In momentul in care am lansat blogul, am stiut ca voi descoperi subiecte interesante pe care nu le-as rata pentru nimic in lume, chit ca se abat un pic de la postarile mele obisnuite. Si pentru ca ”Fabrika de case” inseamna, in primul rand, un loc de intalnire al oamenilor creativi, va propun astazi sa facem cunostinta cu o persoana care sta foarte bine la acest capitol. Este vorba de Veronica Svanström, o tanara din Craiova, pasionata de scrapbooking. Recunosc ca nu stiam multe despre acest domeniu, inainte sa descopar Pinterest, una dintre cele mai importante surse de inspiratie pentru mine. In momentul in care m-am intalnit cu Veronica si mi-a aratat unul dintre albumele ei, am inteles cata migala, inspiratie si talent se afla in spatele acestei pasiuni. ”Am descoperit scrapbookingul pe vremea cand locuiam in Suedia, in urma cu cinci ani, prin intermediul unei prietene. A inceput mai mult ca o joaca, insa am fost uimita sa vad cate variante iti ofera acest domeniu. Am invatat o multime de tehnici, am lucrat ore in sir, am experimentat cu tot felul de materiale, pana mi-am definit propriul stil”, povesteste Veronica. ”Pentru mine, scrapbookingul este o modalitate fascinanta de a spune o poveste. Iti imaginezi ce frumos trebuie sa fie pentru generatiile urmatoare sa afle amanunte despre familiile lor, dintr-un astfel de album”? Istoria scrapbookingului dateaza inca din cele mai vechi timpuri, insa forma pe care o cunoastem noi astazi a aparut in jurul anilor 1980 cand o daneza stabilita in SUA a expus 50 de astfel de albume la World Conference of Records din Utah. Vizitatorii au fost fascinati de aceasta metoda inedita de a spune povesti prin intermediul imaginilor. In prezent, scrapbookingul a devenit o adevarata industrie, cu milioane de pasionati in intreaga lume.
Primul blog de scrapbooking din Romania
In 2010 a lansat primul blog de scrapbooking din Romania, pentru a face cat mai cunoscut acest domeniu. Tot in 2010 si-a deschis un magazin online care comercializeaza produse si accesorii pentru scrapbooking. Face cu drag aceasta activitate, si asta se vede in fiecare lucru ce-i iese din mana. ”Cartonul asta era complet alb. L-am colorat cu mai multe straturi de tus, care ii dau acest aer, usor vintage”, imi explica Veronica, aratandu-mi o fila din album. Felicitarea porneste de la imaginea unui cuplu de tineri proaspat casatoriti, inconjurati de zeci de trandafiri, in mijlocul naturii. O imagine romantica si delicata. „Dupa ce s-a uscat culoarea, am adaugat cateva stampile cu scris de mana si cativa fluturasi, pentru a da o nota feminina. Sub fotografia principala, am lipit mai multe cartoane pentru a crea dimensiune”, imi povesteste ea. Rasfoind paginile albumului, nu stiu asupra carei felicitari sa ma opresc mai intai. Imagini cu copii inocenti, inconjurati de danteluri diafane, aplicatii de flori de panza, litere aurite, panglici colorate, abtibilduri, toate se imbina atat de armonios pe plansele Veronicai!
„Unul dintre cele mai speciale albume la care am lucrat a fost cel pentru un barbat de 51 de ani. Sotia lui a dorit sa ii faca un cadou special, asa ca m-a rugat sa ii fac un colaj, cu cele mai importante momente din viata. Am inclus fotografii de cand s-a nascut, prima zi de scoala, armata, nunta, nasterea primului copil. Intreaga viata, intr-un singur album. Bineinteles, adresandu-ma unui barbat, am folosit un stil masculin, putin grunge, care mie imi place foarte mult. M-a telefonat sa imi multumeasca. Era foarte impresionat de rezultat. Mi-au dat lacrimile cand l-am auzit. A fost una dintre cele mai mari satisfactii pe care le-am avut”, povesteste, emotionata, Veronica.
Pasiunea, inaintea profitului
In momentul in care a inceput sa aprofundeze domeniul scrapbookingului, nu s-a gandit la profit. Recunoaste ca e un hobby destul de costisitor, dar care implica multa imaginatie. „Am invatat, in timp, sa imi dau seama de calitatea materialelor. Le comand din Marea Britanie. Exista si in Romania, dar au preturi mult mai mari.” Lucreaza de acasa, ca traducator autorizat. Petrece cate sase, sapte ore in fata monitorului, asa ca timpul petrecut printre plansele de scrapbooking, inconjurata de capse, cartoane colorate si adezivi e o adevarata binecuvantare. „Este un hobby care ma relaxeaza enorm. Poti transmite atat de multe lucruri prin aceasta arta!”. Nu s-a gandit niciodata sa faca modele in serie, invitatii, marturii, felicitari s.a.md. Uraste sa se repete si i se pare ca in felul acesta lucrarea isi va pierde unicitatea.
Atelierele de creatie
La inceputul acestui an, s-a hotarat sa ii invete pe cei mici tainele scrapbookingului, prin intermediul atelierelor de creatie gazduite de Casa de Cultura „Traian Demetrescu” din Craiova. Este un loc in care copiii se simt in elementul lor. Alaturi de parinti, experimenteaza diverse tehnici, fac schimb de idei, lucreaza in echipa, isi dau frau liber imaginatiei, pornind de la o tema data. Veronica este cea care ii ghideaza cu rabdare in aceasta lume magica. „Atelierele ii ajuta pe cei mici sa comunice mai bine cu parintii lor. Se creaza o legatura deosebita, lipsita de orice fel de tensiune.
Lucreaza, in primul rand, ca o echipa. In al doilea rand, au posibilitatea sa interactioneze cu prichindei de varste asemanatoare, iar acest lucru ii ajuta sa socializeze cu mai multa usurinta. Aspectul cel mai important este ca invata lucruri noi, intr-un mod creativ si distractiv”, explica Veronica. I-ar placea, ca in timp, si adultii sa imbratiseze acest hobby, asa cum se intampla in multe tari ale lumii, dar recunoaste ca in Romania oamenii sunt destul de reticenti. „De multe ori avem impresia, cand ajungem acasa, dupa serviciu, ca nu mai avem timp de nimic, dar daca ne-am acorda cateva ore pe saptamana, numai pentru noi, pentru sufletul nostru, s-ar simti diferenta, chiar si in viata de familie. Aceste lucruri marunte te ajuta sa vezi viata altfel”.
Blogul Veronicai este http://scrapbookemporio.blogspot.ro/.
Iata cateva din creatiile sale.
Sursa foto Craiovaimagini.ro
No Comments