Când a început proiectul de amenajare al apartamentului de 40 de mp, Cristina Bordoiu a avut foarte clar în minte ce vrea de la spațiul respectiv: să fie funcțional, aerisit și primitor. Cam ce ți-ai dori de la locul pe care îl numești ”acasă”. Bineînțeles, e mult mai ușor să pui în practică ce îți dorești când ești absolvent al Universității de Arhitectură „Ion Mincu”, pentru că pornești deja cu un bagaj de cunoștințe care să te ajute. Provocarea cea mai mare a fost să deschidă vizual spațiul, pentru că încăperile aveau suprafețe modeste, dar norocul a fost cu suprafața vitrată, neașteptat de generoasă, care a venit ”la pachet” cu apartamentul. Tot în ideea de a amplifica senzația de luminozitate, a mers pe culori deschise. Albul predomină în întreaga casă, atât la nivelul pereților, cât și al mobilierului, însă arată tare bine în combinație cu nuanța lemnului care vine să adauge căldură.
”Am optat pentru o gamă cromatică în culorile pământului: cremuri, marouri și verde…ca și culori principale corespondente pentru nisip, pământ, vegetație…și accente colorate care se regăsesc în accesorii și decorațiuni. Aveam oricum câteva cărți pe care așa puteam cel mai bine să le valorific și alte câteva obiecte cumpărate sau primite cadou. Toate își cereau locul și am încercat să-l găsesc pe acela care le pune cel mai bine în valoare”, spune Cristina.
Pe lângă culorile folosite în amenajare, foarte importante au fost soluțiile de organizare a spațiului, iar aici creativitatea a cântărit mult. Astfel, în cei 40 de mp, s-a făcut loc pentru baie, bucătărie, zonă de luat masa, cameră de zi, dormitor, chiar și zonă de studiu. Și asta fără ca apartamentul să pară îngrămădit și sufocant.
”Am încercat ca delimitările dintre spații să fie clare, dar nu agresive…să las privirea să treacă dintr-un spațiu în altul și totuși să asigur intimitate acolo unde se cere. Psihologic vorbind, impresia indusă este tot de spațialitate. Toate funcțiunile unui apartament cu două camere sunt îndeplinite într-unul aparent cu o cameră și totuși ai loc suficient să te miști”, explică Cristina.
Bucătăria este deschisă către living, cele două zone fiind delimitate printr-un fel de bar folosit ca zonă de luat masa. Pentru că își dorea un spațiu cât mai organizat, Cristina a optat pentru mobilier modern, compact, cu sertare generoase în care să își găsească locul toate cele trebuincioase într-o bucătărie: vase, oale, electrocasnice ș.a.m.d. Tare simpatic este coșul de fructe sub formă de bicicletă, așezat pe blat, lângă fereastră.
Mobilierul care delimitează zona de zi de zona de noapte are dublă funcțiune și este realizat, pe comandă, de Mobila Milin din Arad. De fapt, ei s-au ocupat de toată partea de mobilier din apartament. Și ca să vezi că nu am exagerat deloc când vorbeam de ingeniozitate, iată cel mai bun exemplu: televizorul smart, integrat în ansamblul bibliotecii se poate roti, astfel că poți privi relaxat filmul, tolănit în canapeaua verde din living de la Casa Rusu sau întins în pat, în dormitor.
Între bibliotecă și hol, o altă idee simpatică atrage privirile: un colțișor de lectură, gândit de Cristina. În spatele banchetei, se află o draperie care, la nevoie, se poate trage complet, pentru un plus de intimitate.
În dormitor, obiectivul a fost același: maximizarea spațiului, fără a-l aglomera. Patul este făcut dintr-o structură de pal pe care ulterior s-a pus parchet. Nu există tăblie, însă peretele este protejat, în zona respectivă, cu plăcile folosite și la pardoseală.
”Zona de noapte am vrut să devină un spațiu de relaxare și am păstrat ideea de relaxare în natură…la nivel cu firul ierbii…aici se doarme la nivel cu parchetul. Pentru a-i maximiza funcționalitatea, are loc de depozitare sub saltea și pe laterala dinspre fereastră”, spune Cristina.
Biroul de lângă pat s-a dorit cât mai puțin vizibil, așa că a fost conceput sub forma unui dulăpior care își lasă ușa pe post de birou, din când în când.
Surpriza întregii amenajări se află însă în baie. O bicicletă găsită într-un târg de vechituri a fost recondiționată de un olandez stabilit în Arad, fiind transformată apoi în suport pentru chiuvetă. Coșul a fost păstrat și s-a dovedit extrem de util pentru depozitarea prosoapelor.
Cristina mărturisește că a văzut pe net ideea cu bicicleta în baie și i-a plăcut atât de mult că și-a promis ca la un moment dat o să o pună în aplicare, în felul ei. A ”implementat” conceptul în propriul apartament, și, dincolo de efectul vizual, el are și o însemnătate aparte pentru că, spune designerul, nimic nu e mai liniștitor decât o plimbare cu bicicleta, în mijlocul naturii.
Mi-a plăcut mult amenajarea! Dovadă că poți trăi confortabil și în spații mici. Totul ține de imaginație și de abilitatea de a valorifica fiecare metru disponibil. Pe Cristina o găsești pe pagina ei de Facebook, unde sunt publicate și alte proiecte pe care le-a făcut, de-a lungul timpului. Ca o idee de buget, în ceea ce privește amenajarea apartamentului de 40 de mp, suma este de aproximativ 8.200 de euro. Oricum, toate obiectele folosite în amenajare, parchet, draperii, corpuri de iluminat se găsesc în magazinele de profil la prețuri accesibile.
Foto: Sorin Popa pentru Casa și Grădina
No Comments