De la munca de birou, la un atelier de tâmplărie în toată regula, ce primește constant comenzi de prin mai toate colțurile țării. Robert se numără printre exemplele acelea frumoase care ne demonstrează, o dată în plus, că pasiunea și seriozitatea te pot diferenția chiar și pe segmente competitive de piață. Povestea lui e cu atât mai frumoasă când te gândești la începuturile sale. A pornit mai mult ca un hobby, dar s-a dezvoltat treptat într-un atelier pe care mulți arhitecți și designeri de interior contează în proiectele pe care le propun clienților. Prima mare provocare a venit la cererea unui prieten care își deschisese recent o frizerie dedicată domnilor. Văzuse câteva obiecte lucrate de Robert și s-a gândit să îi solicite ajutorul pentru a mobila spațiul respectiv. A fost un proiect cu feedback neașteptat de bun și de acolo a pornit, de fapt, aventura în domeniul tâmplăriei sub forma unei mici afaceri.
”Când mi s-a cerut să mă ocup de barbershop, încă nu aveam atelierul și nici foarte multe ustensile. Era prima lucrare importantă”, își amintește Robert. Dar a fost cu noroc, pentru că deși nu avea experiență în domeniu, a reușit să ducă totul la capăt, cu succes. Ba mai mult, în cei doi ani de când a deschis atelierul, a realizat piese de mobilier pe comandă pentru trei astfel de barbershop-uri.
”Singur am învățat meserie. Nu am studii de specialitate în domeniul acesta, dar mi-a plăcut, de când mă știu, să lucrez cu lemnul. La început am făcut obiecte mici, mai mult în joacă și apoi am început să experimentez, pe cont propriu. M-au ajutat tutorialele văzute pe youtube și informațiile de pe internet. Așa am deprins tehnica și am început să investesc în ustensile”, povestește Robert.
O perioadă a contat pe ajutorul vărului său, de acolo și denumirea atelierului ”Doi tâmplari”. Între timp a rămas singur, căci, chiar el recunoaște, tâmplăria e meserie solicitantă, dar nu s-ar vedea făcând ceva diferit. Îi plac provocările clienților săi și se străduiește, de fiecare dată, să dea ce e mai bun. E un lucru pe care oamenii îl simt și îl apreciază.
Culmea e că deși nu are timp să se ocupe de partea de marketing, mulți profesioniști care activează în zona de arhitectură și design interior îl caută frecvent. Asta și pentru că obiectele pe care le face vorbesc de la sine prin calitatea materialelor și atenția acordată fiecărui detaliu. Lucrează în stejar, brad, salcâm sau nuc, în funcție de cerințele clientului, de la mese de dining sau birouri, până la obiecte mai mici, cum ar fi tocătoare, cutii de ceasuri sau corpuri de iluminat.
Cumva, cei care îl caută au un profil asemănător, așa că piesele sale au căpătat un stil propriu, asemenea portofoliului unui designer de produs. Poate fi încadrat într-un stil ușor industrial, în care lemnul își lasă imperfecțiunile la vedere, iar inserțiile metalice sunt folosite din plin, dar bineînțeles, modelul variază de la un client la altul.
”O masă de dining, de exemplu, e gata cam într-o lună, asta și pentru că deocamdată sunt singur în atelier, iar volumul de lucru e destul de mare. Durează și pentru că fiecare piesă este făcută manual”, spune Robert. ”Am avut clienți din toată țara: din Constanța, Timișoara, Cluj. De peste tot. De mare ajutor mi-a fost Facebook-ul, pentru că aici oamenii văd ce fac în atelier și atunci mă caută pentru comenzi. Nu am timp, din păcate, să mă ocup de el atât de tare cum mi-aș dori”.
Dacă ai o lucrare în minte, îl poți contacta pe Robert la numărul de telefon 0773.939.745 sau prin mesaj privat pe Facebook. Sunt sigură că are soluții pentru orice proiect.
No Comments