O casă plină de lumină, pe malul Mediteranei

Pereți vopsiţi în alb, obloane turcoaz şi mobilier rustic. Sunt elementele care definesc cel mai bine această casă din regiunea Alicante, în sud-estul Spaniei. Care este secretul ei? Vila, ridicată într-un cadru superb lângă orăşelul Xabia, are vedere la Marea Mediterană și este pur şi simplu inundată de lumină și aer proaspăt.

Povestea începe undeva în jurul anilor ’50. Cu mare efort, o mână de marinari şi-au ridicat case aici. Cum nu exista o reţea rutieră dezvoltată, au făcut sute de drumuri cu barca pentru a transporta materialele de construcţii de care aveau nevoie. Nici un arhitect nu s-a încumetat să supervizeze lucrările, aşa că marinarii s-au înhămat la treabă folosind tehnici transmise din generaţie în generaţie. Fără îndoială, a fost mai mult decât suficient pentru că, iată, jumătate de secol mai târziu este tot de trainică precum în prima zi.

De altfel, structura rezistentă a casei s-a dovedit a fi un avantaj şi pentru noii proprietari. Aici, nimic nu poate fi schimbat fără acordul autorităţilor, întrucât casa, aflată chiar pe plajă, intră sub juridicţia legii de coastă. A trebuit ca proprietarii să comande un studiu de renovare. Din start erau excluse, aşadar, lucrări de renovare capitale, care să modifice structura sau să extindă clădirea. În schimb, s-a lucrat la asigurarea unui confort adaptat timpurile noastre. Instalațiile de energie electrică și apă au fost modernizate, iar aparatura din bucătărie a fost schimbată astfel încât să corespundă cu funcționalitatea și performanța secolului XXI.

Vila este un omagiu adus stilului mediteranean. Pereţii şi faţada sunt acoperite cu var sau vopsea albă, întotdeauna imaculate atât în ​​interiorul cât și în afara casei. Culoarea tâmplăriei din lemn, a uşilor şi obloanelor variază în funcție de zonă: albastru, verde, maro închis …În cazul acestei case s-a optat pentru turcoaz. Obloanele sau jaluzele au rolul de a proteja interiorul casei de căldura și lumina directă a soarelui. Elementele arhitecturale, cum ar fi plafoane, grinzi, podea și ferestre au rămas, însă proprietarii au dorit să dea un nou look casei şi au mizat în acest sens pe decoraţiunile interioare. În ceea ce priveşte paleta cromatică, predomină culoarea alb care, în combinaţie cu turcoaz, crează un cadru reconfortant, în ton cu seninătate mării ale cărei valuri se sparg la doi paşi de ferestrele larg deschise.

În interior, scaunele din lemn sau cele de răchită, precum şi accesoriile din fibre naturale evocă decorul tradițional al caselor de pe coastă. O  adevărată lecţie pentru constructorii de locuințe din zonă, care dovedeşte încă o dată că şi prin metode considerate de mulţi depăşite, se poate ridica o casă solidă, al cărei farmec este încă prezent.

Obloanele și tocăria turcoaz încadrează peisajul marin. Masa veche, din lemn de tec, vopsită în alb, şi scaunele simple, încropite din piese recuperate, sunt protagonistele acestui decor ce atrage tocmai prin simplitatea sa.

Pereții albi și tâmplăria turcoaz sunt elemente de identitate pentru toate casele din zonă. Faţada scoate la lumină stilul mediteranean, ce-i drept pus în valoare şi de vegetaţia din jur, ce coboară până la malul mării.

Tavane cu grinzi, pereți, uși … Interiorul casei este vopsit într-un alb orbitor, care aduce lumină și prospețime. Dar detaliile – precum lampa de iluminat din fibre naturale, pălăriile tradiţionale achiziţionate dintr-un sat învecinat, masa de răchită şi pernele cu motive tradiţionale – sunt cele care dau personalitate încăperii.

Şemineul şi gresia sparg din uniformitatea creată de albul pereţilor şi dau astfel un plus de dinamism în zona de living. Vechea canapea retapiţată, pernele pufoase şi covorul kilim crează o atmosferă confortabilă. Şi încă ceva. Ai observat scaunul alb? Culoarea sa a fost aleasă special în contrast cu măsuţa de răchită.

În zona de luat masa, un raft atașat pe perete are aceeași funcție ca un dulap, numai că ocupă mai puțin spațiu. De această dată culoarea alb a fost aleasă pentru a integra mobilierul perfect în cadru. De efect sunt paharele, unele mate, altele lucioase.

Într-o bucătărie dominată de pereţii albi, petele de culoare sunt date de covorul cu dungi albastre, oblonul în aceeaşi nuanţă, tocăria turcoaz şi vasele în tonuri vesele.

Preponderenţa culorii alb denotă un sentiment de profunzime pentru întreaga casă. Este o legătură cromatică ce începe în living și se extinde până în dormitor. Pe lângă fundalul, mereu acelaşi, proprietarii au avut grijă, tot în ideea continuităţi, să plaseze o pălărie tradiţională, atât în dormitor, cât şi în living.

În baie, trei elemente ies în evidență: suportul de prosop original, oglinda cu ramă antichizată și finisajele de cupru.Mi Casa Revista

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply