Pian de la 1906, restaurat în atelierul ebenistului Irinel Gheorghe

În ultima vreme, am tot vorbit despre restaurarea mobilierului de artă, dezvăluind un pic din  culisele acestui proces de o imensă complexitate. De multe ori, nici nu ne dăm seama câtă muncă presupune această meserie și câtă precizie e necesară pentru salvarea fiecărui mic detaliu sculptat în lemn vechi de zeci, poate chiar de sute de ani. Astăzi nu despre mobilier îți voi vorbi, ci despre un instrument muzical ce datează de la 1906. E vorba despre un pian, moștenire de familie, care a ajuns să fie salvat după ani de zile de abandon.

Are o poveste tare faină, nu doar pentru că a fost recuperat de o echipă de profesioniști, ci pentru că l-a ajutat pe nepotul proprietarilor să-și aprofundeze cunoștințele despre muzică. Restauratorul Irinel Gheorghe, prin mâinile căruia a trecut valoroasa piesă, povestește că misiunea de a salva pianul vechi de mai bine de un secol nu a fost deloc ușoară. Asta pentru că obiectul nu fusese depozitat în cele mai bune condiții, ajungând, în timp, să se deterioreze.

”Este o piesă asupra căreia s-a mai intervenit în trecut. Înainte, restauratorii lăsau câteva însemne, undeva, într-un loc ascuns, de obicei numele lor și data la care s-a făcut lucrarea respectivă. Astfel, am dedus că pianul a mai fost restaurat de patru ori până să ajungă în atelierul nostru. Vorbim, bineînțeles, de intervenții la nivelul carcasei. Acordajul se face mult mai des, o dată pe an sau o dată la doi ani”, explică Irinel Gheorghe.

Partea mecanică a fost înlocuită complet, lucru care a prelungit termenul de finalizare a lucrării. Piesele au fost comandate din străinătate prin intermediul lui Benjamin Diaconu, acordor atestat al fabricii Bechstein din Germania. În general, restaurarea unui pian poate să dureze între șase și opt luni de zile, în funcție de intervențiile care se impun.

Piesa trece prin aceleași proceduri și etape ca orice alt obiect care ajunge în mâinile restauratorului. Singura diferență este înlocuirea părții mecanice, atunci când e nevoie. Componentele se comandă, de obicei, din Germania. Când sunt pe stoc, ajung în țară într-o lună jumătate sau două. Termenul se prelungește considerabil când piesele sunt făcute de la zero, în fabrică. Atunci comanda este onorată în trei sau patru luni de zile.

”Pianul este păstrat de ani buni în familie. A rămas nefolosit vreme îndelungată pentru că fiica proprietarei nu a fost neapărat pasionată de muzică. Dar, întâmplarea face, ca dragostea pentru pian să fie moștenită de juniorul familiei. În prezent, nepotul proprietarei învață să cânte la el”, povestește restauratorul.

Dacă ai nevoie de un specialist în domeniu, ți-l recomand pe Irinel Gheorghe. Îl găsești în atelierul său din Prelungirea Giurgiului sau pe internet la următoarele adrese: www.restaurare-lemn.rosau www.restaurare-mobilă.ro.

Îți atașez și un mic video ca să-ți faci o idee despre ce înseamnă tot procesul de restaurare:

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply