O ferma bretona, veche de 500 de ani, a fost tranformata intr-o casa de vis

Cu ale sale paduri seculare, sursa de inspiratie pentru cele mai frumoase povesti ale lumii, locul care respira inca legenda lui Tristan si Isolda, a regelui Arthur si a Cavalerilor Mesei Rotunde, Bretania conserva farmecul spiritului celtic pe coasta de vest a Frantei. In bunul obicei al locului, bretonii spun cu mandrie despre ei ca sunt nascuti din apa marii si traiesc in ritmul mareelor. Acest tinut de legenda ofera peisaje uluitoare datorita naturii salbatice si castelelor medievale care ascund o gramada de istorisiri. O poveste la fel de veche are si casa lui Marc si Celine, situata la cateva minute de zona de coasta. A fost ridicata in urma cu peste 500 de ani, iar la mijlocul secolului trecut aici isi ducea linistita viata o familie de fermieri. Chiar daca nu intotdeauna confortul a fost pus pe primul plan, ferma n-a fost niciodata saraca. Marturie stau anexele gospodaresti care rezista de secole: granarul, fieraria si o mica brutarie.

1Granarul, transformat intr-o eleganta cabana

Parintii lui Celine au fost cei care, in 1969, au cumparat casa, cu tot cu cladirile dimprejur, transformand locul intr-un veritabil miniskansen, adica un fel de rezervatie etnografica, dupa modelul celui dintai muzeu in aer liber din lume – Skansen, ce se gaseste in Stockholm, Suedia. In urma cu zece ani, Celine, Marc si cei doi copii ai lor s-au mutat in acest colt de rai si au adus un plus de confort locului.

1Anexele in care odinioara era depozitat fanul au fost transformate in cabane elegante. „Am vrut sa dau o nota de caldura acestui loc, sa creez un camin asa cum l-am visat, fara a atenta insa la tot ceea ce inseamna traditie bretona.

kitchen1Este minunat ca pe inserat, atunci cand toata agitatia de peste zi se apropie de final, sa te cufunzi intr-un fotoliu urias, cu o carte buna in mana si o ceasca de ceai alaturi”, marturiseste Celine.

11chairsSi-au dorit sa pastreze autenticitatea cladirii

Batrana ferma bretona a devenit ”acasa” pentru familia lui Celine. Aici si-au gasit linistea si in care au inceput sa aprecieze viata intr-un mod diferit. Renovarea cladirii principale a fost o provocare, in sine. Celine s-a ocupat, cu grija, de amenajarea interiorului, insa a colaborat foarte bine cu Marc pentru a pune la punct toate detaliile.

detailsCei doi si-au dorit sa conserve aspectul autentic al locului si chiar au pastrat o buna parte din lucrurile gasite in ferma. „Am fost surprinsi sa gasim inca obiecte functionale. Am completat cu piese vintage, pentru a pune in evidenta istoria casei”, marturiseste Celine. In ferma bretona, si-au gasit locul ceasuri care masoara timpul cu aceeasi precizie de zeci de ani, carti legate in coperti de piele si mobilier cu aspect patinat. Proprietarii au preferat sa pastreze podeaua care scartie, gresia originala si grinzile vechi, care brazdeaza plafonul.

bathroom bedroom„Mai sunt insa o multime de lucruri de pus la punct”, recunoaste Celine.”Intr-o gospodarie, treaba nu se termina niciodata. In fiecare dimineata, facem o lista cu sarcinile pe care le avem fiecare. De exemplu, sa reparam fereastra, sa inlocuim florile din vaza…Am fost intr-o multime de calatorii, am vazut zone foarte frumoase, insa niciun loc nu se compara cu acesta”.

exteriorweranda country

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply