O casă de la țară cum nu ai mai văzut, amenajată de Alina Alexe de la Decoraktiva

Când ai la dispoziție milioane de imagini pe Pinterest, cu interioare de revistă din toate colțurile planetei, ai impresia că amenajarea unei case e floare la ureche și că oricine poate aduna într-un spațiu câteva piese de mobilier și obiecte care îi sunt dragi. Așa credea și Alina când, după ani de chirii, și-a cumpărat apartamentul din Baba Novac. Bineînțeles, avea să își dea seama curând că între teorie și practică e cale lungă și că poate cea mai complicată parte e să-ți pui ordine în gânduri, să alegi piese care să te reprezinte și să ai coerență în povestea pe care încerci să o spui prin amenajarea ta. Lucrurile sunt însă ceva mai simple când vii din mediul creativ. Alina, de exemplu, are ani de experiență ca make-up artist, lucrând în echipa lui Alexandru Abagaiu, așa că domeniul acesta al designului interior nu avea cum să nu i se potrivească. Primul proiect a fost propriul apartament și a fost locul în care a putut să experimenteze asemenea pictorului care așterne pe pânza albă culorile care îl definesc în profunzime. Confirmarea talentului său a venit de la prietenii care i-au trecut pragul și care au fost cuceriți din prima de mix-ul ingenios de elemente și stiluri, de energia transmisă de întregul decor și de soluțiile născocite pentru organizarea spațiului. Cel mai frumos compliment a venit din partea unui prieten de familie care a fost impresionat de baia apartamentului. Da, pentru că Alina nu este adepta finisajelor clasice în acest spațiu, adică tradiționala gresie și faianță. Ba mai mult, în baia locuinței sale fiecare detaliu a fost ales cu maximum de atenție, de la oglinzile cu rame clasice, în culori și dimensiuni diferite, până la sticla în care este păstrat spirtul. Încurajată de feedback-ul primit, Alina a hotărât să urmeze și un curs de design interior, gândindu-se că i-ar plăcea să aprofundeze domeniul amenajărilor, la un nivel profesionist.

Baia apartamentului din Baba Novac

Aventura primului său proiect avea să îi contureze un stil personal aparte, devenit, în timp, un fel de semnătură: îmbinarea de vechi și nou, dozarea culorilor și mai ales, grija pentru detaliu. În urmă cu câțiva ani, accepta o nouă provocare, odată cu achiziționarea unei case bătrânești, undeva la vreo 30 de kilometri de aglomerata Capitală. Renovarea a fost o experiență nouă, cu o mulțime de soluții creative puse în practică, dar și cu trăiri intense, pentru că investiția însemna, înainte de toate, împlinirea unui vis.

”Am cumpărat casa cu gândul de a o folosi în weekend-uri și în vacanțe, însă a devenit, curând, un loc în care ne adunăm cu toții, familie, prieteni apropiați. Eu am crescut la bloc, dar soțul meu Marius are amintiri foarte frumoase din perioada copilăriei petrecute la țară, la bunici. Cumva, îmi doream asta și pentru cei doi copii ai noștri. Plănuim ca din toamnă să ne mutăm full time aici, dar deocamdată mai sunt detalii funcționale de pus la punct”, explică Alina.

Casa, cu prispă generoasă și coloane arcuite, a fost extinsă, celor două camere deja existente adăugându-li-se ulterior o baie, o bucătărie, un dormitor și livingul spațios, inundat de lumină naturală. Alina și-a dorit ca spațiul să fie nu doar cochet, ci și confortabil, tocmai de aceea a ales ferestre termopan cu tocărie din lemn triplustratificat, o soluție de compromis care asigură izolarea interiorului. Pereții albi sunt fundalul perfect pentru piese ceramice, fotografii alb-negru sau măști populare adunate de-a lungul anilor din diversele călătorii făcute prin țară.

Toate obiectele folosite în amenajare au o poveste a lor și e un lucru care se simte. De pildă, tapetul de pe peretele accent din sufragerie fusese cumpărat de Alina cu câțiva ani înainte, fără să știe exact unde îl va încadra. Când s-a apucat de amenajare, s-a gândit că ar fi interesant să construiască decorul în jurul acestui element.

”Stilul este un tradițional adus în prezent, cam ce face Marius cu Subcarpați. De curând, casa de la țară a câștigat Premiul Publicului în cadrul ELLE DECORATION Romania Design Awards, cu un număr record de voturi. Asta înseamnă că oamenii nu și-au uitat rădăcinile. Se bucură încă de obiecte tradiționale pe care le consideram până nu demult, depășite”, spune Alina.

Tradițional reinterpretat înseamnă piese făcute de meșteri populari și scaune tip Eames, canapea de la Ikea și sobe de teracotă, fotoliu mid century și lămpi vintage. Știu, asocierile ți se par ciudate, dar iată ce rezultate poți obține cu imaginație și îndrăzneală! Apropo de creativitate, ai văzut corpul de iluminat din camera de zi? E de fapt căpisterea bunicii lui Marius cu câteva abajururi de la Anda Roman.

Din vechea casă, Alina a recuperat un șifonier pe care l-a vopsit în nuanțe pastelate.

De fapt, culorile vii, dozate atent, se regăsesc peste tot în casă, mai ales la nivelul tavanelor sau a ușilor din lemn. Pete de turcoaz, gri, verde și galben se împletesc armonios, creând un interior deosebit de cald și vesel.

 

”Cred că important într-o amenajare este să investești în câteva piese accent. Ca și în cazul hainelor, poți combina un tricou de la HM cu o geantă mai scumpă și vei obține un look fresh. Este o regulă care se aplică și în designul interior”, crede fondatoarea Decoraktiva.

Pe www.decoraktiva.ro, găsești și alte proiecte realizate de Alina, iar dacă ești interesat de o colaborare, nu ezita să îi scrii  la alina@decoraktiva.com sau pe pagina sa de Facebook.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Junjan Silvia 9 July 2018 at 15:04

    Foarte frumos amenajata aceasta casa.Felicitari!

    • Reply Fabrika de Case 9 July 2018 at 15:26

      Da, și mie îmi place mult! Cred că este cea mai frumoasă casă despre care am scris pe blog, fără nici un fel de exagerare.

    Leave a Reply