Obiecte de colecție și multă culoare în apartamentul unui cuplu de artiști

Chipul omului este oglinda sufletului, e o vorbă pe care o auzim adesea, dar cred că, de fapt, spațiul în care trăim spune mai multe despre noi. De exemplu, casa artistei Mari Quiñonero este, asemenea lucrărilor sale, o împletire de stiluri greu de încadrat, dar de o frumusețe care nu are nevoie de nici o etichetă. Decorul apartamentului său din Madrid a evoluat în timp, asemenea unei picturi pe care o perfecționezi cu migală, până ce se apropie de ideal. Spațiul emană o energie aparte, asemenea cartierului în care se află. Malasaña, căci despre el este vorba, e o zonă cunoscută de madrileni și de turiști, deopotrivă, pentru efervescența sa, magazinele cochete sau pentru parcurile în care poți să îți umpli plămânii cu aer proaspăt.

Apartamentul nu este doar locuința ilustratoarei, ci și spațiul în care lucrează. L-a găsit pe un site de imobiliare și își aduce aminte perfect că a fost impresionată de cât de aerisit părea interiorul. Lumina naturală este esențială pentru un artist, crede Mari Quiñonero, așa că aspectul acesta a contat mult când a decis să cumpere locuința.

De cum a trecut pragul apartamentului, a simțit că nu mai vrea să plece. În timp, a reușit să modeleze spațiul, imprimându-i un pic din personalitatea sa tonică și vibrantă. Spune că soarele care pătrunde dimineața prin ferestrele uriașe îi aduce aminte de Murcia natală. La fel și podeaua acoperită cu gresie decorativă, veche de aproape o jumătate de secol, după cum i-au spus foștii proprietari.

”Mie nu mie se potrivește deloc acel clișeu al artistului introvertit și neînțeles. Inispirația o găsesc, întotdeauna, în momentele mele de liniște și de fericire. De aceea, este esențial să fiu înconjurată de  lumină naturală, de amintiri, de câinii mei, de frumos, în general. Sunt amănunte care mă ajută să fiu creativă”, spune Mari.

Eclectismul care-i caracterizează lucrările se regăsește și în amenajarea apartamentului. Peste tot, sunt obiecte de suflet, primite moștenire sau adunate în timpul călătoriilor sale. Fiecare colțișor al casei spune o poveste și fiecare detaliu este gândit atent, de la mobilierul în stil nordic, găsit în târgurile de antichități, până la revistele vechi sau printurile colorate care înveselesc întregul interior.

Artista spune că nu a vrut să ascundă vârsta apartamentului. Ba dimpotrivă, a păstrat elemente originale, precum cornișele pentru tavan, parchetul din lemn masiv sau șemineul din marmură. Este mândră  să știe că locuiește într-un spațiu încărcat de istorie.

”Cel mai mult îmi plac ușile dormitorului, cu geamuri cristal. Dacă te uiți de aproape, o să descoperi o grămadă de imperfecțiuni, dar nu mă deranjează deloc aspectul ăsta”, povestește Mari. ”În schimb, nu suport pereții. Sunt zugrăviți cu calciu din acela, bob de orez, cum se purta odată”.

Obiectele vechi, găsite prin târgurile de antichități sau pe site-urile de profil sunt asociate ingenios cu piese de la Ikea. Multe decorațiuni sunt cumpărate în timpul vacanțelor, în loc de tradiționalul suvenir. În felul acesta, apartamentul de 100 de mp devine un amestec încântător de locuri, timpuri și influențe. Un spațiu plin de viață și de personalitate, potrivit unui cuplu de artiști. Mari Quiñonero locuiește aici împreună cu partenerul său de viață, fotograful Ale Megale și cu cei trei ogari ai lor: Manolo, Hugo și Carmencita.

”Veioza cu trandafiri este o moștenire de familie. Cred că are peste cincizeci de ani”, spune artista. ”Nu i-am pus abajur, căci am vrut să se vadă toate detaliile porțelanului. Oglinda este și ea o piesă vintage, specifică stilului mid-century”. Pe mantaua șemineului, sunt expuse patru versiuni din lemn ale celebrului spărgător de nuci, cumpărate de pe un site cu antichități. Pe etajera de lângă, se află colecția de aparate foto ale iubitului ei. Banca din lemn este făcută pe comandă.

”Ușa aceasta de dulap am găsit-o la gunoi și am transformat-o în obiect decorativ. Am personalizat-o, desenând într-un colț o balerină. Păpușile matrioska le am de la mama și sunt aduse din Rusia”.

Livingul este cea mai folosită zonă din casă. Servește pe post de atelier, dining și loc de relaxare. Tinerii proprietari adoră să își petreacă timpul aici pentru că este cea mai luminoasă încăpere din tot apartamentul. Ferestrele uriașe dau către strada agitată pe care se perindă la orice oră din zi și din noapte, localnici, studenți sau turiști, iar Mari spune că tocmai această efervescență a cartierului Malasaña este cea care îi dă energie și o inspiră în lucrările sale.

”Mi-ar fi greu să încadrez amenajarea într-un stil anume. Este un apartament hip și ușor boem, cu accente de culoare, plante, printuri și piese de artă care-mi sunt tare dragi. Nu trebuie să aibă o etichetă, trebuie să fie ceva care să mă reprezinte și cred că am reușit să fac asta. E un loc pe care chiar îl simt acasă”, spune artista.

Architectural Digest

 

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply