O casă pe care nimeni nu o voia, transformată într-o adevărată bijuterie

De-acum încolo atunci când ai în față o casă părăginită gândește-te de două ori la potențialul pe care poate să-l aibă înainte să treci mai departe. A fost și ideea Monicăi atunci când a luat decizia de a renova o cabană de munte abandonată.

Fabrika de Case - Cabana din piatra si lemn in SpaniaÎn primul rând a recompartimentat totul într-o modalitate mai convenabilă și a adăugat multă culoare și luminozitate. Da, era nevoie de multă lumină pentru o casă pe care nimeni nu dădea doi bani, pierdută în pădurile întunecate de pe munte, undeva în zona Cerler, Huesca din Spania. Asta până când, cu multă inspirație și ajutată de prietena sa, arhitecta Tote Moreno, a transformat o construcție tipică pentru zona Pirineilor, într-o cabană la care mulți visează. Construită din piatră și lemn, în jurul anilor 1870, casa se afla într-o stare avansată de deteriorare. Interiorul, ineficient compartimentat și lipsit de lumină naturală, a fost regândit complet, transformându-se într-un spațiu elegant și primitor. 

Fabrika de Case - Cabana din piatra si lemn in Spania

Fabrika de Case - Cabana renovata in Pirineii Spanioli”Când am cumpărat casa, plafonul era dărăpănat. Primul gând a fost să-i dau casei un aer nordic, finlandez, să pictăm plafoanele și să vopsim restul încăperilor în alb. Dar peste acel plafon am găsit mai multe grinzi originale, cel mai probabil chiar din anul în care a fost construită casa. Așa că m-am răzgândit și m-am aplecat asupra unui stil mai rustic”, spune Monica. Și văzând casa nu poți să nu-i dai dreptate. Grinzile originale sunt cu adevărat spectaculoase!

În privința culorilor alese pentru casă, determinante au fost…băile. Știu, sună curios, dar Monica a avut foarte multe idei în cap, însă îi era foarte clar ce trebuie să facă. ”Eram în căutarea unui gris kaki și în momentul în care am primit nuanţa, mi-am dat seama că era exact ce căutam pentru tâmplărie. Am considerat că, din punct de vedere cromatic, era foarte mult lemn, poate prea mult, şi ne-am gândit să spargem puţin monotonia. Ideea era să nu dăm senzaţia că este mult prea încărcat”.

Fabrika de Case - Cabana renovata in Pirineii Spanioli

Bucătăria este un alt punct de maxim interes care face din această casă refugiul montan perfect. „Trebuia să fie o bucătărie deschisă. Aşa mi-am imaginat dintotdeauna. Şi, apoi, mi-am dorit ca mobilierul să fie complet. I-am spus lui Tote Morenocare care este viziunea mea, iar soluția aleasă a fost de a perfora pereţii 30 cm pentru a încastra electrocasnicele. Aşadar, totul este la același nivel şi pare că face parte din raft”, explică Monica.

Raftul este proiectat de Gabi Conde, cu compartimente neregulate și în partea superioară, din sticlă. Culoarea depinde de lumina care pătrunde în încăpere.

Fabrika de Case - Cabana din piatra si lemn in Spania

Fabrika de Case - Cabana din piatra si lemn in SpaniaFabrika de Case - Cabana renovata in Pirineii SpanioliBucătăria este foarte spaţioasă, senzație amplificată și de faptul că nu există niciun zid care să taie camera. Cu toate acestea încăperea este subtil împărţită între zona de gătit şi zona de luat masa. Ce-i drept, ambele au fost proiectate în stil rustic. Masa tip insulă, cu accente shabby chic, are încastrată şi chiuveta din marmură, cu robinet modern, iar podeaua şi plafonul completează ideea de cabană rustică. La fel, scaunele şi mesele.

Fabrika de Case - Cabana din piatra si lemn in Spania

Fabrika de Case - Cabana renovata in Pirineii SpanioliMicuțul hol de intrare lasă să pătrundă în casă toată lumina, datorită peretelui de sticlă. Iar bancheta de la geam îndeamnă la leneveală. Foarte nimerite sunt coșurile de răchită, dar și preșurile specifice zonei Pirineilor.

Fabrika de Case - Cabana din piatra si lemn in SpaniaProprietara a optat să lase bucătăria și livingul să comunice într-un spațiu deschis. Sufrageria este dominată de o canapea confortabilă, însă vedeta, mai ales în zilele friguroase, este șemineul încadrat de rafturile din lemn masiv. Nici corpul de iluminat nu poate trece neobservat și, cel puțin prima impresie, pe care o lasă este asemănarea izbitoare cu un juvelnic de pescuit.

Fabrika de Case - Spania, cabana din piatra si lemn

Impresionantă este și ușa de la dormitor, o adevărată operă de artă. Realizată din lemn masiv, aceasta a beneficiat de inspirația unui sculptor local. Meșterul și-a pus amprenta până și asupra tocului căruia i-a dat cu atât mai mult un aer rustic, asemănător oarecum și cu stilul tradițional al caselor țărănești de la noi.

Fabrika de Case - Cabana din piatra si lemn in SpaniaFabrika de Case - Cabana din piatra si lemn in SpaniaFabrika de Case - Cabana din piatra si lemn in SpaniaFabrika de Case - Cabana renovata in Pirineii SpanioliFabrika de Case - Cabana renovata in Pirineii Spanioli

El Mueble

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply