O casa care a apartinut lui Henry Ford, salvata din ruine de un cuplu american

O casuta de nici 80 de metri patrati, asezata pe malul raului Ogeechee, din Georgia, SUA, a fost salvata din ruine de un cuplu care a dorit sa pastreze vie o bucatica din istoria industriasului Henry Ford, intemeietor al Ford Motor Company. Casa se afla in apropiere de plantatia de orez din Richmond Hill. O parte din terenuri a fost cumparata de magnatul american in 1930, aici aflandu-se si astazi casa care a fost folosita multi ani drept resedinta de iarna. Revenind la constructia de 80 de metri patrati, cum va imaginati, probabil, ea nu ii era destinata lui Henry Ford. A facut parte din anexele in care locuia personalul auxiliar. Dupa moartea industriasului, domeniul a fost cumparat si transformat intr-un club elitist de golf, wellness si sporturi acvatice, iar anexele, multe dintre ele, au ajuns ruine.

Renovarea a presupus o munca titanica

Cand sotii Morgan au vazut casa pentru prima data, nu aveau mari sperante ca mai pot salva ceva. Se consultasera cu mai multi specialisti in domeniu si nici unul dintre ei nu se aratase foarte optimist. Mai mult, pe langa starea avansata de degradare, casa era pe jumatate scufundata, din cauza terenului nisipos. Ani de-a randul, cladirea fusese folosita pe post de depozit, iar peretii din lemn erau compromisi, aproape in totalitate. Doamna Morgan a fost insa cucerita de arhitectura sudica a casei si de privelistea ce dadea catre malurile salbatice ale raului Ogeechee, asa ca a insistat foarte mult sa se mute aici, in ciuda tuturor inconvenientelor. Singurii care au avut curajul sa se implice in ambitiosul proiect au fost arhitectii de la Historical Concepts, o companie locala cu peste 30 de ani de experienta.

Aspectul original a fost respectat intocmai

In primul rand, s-a pus accentul pe consolidarea structurii. Casa a fost inaltata cu aproximativ o jumatate de metru, iar cladirea a fost sprijinta pe stalpi grosi de sustinere, placati cu caramida aparenta. Fatada a fost refacuta, respectand intocmai originalul. Arhitectii au schimbat lambriurile PVC de exterior, insa au pastrat acoperisul din tigla, acelasi din anii ’30.

1Nu au fost facute mari modificari in interior, in ceea ce priveste compartimentarea, insa finisajele au suferit o schimbare dramatica. Peretii au fost imbracati in lambriuri de plop, iar solutia a fost aplicata inclusiv pentru tavan. Podelele din pin au fost restaurate si lustruite cu ceara, iar tocaria a fost inlocuita in intreaga casa.

23Amenajare in tonuri neutre, cu mici accente de culoare

In amenajare, se simte influenta doamnei Morgan. Camerele sunt luminoase, aerisite si extrem de primitoare. Paleta de culori imbina nunatele naturale ale lemnului, pete de turcoaz, corai sau verde. Mi-a placut ca nu s-a exagerat cu mobilierul, accentul fiind pus pe accesorii si pe finisaje. Amenajarea este una usor feminina, dar nimic exgerat. Ba dimpotriva, micile detaliile precum pernutele cu imprimeu colorat, husele scaunelor sau veiozele supradimensionate fac interiorul mai placut si mai primitor.

5671012Veranda, cu o priveliste de vis asupra malurilor mlastinoase ale raului Ogeechee este, de departe, punctul forte ale cochetei casute. Este locul in care sotii Morgan isi incep ziua, departe de zgomotul orasului, bucurandu-se de varsta pensionarii.

13

Sursa foto: houzz

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply