Renovarea casei bunicilor i-a deschis drumul către lumea designului de interior

Din exterior, casa Emmei nu se deosebește foarte mult de restul locuințelor din Brittas Bay, un sătuc liniștit, așezat de-a lungul coastei Mării Irlandei. Interiorul însă este încântător, un amestec subtil de influențe scandinave și franțuzești, de obiecte noi și vechi, alăturate ingenios într-o amenajare care-ți merge la suflet. Cromatica este una simplă, cu accente de culoare folosite ici-colo. Toată atenția cade pe detalii, finisaje, corpuri de iluminat și piese de mobilier adunate în timp de proprietari.

Casa are o poveste interesantă. A aparținut inițial bunicilor Emmei, fiind de fapt, locul în care și-a petrecut întreaga copilărie. Își aduce aminte plimbările făcute pe plaja îngustă, după-amiezile petrecute în grădina uriașă, priveliștea către mare de care se bucurau aproape toate încăperile. Casa a fost vândută după moartea bunicului Emmei, dar viața a așezat lucrurile în așa fel încât să ajungă din nou în proprietatea familiei.

”Am aflat de la tata că urmează să fie pusă în vânzare și nu am stat prea mult pe gânduri. Soțul meu a fost convins din prima că Brittas Bay este un loc execelent pentru a ne crește copiii. Am călătorit foarte mult în anii anteriori, am petrecut o perioadă în Arizona, SUA, apoi în Anglia, așa că ne-a plăcut ideea de a ne retrage într-un loc nu doar liniștit, ci și incredibil de frumos. Mă leagă multe amintiri de satul ăsta și sunt fericită că le pot oferi copiilor mei libertatea de care și eu m-am bucurat în primii ani de viață”, spune Emma.

Renovarea s-a dovedit a fi destul de complicată. Nu neapărat șantierul a fost o problemă, nici măcar absența unui profesionist care să se ocupe de proiect, ci atașamentul sentimental pe care Emma îl avea pentru casa în care copilărise. Fiecare colț îi trezea amintiri și se simțea vinovată pentru schimbările făcute. În cele din urmă, a decis să gândească rațional și să modifice spațiul în așa fel încât să fie confortabil pentru întreaga familie. Doar exteriorul a rămas neschimbat, interiorul fiind recompartimentat complet.

”Casa are o suprafață de 180 de mp, suficient pentru o familie cu patru membri. Erau însă multe încăperi micuțe în care nu puteai să așezi mai nimic. Am decis să eliminăm ziduri, să deschidem spații, să aerisim interiorul. Doar fațada a rămas aceeași, mi-a părut rău să o modific”, spune Emma.

Din vechea amenajare a păstrat ușile cu geam din zona de living. Sunt acolo de când era copil, și le amintește perfect. De multe ori trăgea cu urechea, în spatele lor, încercând să surprindă discuțiile adulților. Constructorul a sfătuit-o să le arunce, dar nu a putut să se îndure. Le-a recondiționat, așadar, și le-a integrat în decor.

Interiorul casei are o eleganță deloc forțată, dar, mărturisește proprietara, aparențele înșală. Fiecare obiect a fost ales cu atenție, după luni de căutări în online sau prin magazine de decorațiuni. Câteva piese au fost păstrate din locuințele anterioare, altele noi s-au adăugat pe parcurs. Emma spune că dificilă i s-a părut mai ales găsirea corpurilor de iluminat: fie erau prea scumpe, fie nu i se potriveau ca stil. Atunci s-a gândit prima dată că ar putea să își deschidă o mică afacere în domeniul designului de interior.

”Când ne-am apucat de renovarea casei, nu aveam nici un fel de experiență pe zona de amenajări. Cred însă că am învățat multe pe parcurs. Nu doar pe partea vizuală, ci pe tot ce înseamnă alegerea materialelor, a finisajelor potrivite. Am încercat să nu fac compromisuri, chiar dacă asta a însemnat cheltuieli în plus. De exemplu, pardoseala a fost o investiție considerabilă, dar nu cred că m-aș fi obișnuit să văd zilnic atâta suprafață    de parchet laminat”, spune Emma.

Bucătăria și dining-ul sunt spațiile care au suferit cea mai mare transformare. În primul rând, a fost eliminat peretele dintre ele, lucru care a dus la crearea unei zone spațioase în care se adună de obicei, întreaga familie. Cele două încăperi sunt delimitate printr-o insulă cu bar, dar și prin pardoseala diferită. În bucătărie, Emma o optat pentru gresie decorativă, în timp ce în dining a folosit parchet tip ”solzi de pește”.

Nu a folosit perdele nicăieri în casă, pentru că ferestrele au vedere către mare și a vrut să profite din plin de acest avantaj. Oricum, grădina este imensă, așa că nu trebuie să își facă griji de privirile indiscrete ale vecinilor. Inițial, bucătăria dădea spre curte, dar a fost reconfigurată, astfel încât Emma să-i poată supraveghea pe cei mici în timp ce gătește. După finalizarea șantierului, a deschis o mică afacere în domeniul amenajărilor interioare, încurajată de feedback-ul pozitiv primit de la cei care i-au trecut pragul. Așa a apărut Lamb Design, un magazin cu obiecte decorative, atent selecționate, multe dintre ele făcute de artizani irlandezi.

Camera fetiței

”Ideea proiectului a apărut pe parcurs, dar a venit oarecum firesc, pentru că am primit mii de întrebări despre piesele pe care le-am folosit în amenajare. Mi-am dat seama că mulți nu știu unde să caute sau nu își permit să cheltuiască o avere pentru a-și decora casa. Asta propune Lamb Design, o gamă variată de produse, de la accesorii, la textile sau piese de mobilier, care să aibă un raport bun calitate preț. Produsele sunt disponibile online, dar și în showroom-ul deschis la noi acasă”, spune proprietara.

Dormitorul matrimonial

În curând, Emma plănuiește să inaugureze și un studio de consultanță în designul de interior, cu sediul în Dublin. Până atunci se bucură de toată această aventură și de norocul de a fi găsit echilibrul între profesie și viața de familie.

Produsele Lamb Design sunt disponibile pe site-ul www.lambdesign.ie și pot fi expediate chiar și în România. Există și un cont pe Instagram, pentru toate noutățile.

Lamb Design

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply