Proiecte de încercat dacă stai la curte

Pentru că a început oficial sezonul de vară, m-am gândit să vin cu câteva propuneri care îți vor îmbunătăți semnificativ viața la curte. Urmează perioada aia din an în care nu-ți mai arde să stai în casă. Și, ca să fim sinceri, ar fi și păcat să te remorchezi în fața televizorului când ai un petec de pământ și un pic de iarbă verde unde să te destinzi la finalul programului de muncă. Unele idei sunt practice, altele mai fanteziste, recunosc. N-am ce face, sunt o visătoare fără leac. 🙂 Hai să trecem în revistă propunerile de care-ți vorbeam și vezi tu ce ți s-ar potrivi în grădină.

Chiuveta de exterior

Mi-am petrecut toate vacanțele de vară la sat, la bunici, până în perioada liceului și singurul dezavantaj pe care îl vedeam era lipsa utilităților. În continuare, multe localități de la noi nu sunt racordate la rețeaua de apă și canalizare, dar zic eu, ăstea sunt primele lucruri de pus la punct când te apuci de modernizări. Înainte de termopan, parchet laminat, polistiren și jaluzele exterioare, trebuie să te gândești la apa potabilă și la posibilitatea de a-ți crea un grup sanitar în interior. Evident, aici mă refer la casele din mediul rural. În suburbii, toate aspectele tehnice sunt rezolvate  de dezvoltatorii imobiliari. Sau, mă rog, așa ar trebui. Și în afara casei ai nevoie de o sursă de apă potabilă, ușor de folosit. De exemplu, o chiuvetă exterioară este indispensabilă când stai la curte. Vara, ai văzut, iei cina pe terasă. Poți foarte bine să  speli vasele afară și să nu mai fii nevoit să le mai cari pe toate înăuntru.

Bineînțeles, chiuveta poate fi integrată într-o bucătărie de vară pe care să o dotezi în funcție de cât te ține bugetul. Șii deja, unele proiecte costă cât o casă construită de la zero, dar vin la pachet cu o grămadă de chestii: plită, grătar, cuptor de pizza, chiuvetă, mini frigider ș.a.m.d. Poți opta pentru un mobilier minimal, dacă nu ești dispus să cheltui o avere. Până la urmă, contează ca lucrurile să fie, cât de cât, funcționale. În ordinea priorităților, însă, ar fi chiuveta și un pic de spațiu de depozitare pentru vasele pe care le folosești în mod frecvent.

Cișmeaua de grădină

Cred că are mai mult un rol decorativ cișmeaua de grădină. Ai văzut cât de bine arată, ascunsă printre tufele de flori. Dar mă gândesc că este și utilă în momentul în care vrei să uzi plantele sau să speli o legumă proaspăt culeasă. Iarăși, mă întorc în copilărie când mâncam roșiile direct din răzor. De multe ori, nici nu le spălam, dar știam cum fuseseră cultivate și îngrijite de bunicii mei.

Stația pentru grădinărit

Nu știu exact care este termenul în română. În engleză se numește potting bench. E o masă de lemn pe care să îți pui ghivecele de flori atunci când vrei să  le schimbi pământul sau să îndepărtezi frunzele uscate. Mi se pare o investiție utilă. Nu știu dacă se găsește la noi în comerț, dar nu pare greu de făcut. Cred că poți să improvizezi și singur ceva asemănător din șipci de lemn sau din paleți.

Spații de depozitare

Orice curte are nevoie de spații de depozitare pentru că, vrei, nu vrei, se adună tot felul de mărunțișuri care trebuie păstrate într-un loc: furtunuri, găleți, ustensile de grădinărit, mașina de tuns iarba etc. Uite că le știu pe toate, chiar și așa, stând la bloc. 🙂 Lăsând gluma la o parte, chiar cred că e necesar un astfel de spațiu. Nu e obligatoriu să fie foarte mare. Suficient cât să protejeze lucrurile pe care le folosești prin grădină.

Locuri de relaxare

Și ajungem la partea cea mai importantă a articolului: crearea de zone de leneveală. Păi, în fond, de asta te și muți la curte. Să ai spațiu să te miști, să respiri aer curat, să-ți poți invita prietenii la tine, fără să fii nevoit să-i înghesui pe toți pe canapea. Ăsta e, până la urmă, marele avantaj al mutatului la casă. Sunt multe idei de pus în practică la capitolul ăsta. Depinde cât de mult ești dispus să investești. Planurile pot porni de la construcția unei piscine, până la jacuzzi sau teren de tenis. Zic eu că nu ai nevoie de atâtea extravaganțe ca să te simți bine. Îmi place ideea unor zone de luat masa în aer liber, cu spațiu suficient pentru toată lumea, eventual un leagăn și un loc pentru focul de tabără. O să îți dai seama imediat la ce mă refer.

Adaug pe listă și dușul exterior. Da, știu, poți să mă consideri infantilă, dar mi se pare tare faină ideea de a te bălăci în aer liber, ferit de priviri indiscrete. E adevărat, nu am văzut duș exterior decât la ștrand, dar mi se pare un proiect de luat în calcul dacă ești genul de om căruia îi place să se răsfețe.

Sper să-ți fie de folos sugestiile prezentate. Chit că ne le pui în aplicare, măcar să te facă să visezi. La mine așa funcționează. 🙂

Foto: Pinterest

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply