un obiect și să-l readuci în stare de funcționare. Nu contează cum și ce materiale folosești pentru asta. În schimb, restauratorul va trebui să stabilească vârsta unei piese și să o refacă, respectându-i forma și stilul original.

Asta înseamnă cunoștințe temeinice de istorie a artei, așa că este exclus să asociezi restaurarea cu proiecte DIY, făcute de tine, acasă.

Restaurarea presupune mai multe etape. În primul rând, se analizează obiectul și se evaluează starea de conservare pentru a vedea dacă mai poate fi salvat sau nu. Lemnul vechi este afectat adesea de insecte sau fungi, așa că trebuie observat atent stadiul de degradare. Specialistul va evalua balamalele, îmbinările, furnirul lipsă, acolo unde e cazul, închizătorile sau stricăciunile suportului.

Urmează încadrarea istorică a piesei, lucru care înseamnă, întâi de toate, o documentare amănunțită. Inginerul Irinel Gheorghe mărturisește că a făcut, de multe ori și muncă de detectiv pentru a descoperi proveniența anumitor obiecte. A mers prin țară, încercând să afle vârsta mobilierului sau detalii despre primii săi proprietari. Sunt lucruri care îl ajută să înțeleagă valoarea piesei, să îi stabilească stilul și materialele pe care urmează să le folosească în procesul de restaurare.

Obiectul va sta apoi în carantină, între 35-65 de zile, după care va fi curățat. Aici, spune ebenistul Irinel Gheorghe, mulți greșesc. Niciodată în restaurare nu se folosește hârtia abrazivă. Curățarea se face exclusiv prin procedee chimice cu substanțe testate atent înainte care să nu afecteze lemnul. Abia apoi urmează intervenția propriu zisă.

Restaurarea este un proces de durată. Un dormitor, de exemplu, poate fi gata în șase-nouă luni de zile, în timp ce restaurarea unei sufragerii poate dura și un an de zile. Cum spuneam anterior, este esențial ca materialele folosite să respecte întocmai perioada în care a fost realizat obiectul. Numai în acest fel, piesele vor continua să fie exponente ale vremurilor trecute.

Sper că te-am convins să apelezi la serviciile unui profesionist, în cazul în care ai în plan să salvezi un obiect de mobilier de suflet. Ți-l recomand pe ebenistul Irinel Gheorghe, pentru că are o experiență de peste 20 de ani în restaurarea lemnului. Îl găsești în atelierul său din Șoseaua Prelungirea Giurgiului 235, Sector 4, București sau pe internet la următoarele adrese: www.restaurare-lemn.ro sau www.restaurare-mobilă.ro.

Irinel Gheorghe și-a descoperit dragostea pentru lemn în copilărie când a învățat să construiască navomodele sub îndrumarea cunoscutului profesor, Pompiliu Popescu din Călărași.

A continuat să studieze lemnul și a învățat, mai apoi, să readucă strălucirea obiectelor vechi. Este o muncă ce presupune răbdare și talent, dar, spune el, e o meserie prin care simte că poate înfrumuseța lumea din jur.

În perioada următoare, îl vom avea alături pe ebenistul Irinel Gheorghe pentru a afla concret ce înseamnă acest domeniu complex al restaurării. Asemenea caselor de patrimoniu, mobilierul vechi merită păstrat și transmis mai departe generațiilor următoare. Nu este un procedeu neapărat ieftin, dar este o investiție care merită, indiferent că vorbim de moșteniri de familie sau de piese îndelung căutate.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply