Placarea pereților din bucătărie. Ce alternative ai la dispoziție

Micile detalii contează mult într-o bucătărie. Și nu mă refer neapărat la partea estetică a încăperii, cât mai ales la lucrurile mărunte ce țin de funcționalitate. Dacă obișnuiești să gătești des acasă, îți recomand să eviți finisajele greu de întreținut. Iarăși, mobilierul alb sau cel cu aspect lucios sunt variante de evitat într-o bucătărie folosită zilnic. În articolul de astăzi, vrea să dezvolt puțin opțiunile din zona blatului de lucru, acolo unde avem de obicei, chiuveta și aragazul sau plita incorporabilă. Vorbim și aici de un spațiu dificil și predispus la murdărire, de aceea e important să alegi cu grijă soluțiile pentru protejarea peretelui.

Faianța, o variantă cu care mergi la sigur

De cele mai multe ori, placarea pereților din bucătărie se face cu faianță. Este o opțiune care vine la pachet cu  numeroase  avantaje. În primul rând, prețul. Găsești o mulțime de modele interesante, la prețuri foarte ok. Desigur, dacă îți dorești ceva mai special, costurile pot să urce considerabil. Depinde cât ești dispus să investești. De obicei, porțiunea dintre blat și corpurile suspendate este destul de îngustă, însă felul în care o decorezi va cântări mult în rezultatul final al amenajării. Uite, o idee care mie încă îmi place este faianța metro. E un model pe care îl visam pentru bucătăria noastră, dar atunci când ne-am renovat apartamentul, nu îl găseai peste tot, așa cum se întâmplă acum. În prezent, nu cred că există retailer pe piață care să nu aibă pe stoc faianța tip subway. Este o soluție neașteptat de versatilă, pentru că plăcile pot fi montate în mai multe feluri, nu doar dispuse pe orizontală. În plus, faianța este durabilă și ușor de întreținut, așa că popularitatea ei nu mi se pare deloc întâmplătoare.

faianta bucatarie

Pentru un efect dramatic, îndrăznește să folosești culori tari  sau plăci decorative! Iarăși, există faianță cu model în relief, mai greu de întreținut, ce-i drept! Arată însă foarte bine, mai ales în amenjări moderne.

faianta bucatarie placarea peretilor

Park Avenue Apartment/ MKCA // Michael K Chen Architecture/ Archilovers

placarea pereților din bucătărie cu faianță

Apartament in Sao Paolo. Proiect NURIA ULIANA, FOTO: RENATO NAVARRO

placare pereți bucătărie

Oldbrandnew.com

Dacă vrei să limitezi numărul de plăci ceramice, poți să îmbraci peretele doar în porțiunile în care există pericol de murdărire. Nu mi se pare cea mai practică soluție, recunosc, dar pentru cineva care nu gătește des, poate fi o variantă de luat în calcul. Știu că există vopseluri rezistente la apă, abur și grăsimi. Nu le-am testat încă, așa că nu știu cum se comportă, dar îmi aduc aminte că am prezentat anul trecut un apartament din Cluj care nu avea deloc faianță în bucătărie, ci doar genul acesta de zugrăveală rezistentă.

placarea pereților din bucătărie în dreptul aragazului

Nicolaj Bo Interior Design

bucatarie moderna

Merricks Guest house – Basis Builders

Piatră naturală pentru bucătării clasice sau contemporane

Folosirea pietrei naturale în bucătărie reprezintă un mare atu, dar este o alternativă un pic mai complicată. În primul rând, vorbim de costuri mai mari și de un montaj anevoios, cel mai adesea. Piatra se poate regăsi la nivelul pardoselii, al blatului sau al pereților. Este un material versatil, elegant și durabil. În plus, are avantajul de a contribui la izolarea fonică și termică a spațiului. Pentru că articolul de astăzi este dedicat pereților din bucătărie, hai să enumerăm, pe scurt, cele mai întâlnite variante de placare cu piatră naturală: ardezia, travertinul, calcarul, marmura sau granitul. E important să te gândești și la stilul mobilierului, înainte de a lua o decizie.

placarea pereților din bucătărie cu marmură

Apartament în Moscova. Arhitecti Elizaveta Khlebnikova, Alevtina Butuzova. 3D: Alexander Kuzmenko

Mie îmi plac și placările cu terrazzo, deși înțeleg că este un material care nu se mai regăsește în tendințele anului 2020. Ce-i drept, însă, trebuie folosit cu măsură, pentru că există  riscul să aglomerezi vizual încăperea.

placarea pereților din bucătărie cu terrazzo

Apartament Bulgaria, proiect Rumen Estatiev

E.G. Projects, Brooklyn

Alternative atipice

În categoria ”alternative atipice”, avem o listă lungă de opțiuni, de la plăci decorative din oglindă, sticlă sau placaj din lemn, până la cărămidă aparentă, rășină, tencuieli decorative sau microciment.

placare perete bucatarie

Naked kitchens

Mi s-a părut interesantă și ideea de a îmbrăca în tapet peretele pe care se află chiuveta. Am văzut, de curând, un tutorial pe site-ul celor de la Domino Magazine cu instrucțiuni pentru un proiect de acest gen. E un pic de muncă, recunosc, dar rezultatul e pe măsură. Tapetul trebuie acoperit cu sticlă transparentă sau pexiglas pentru a rezista la umezeală. Oricum, e o soluție mai practică de a împrospăta atmosfera în bucătărie decât să te apuci să schimbi toată faianță.

Foto: Belle Morizio, domino.com

Desigur, poți să îmbraci tot peretele în tapet dacă nu ai corpuri în partea sus.

palacare peret bucătărie

Tu pe ce variantă ai merge pentru placarea pereților din bucătărie?

Previous Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Mia Coman 31 January 2020 at 12:23

  Alina draga,
  E interesanta tema de azi. Foarte inspirata, clar prezentata in text si exemplificata prin poze!
  Cred ca mi-as dori o bucatarie care sa nu arate profesional! Adica o incapere cu gresie doar in locurile strict necesare, cu insula mare pe care sa fie asezate plita, chiveta, spatiu de lucru, etc. Acolo sa-mi tin o parte din lucruri, restul intr-o camara. Peretii sa aiba ferestre mari, sa-mi beau cafeaua la o masa rotunda scaldata in lumina / soare, plante multe si mari, tablouru si niste rafturi pe care sa… decorez. Nu mi-ar displace si… ceva mici locuri confortabile ( asteptand sa se faca mancarea).
  In felul asta ar fi de curatat dupa gatire, doar pe jos, nu si pe pereti! Nu crezi?
  Destul cu visele, te imbratisez cu drag,
  Mia

  • Reply Alina (Fabrika de Case) 31 January 2020 at 14:03

   Vai, Mia, ce frumos ai descris. Mă și văd acolo. 🙂 Într-adevăr, și mie mi-ar plăcea o bucătărie cu ferestre mari, dar undeva la casă. Eventual, să am și vedere către grădină. Cât despre pereți, chiar nu știu ce aș alege. Cred că ar depinde mult de stilul mobilierului. 🙂

  Leave a Reply