După ce a lucrat câțiva ani în domeniul artei, întâi la o casă de licitații, apoi la o bienală de artă contemporană, Cristina și-a dat seama că își dorește să se implice într-un proiect personal în care să investească toate cunoștințele acumulate anterior. De când se știe, a avut o înclinație către frumos și creativitate, așa că primul gând a fost să găsească modalitatea de a crea o comunitate care să contribuie la promovarea zonei de design și artizanat românesc. În toamna anului trecut, a deschis AlbAlb Shop, într-o vilă interbelică din zona Pieței Dorobanți, printr-o serie de cursuri și ateliere dedicate artei, filmului și actoriei. A urmat apoi inaugurarea magazinului care aduce laolată creații ale celor mai talentați artiști și designeri de la noi. De ceramică, Irina Neacșu, Ioana Boroș, Ana Kun, Răzvan Cornici, Livia Coloji sau Ceramic Sparrow sunt doar câteva exemple de creativi pe care îi vei găsi în magazinul AlbAlb. Cristina și-a dorit să promoveze artiștii care vin cu un concept original, cu o calitate ireproșabilă în realizarea produsului, dar mai ales, cu o viziune pe termen lung. Asta pentru că deși e un segment care a crescut considerabil în ultimii ani, îndeosebi prin intermediul unor proiecte ca Romanian Design Week, Dizainăr, Autor sau Materia, artiștii de la noi mai au nevoie de timp pentru a învăța să devină sustenabili pe o piață în continuă evoluție.
”Cred că arta și designul sunt domenii care au nevoie de multă susținere și promovare și, dacă tot le apreciem, este păcat să nu facem ceva pentru a contribui la afirmarea lor”, spune Cristina. ”Este un domeniu în care mulți încep din pasiune și pentru că au un anumit talent, dar nu este ușor să reziști în timp și să te ocupi și de toate aspectele strategice și administrative care vin odată cu crearea unui brand. Desigur, unii dintre ei nu trec testul timpului, mulți se reprofilează. De aceea selecția este foarte importantă, să reușești să găsești acei creatori care au o viziune pe termen lung, care au un concept și valori, dar care înțeleg și mersul pieței și au un plan realist și pe aceia să alegi să îi sprijini și promovezi”.
Marea dorință a Cristinei este să iasă din targetul obișnuit al consumatorului de design și să se adreseze unui public cât mai numeros. De aceea pune mare accent pe varietatea produselor expuse, fără să neglijeze, bineînțeles, prețurile practicate. În magazin poți găsi, de exemplu, obiecte mărunte de sub 100 lei sau produse care se încadrează în intervalul 100 – 500 de lei.
”La AlbAlb sunt expuse atât pictură în ulei și acuarelă, cât și printuri de artist, colaje de hârtie sau tablouri brodate. În zona de obiect, acestea variază de la bijuterii din materiale prețioase, la creații din porțelan, piele, rășină, dar și seturi de ceai, farfurii, genți și accesorii diverse din piele, lămpi și obiecte decorative din lemn, hârtie presată, ghips, ceramică. Cred că oricine poate găsi la AlbAlb un obiect care să îi placă, să îi atragă atenția prin originalitate și caliate și pe care să și-l poată permite”, spune Cristina.
În prezent, în magazin, expun 30 de artiști din diferite zone ale țării: București, Timișoara, Cluj, Arad, Sibiu, Brașov, Iași sau Botoșani.
Casa în care funcționează AlbAlb se bucură de o poziționare privilegiată, aflându-se chiar în fața parcului George Călinescu. Lucrările de renovare au fost supravegheate atent de tatăl Cristinei și au durat, cu tot cu amenajarea spațiului, cam patru luni. Ideea a fost să păstreze cât mai mult din detaliile originale de arhitectură, așa că partea de lemnărie a fost, în mare măsură, restaurată. La parter, unde funcționează magazinul, s-a renunțat la uși, fiind creat astfel un spațiu semi-circular, străjuit de ferestre. La etaj a fost amenajată zona de cursuri și ateliere. Pereții sunt complet albi, pentru ca toată atenția să cadă asupra produselor expuse. Din punct de vedere arhitectural, elementul care atrage toate privirile este, fără îndoială, scara interioară de lemn.
”AlbAlb este un joc de cuvinte menit să transmită spiritul creativ și jucăuș al proiectului”, spune Cristina, explicând cum a apărut numele brandului. ”Ne-am dorit o denumire românească pentru că promovăm arta și designul românesc. Albul poate fi înțeles ca o non-culoare sau tocmai acea culoare care unește toate celelalte culori. La AlbAlb asta ne dorim să facem, să aducem la un loc creativitatea, să oferim un fundal de expunere pentru obiectele care trebuie să iasă în evidență. Am ales repetiția cuvântului alb, deoarece AlbAlb nu este numai despre obiecte, dar și despre întâlnirea dintre oameni. Organizăm întâlniri, ateliere și cursuri la AlbAlb, în care publicul are ocazia să se familiarizeze cu diferite domenii creative, fie teoretic, fie prin ateliere practice.”
Deși crede mult în online, Cristina se bucură că are posibilitatea să asocieze cu brandul său diverse workshop-uri tematice. Este un prilej bun de a le vorbi oamenilor despre produsele expuse, de a le înțelege interesele și nevoile, de a lega prietenii cu oameni din medii diferite. Tematica aleasă este inspirată, de obicei, din domeniile creative. Participanții au prilejul, astfel, să descopere lucruri interesante din istoria artei, film, fotografie, pictură pe porțelan, dar și actorie, filozofie sau reguli de etichetă în societate.
”Mă bucură foarte mult interacțiunea cu oamenii. Îmi place în mod deosebit și energia care se creează la cursurile și atelierele pe care le organizăm la AlbAlb, entuziasmul oamenilor și acel sentiment de bine care apare atunci când au învățat ceva nou, s-au dezvoltat într-un domeniu conex, au făcut ceva pentru ei”, spune Cristina.
Cel mai important proiect pentru 2019 este lansarea magazinului online, astfel încât produsele să ajungă în casele fiecărui iubitor de frumos, chiar și în afara Bucureștiului. Alte obiective ar fi mărirea portofoliului de artiști și designeri și, bineînțeles, creșterea comunității offline prin lărgirea ariei de cursuri și evenimente.
Albalb Shop se află pe Strada Lt. Av. Șerban Petrescu 1, așa că dacă ai trecere prin zonă, nu ezita să faci o vizită. Sunt sigură că o să găsești ceva să-ți placă! Dă un like paginii de Facebook și un follow pe Instagram ca să fii la curent cu toate noutățile!
Foto: Sorin Iacob
No Comments