Un an și jumătate s-a lucrat la restaurarea pieselor de patrimoniu care înfrumusețează astăzi sediul ambasadei Republicii Federative a Braziliei în România. Obiectele, aduse în țară în urmă cu mai bine de patru decenii, vorbesc despre proveniența lor prin fiecare mic detaliu, prin formă și materialul din care sunt confecționate. Piesele sunt făcute din mahon, un lemn cu calități desosebite, folosit frecvent în industria mobilierului de lux.
Obiectele au fost restaurate cu multă migală de ebenistul Irinel Gheorghe. Volumul de muncă a fost destul de mare, având în vedere numărul de piese care aveau nevoie de mâna specialistului: o masă ovală cu șaisprezece scaune, folosită astăzi în timpul conferințelor sau întâlnirilor de protocol, comode, măsuțe de cafea, un birou antic și mai multe mese tip consolă. De asemenea, oglinzi și dulapuri cu sculpturi complexe.
Prima grijă a fost respectarea detaliilor pentru că vorbim de piese de artă, incluse în categoria obiectelor de patrimoniu. Cea mai veche piesă, o măsuță de la 1860, a fost ceva mai dificil de restaurat pentru că a ajuns în atelierul ebenistului Irinel Gheorghe într-o stare avansată de deteriorare. Nu fusese depozitată în cele mai bune bune condiții, iar partea de deasupra prezenta umflături vizibile. Culmea e că, la final, piesa respectivă a primit cele mai multe aprecieri. Ce-i drept are și o formă deosebită, cu picioare arcuite, unite printr-un oval din lemn. Și mai interesantă este oglinda lipită pe interiorul capacului. Dulapurile sculptate sunt, la rândul lor, piese care nu pot fi trecute cu vederea, fiecare detaliu al lor reprezentând o părticică din istoria Braziliei.
Sediul ambasadei se află pe bulevardul Aviatorilor, nr. 40. Exteriorul poate fi un pic greu de reperat pentru că există o casă asemănătoare, fix lângă. Sunt însă toate însemnele la vedere, așa că dacă treci prin zonă, e imposibil să nu o observi. Din păcate, fațada nu a scăpat de ”îmbunătățirile” specifice vremurilor noastre. Mă refer aici la ferestrele termopan și jaluzelele exterioare. Din fericire, detaliile arhitecturale au rămas intacte.
Să știi că ai posibilitatea să vizitezi sediul ambasadei, în cazul în care ești curios să vezi cum arată interiorul. Îți recomand să urmărești pagina de Facebook, pentru că sunt trecute acolo tot felul de evenimente interesante: ecranizări de filme braziliene, seri de poezie, concerte sau cursuri gratuite de învățare a limbii portugheze. Cursurile se predau, de obicei, la sediul ambasadei din Aviatorilor 40. Trebuie doar să fii atent când se fac înscrierile. E o oportunitate pe care nu trebuie s-o ratezi, zic eu. Și, bineînțeles, odată ajuns în interior, o să știi și câteva detalii despre piesele de mobilier expuse. 🙂
Pentru lucrări de restaurare, ți-l recomand cu căldură pe ebenistul Irinel Gheorghe. Are o experiență îndelungată în salvarea pieselor de mobilier, unele vechi de mai bine de un secol. Îl găsești în atelierul său din Șoseaua Prelungirea Giurgiului 235 sau pe internet, la următoarele adrese: www.restaurare-lemn.ro și www.restaurare-mobilă.ro.
No Comments